«

»

TERRE ARMEE: Pamant armat pe sistemul TERRE ARMÉE®. Specificatii tehnice

Share

Dezvoltat si patentat in Franta (in 1963 – Henri Vidal), Terre Armée este un procedeu original de ranforsare (armare) a umpluturilor de pamant, prin includerea de armaturi sintetice (sau metalice) in rambleu, conectate la panouri din beton prefabricat care constituie suprafata vazuta.

Originalitatea sistemului consta in utilizarea armaturilor compozite sintetice, care ofera in toate situatiile foarte bune caracteristici mecanice, durabilitate si usurinta la punerea in opera. Mai mult, prin natura lor, armaturile nu sunt supuse la coroziune, indiferent de natura chimica a umpluturii de pamant.

 

Sistemul de ziduri din beton prefabricat fixate prin intermediul armaturilor in terasament asigura o foarte buna comportare la seism.

Solutia Terre Armée inlocuieste, astfel, peretii din beton masiv (de 0,5 m – 1m), ce alcatuiau rampele de pod (ori alte ziduri de sprijin), cu un sistem de pamant armat cu ziduri din prefabricate (0,14 m !), ziduri ce nu necesita fundatie, ci doar o talpa de egalizare.

Principalele parti componente ale sistemului Terre Armée:

  • Talpa de fundare (beton C20/25, nearmat, de egalizare);
  • Paramentul: elemente prefabricate, realizate in principal din beton (dar si plasa galvanizata);
  • Armaturi compozite din polimeri (armaturi sintetice);
  • Elemente pentru imbinari si rosturi.

 

Talpa de fundare (nearmata):

Panouri din beton armat C35/45 cu o tasare S3, agregat 0-16 mm si clasa de expunere XF2, a caror grosime curenta este de 0.14 m:

Armaturile sintetice sunt alcatuite din fascicole de poliester cu inalta rezistenta, imbracate intr-o teaca de polietilena de joasa densitate tratata cu negru de fum. Fiecare tip de armatura este definita prin rezistenta nominala la rupere.

Reazemele intre panouri sunt constituite din doua ploturi din neopren EPDM, de dimensiuni 150x80x22. Rolul acestora consta in a repartiza presiunile datorate greutatii panourilor superioare si de a prelua tasarile diferentiale.

Protectia rosturilor este asigurata cu o banda de geotextil, cu latime minima de 40 cm, centrata pe rost, fixata pe spatele panourilor.

Caracteristicile impuse pentru materialul de umplutura – granular (in vederea obtinerii frecarii optime intre umplutura si armatura sintetica) – sunt urmatoarele: dimensiunea maxima a granulelor sa nu depaseasca 150 mm (pentru piatra sparta) sau 250 mm (pentru piatra de rau), curba granulometrica sa fie continua, intre limitele impuse (nu se accepta materiale argiloase), partile fine, care trec prin sita de 80 μm, sa nu depaseasca 15%, unghiul de frecare, determinat prin metoda forfecarii, trebuie sa fie de minimum 36°.

Mijloacele necesare (minime) pentru punerea in opera a zidurilor pe sistemul Terre Armée:

  • O masina de ridicat cu capacitatea de minimum 2 tone;
  • Un buldo-excavator pentru lucrari de pamant (capacitatea 0,3 – 0,5 m3);
  • Un compactor vibrator cu capacitatea aproximativa 3,6 tone/m pentru masiv;
  • Un mic compactor vibrator, cu capacitatea maxima 1,5 tone/m, pentru zona din apropierea peretilor pe o banda de aproximativ 2 m latime;
  • O echipa de lucru formata din sapte muncitori si un sef coordonator (maistru/tehnician).

Sistemele Terre Armée sunt caracterizate de: rezistenta si stabilitate, eficienta si rapiditate, siguranta in exploatare, eficienta tehnico-economica, flexibilitate si adaptabilitate, precum si de un aspect arhitectural deosebit.

Sistemul Terre Armée este Agrementat in Romania, produsele fiind insotite si de marca CE.

Contact:
TERRE ARMEE ROMANIA SRL
Calea Victoriei, 26, et.1  –  Bucuresti
Tel.: 004 – 021.310.45.67
Fax: 004 – 021.310.45.41
Mobil: 004 – 0741.06.22.25

Director Dezvoltare – Ing. Radu Popescu
radu.popescu@terre-armee.ro
www.terre-armee.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 6

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/terre-armee-pamant-armat-pe-sistemul-terre-armee-specificatii-tehnice-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.