«

»

Securitatea la incendiu – incotro? Interviu cu Ioan Marius Retegan, executive manager Helinick SRL

Share

Primul set de raspunsuri ii apartine dlui Ioan Marius RETEGAN – executive manager al firmei Helinick SRL, fondata in 1991. Astazi, dl. RETEGAN are peste 25 de ani de prezenta activa pe piata de specialitate din Romania, in care firma Helinick a devenit un nume de referinta. Opiniile Domniei-Sale reprezinta concluziile (cam amare!) rezultate din experienta sa dar si a unei intregi generatii de antreprenori romani care au pornit „la drum” imediat dupa 1989, intr-un mediu de business pe care, de atunci, il tot asteapta sa devina mai prietenos si mai profesionist…. 

 

Situatia actuala din Romania (ce ar trebui facut acum la noi?)
Unde sesizati disfunctionalitatile majore actuale ale domeniului securitatii la incendiu in Romania?

Exista o decuplare evidenta intre cei care instaleaza, cei care proiecteaza si – mai ales – cei care verifica si aplica sanctiuni de neconformitate in domeniul, denumit generic, „Securitate la incendiu”. Despre asiguratori mi-este foarte greu sa vorbesc pentru ca ei sunt concentrati pe „capturarea de clienti in orice conditii”!

In domeniul de detectie si stingere incendii stim ca se folosesc masiv echipamente sau sisteme care nu sunt conforme cu standardele in vigoare iar faptul ca legislatia incurajeaza degrevarea de orice responsabilitate a acelora care distribuie, cu nepasare, neglijenta sau chiar rea vointa aceste echipamente conduce la  situatia in care – in cele mai multe cazuri – societatea care instaleaza (si care este responsabila 100% pentru sistemele instalate) este impinsa si fortata, de o piata cu „concurenta salbatica”, sa aleaga cel mai ieftin produs / sistem, fara sa-si dea seama la ce pericole se expune! Astfel, multi nici nu constientizeaza acest aspect iar altii (desi il constientizeaza) se expun si accepta aceste riscuri, mizand pe faptul ca, statistic vorbind, aparitia unui incendiu pe durata de functionare a unui sistem este extrem de scazuta (cca. 0,1%). Din pacate, DISTRIBUITORI importanti introduc pe piata aceste echipamente neconforme fara nicio problema de deontologie profesionala, unii chiar stiind ca isi imping proprii clienti la niste riscuri pe termen lung. Astfel, de multe ori, deviza care functioneaza la noi: „profit cu orice pret” si „vanzare cu cel mai mic pret” UCIDE! si este un semn clar ca piata locala nu e nici MATURA si nici STRUCTURATA.

In Romania, foarte putina lume cunoaste care sunt standardele de conformitate pentru aceste produse dar si standardele pentru intregul sistem sau tipul de clasificare a sistemelor in functie de destinatie (inaltime, aglomerare de persoane). Trebuie subliniat un fapt evident, ca „in domeniul securitatii la incendiu”, in cvasimajoritatea situatiilor exista sisteme instalate care necesita servicii profesionale post vanzare. Si aici exista o disfunctionalitate majora, deoarece:

  • nici „cultura locala” nu asigura bugetele minime care sa garanteze functionarea corecta a sistemelor;
  • nu exista o evidenta si nici o trasabilitate foarte clare ale serviciilor „post vanzare” pentru sistemele deja instalate;
  • rezulta ca activitatile de service preventiv si cel corectiv sunt extrem de precare si se fac formal;
  • autoritatile fac verificari superficiale iar majoritatea clientilor doresc minimizarea acestor cheltuieli si implicit, se expun la niste riscuri sporite;
  • multe firme (daca nu chiar cele mai multe firme) sunt avizate de IGSU fara sa dispuna de competentele si de capabilitatile reale minime necesare.

Nu vreau sa intru in detalii si sa spun nume dar, dupa 35 de ani de activitate neintrerupta  in domeniu, multe lucruri sunt aproape neverosimile si pun la indoiala capacitatea pietei locale de a se conforma culturii si spatiului economic din care facem parte dupa 2007.

 

Ce ar trebui facut acum pentru remedierea situatiei si alinierea Romaniei la trendul mondial?

Ar fi nevoie de o strategie coerenta, in care cei trei factori implicati – vanzatorul, clientul si autoritatea de reglementare (dar si asiguratorii!!) sa se implice in acest proces inca din fazele de conceptie, comercializare, instalare si servicii post vanzare dar si in procesul de verificare si de conformare fortata.

In prezent, exista inca:

  • prea multe compromisuri si hatisuri legislative care permit clientilor sa se strecoare si sa functioneze fara sisteme conforme;
  • foarte putine cazuri in care cei care nu respecta regulile platesc pentru asta.

 

Perspectiva globala de viitor
Va mai exista aceeasi structura a cerintei de securitate la incendiu in urmatorii 10 ani? Dar in 20?

Securitatea la incendiu e un sector destul de conservator si asta datorita unui sistem de standarde tehnice coerente si care functioneaza, de peste 50 de ani, pe principalele piete din Statele Unite & Canada, Comunitatea Europeana, Australia si Japonia.

In plus, fiecare piata are si un set de standarde in constructii care nu accepta utilizarea celor mai noi tehnologii cu orice pret. De aceea, evident ca noile tehnologii si-au pus amprenta, mai ales in zona centralelor de detectie, a substantelor de stingere, a materialelor rezistente la foc si chiar a unor tehnologii noi de detectie.

In viitor, probabil ca legarea la internet sau chiar noile concepte de IT pot pune presiune si pe industria noastra – vorbind despre „hardware”. In ceea ce priveste, insa, „soft-ul”, cerintele de securitate la incendiu nu sunt influentate asa de tare de tehnologie si se refera la riscuri; in plus, este greu de crezut ca cele 4-5 clase de foc care sunt recunoscute azi se vor mai diversifica in viitor.

 

Cum va evolua cererea de piata, avand in vederea dezvoltarea tehnologica a societatii in general?

Cu siguranta cerintele vor creste si asta datorita tendintelor globale de concentrare a populatiei in “megapolis-uri”, aglomerari urbane cu cladiri inalte, cu sisteme de transport in comun de mare capacitate (metrou, aeroport, trenuri rapide).

Si zonele industriale vor genera cerinte mai mari, mai noi si mai sofisticate; paradoxal, cu cat societatea avanseaza tehnologic, factorul uman ramane deficitar si mult mai vulnerabil la provocarile elementare – focul e o provocare veche de peste 10.000 de ani si sunt convins ca pagubele create de foc sunt mult mai mari acum, desi avem sisteme de aparare mult mai avansate tehnologic!
Focul si evident riscurile legate de incendii raman si probabil vor ramane si in viitor.
Tehnologia, procedurile dar si educarea factorului uman vor putea tine riscul la un nivel acceptabil.
Cererea va fi mai mare si cresterea va fi continua si sustinuta, cu un avans – in multe cazuri – chiar de 20 unitati procentuale. 

Contact:
HELINICK SRL
Eraclie Arion nr. 4, Sector 1 – 013911, Bucuresti, Romania
T: +(4021) 404 44 44
T: +(4021) 404 44 00
F: +(4021) 404 44 30
E: office@helinick.ro
W: www.helinick.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 28

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/securitatea-la-incendiu-incotro-interviu-cu-ioan-marius-retegan-executive-manager-helinick-srl/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.