«

»

Jumatati de… masura!

Share

Ca la piata cand umbli cu „ocaua mica”!

Daca dai un bobarnac talerului, iei ochii cumparatorului si ai satisfactia de moment care te face sa te bucuri ca ai reusit sa mai faci un ghiseft. Ca in trecutul indepartat cand iti frecai mainile ca esti afacerist. Trecand insa peste timp si ajungand in zilele noastre de dupa 1990, ocaua mica a capatat nume noi, forme de practicare, foloase necuvenite, imbogatiri peste noapte in functie de „iscusinta” autorilor etc. Despre ce este vorba?

Din pacate, in prezent, Romania parca s-a transformat intr-un targ medieval prin faptul ca aproape totul si toate urmeaza un drum haotic, unul la cheremul cui vrei si nu vrei, care se declara fara pic de jena om politic sau afacerist. Chipurile se pricepe la tot si la toate. De aici si confuzia semanata in randul celor din jur, care, amagiti, le joaca, totusi, in struna. Dezamagirile apar, insa, dupa ce alesii sau numitii isi vad de ale lor, uitand ulterior de soarta mai buna promisa cu surle si trambite.

Se ajunge vrand, nevrand la „circul” (nu Globus din Bucuresti) cu guvernele care nu dureaza in exercitiu decat „o vara” sau mai recent la noi decat „o iarna”.

Asadar un drum al melcilor fiind mai mereu tot pe drum, pe drum. Adica, la plural, pe drumuri, pentru ca tot cautam unul de urmat cu un scop final si inca nu l-am strabatut. Si aceasta deoarece inca nu stim ce vrem.

Motivele (daca s-ar putea spune asa) sunt strict legate de „ceata” din mintile unora care nu s-au alfabetizat nici cu cele mai elementare notiuni de economie, democratie s.a.m.d. si procedeaza de ani buni in zig-zag. O linie franta cu inceput dar fara un sfarsit benefic.

Pentru ca, iata ce se mai „intampla” si aceasta nu… „intamplator” si care face parte tot din zig-zag.

In sfarsit… toata lumea „multumita” dar cu lacrimi pe obraz. Si asta pentru ca nemultumitului i se ia darul atunci cand sare calul si nu are limite.

Mai la obiect, salariile bugetarilor vor incepe sa creasca esalonat de la inceputul lui 2018.

Asa s-a hotarat si sper sa fie o lectie pentru carcotasi. Nu-i vorba de cei de la emisiunea TV, ci de aceia pusi mai mereu pe proteste nejustificate.

Adica sa fie rau cand ti se da si sa fie bine cand ti se ia.

Daca marirea salariilor mai intarzie, avem satisfactia ca in ceea ce priveste cresterea economica, ea este pozitiva si ascendenta in acest an si ne da speranta justificata ca am fi pe drumul cel bun.

In prezent se inregistreaza un nivel de 5,7% al acestei cresteri chiar daca in mare parte este data de consum. Datele sunt nu numai ale noastre ci si cele ale statisticilor UE.

Deci:

  • 5,7% crestere economica
  • 15% cresterea puterii de cumparare
  • cea mai mica inflatie din UE
  • 110.000 noi locuri de munca
  • 20 mld. euro pentru investitii in 2017 in Romania
  • in prezent sunt 700.000 de firme

Mai mult, la o recenta intalnire cu mediul de afaceri romanesc s-a promis ca una dintre prioritatile Executivului este incurajarea si relansarea investitiilor, in special a celor pentru infrastructura. Sa dea Domnul sa fie asa si sa se produca neintarziat, pentru ca de mentinerea cresterii economice de acum depind evolutiile ulterioare ale economiei romanesti.

Si atunci, daca drumul nostru este sau va fi unul ascendent, de ce sa-l frangem nejustificat si s-o luam mereu de la inceput? Adica sa ne dam cu stangul in dreptul ca la nereusitele pase din sport?

De unde si concluzia: de aici incolo sa nu se mai practice jumatati de masuri si acelea alandala, pentru ca povestea cu ocaua mica nu poate si nu trebuie sa mearga la nesfarsit.

P.S.: Asteptam, deci, de la noul si speram viitorul Executiv, pe o perioada mai lunga, sa puna in prim plan interesele tarii si nu cele ale „afaceristilor” de ocazie care cred ca mai pot merge cu ocaua mica!

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/07/01/jumatati-de-masura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.