«

»

Tara… arde si restul… !?

Share

Restul nici macar nu se… piaptana pentru ca are altceva la ordinea zilei! Adica face ce-i trece prin cap. Si-i trece. Ii trece pentru ca romanul a fost, este si va fi mereu un original in toate. Inclusiv pentru soarta lui si a „tarisoarei” din care face parte.

Ultima sa preocupare (a opozitiei cu precadere), nu este nici ce va manca, unde va munci, unde va dormi, unde se va educa, unde si cum isi va ingriji sanatatea etc., etc. Nu, preocuparea ce-l stapaneste si-i dirijeaza gandurile o reprezinta ce se va intampla cu familia. Familia constituita din cuplurile de acelasi gen sexual.

Cele spuse mai sus sunt desigur, ridicole, dar sunt. Te uiti si nu mai stii ce sa crezi cand vezi ca „tinerii frumosi si furiosi” vor nu numai salvarea Bucurestiului si a Romaniei ci si redefinirea noii familii. Si parca vrand sa confirme cat de stringenta este o asemenea aberatie, in hora s-au prins ca si cum nu era ceva mai bun de facut pentru tara, chiar si cei aflati la putere, promitand ca pana la sfarsitul acestui an vor organiza un referendum national pe aceasta tema.

Mai in gluma, mai in serios, s-a ajuns la ceva unic. Adica, toti se afla in opozitie. Cel putin pe aceasta tema! Dar sa ne inchipuim putin ca ne-am „trezit” si vedem mai lucid ce se intampla in jurul nostru. Pentru ca prima oara de la numire, seful Executivului a fost chemat in Parlament sa prezinte situatia economica a tarii. Si ce sa vezi: „succesuri peste succesuri”: s-a depasit cresterea economica prognozata, fiind fruntasii Uniunii Europene; castigul salarial a crescut cu 15%; cele mai multe locuri de munca s-au inregistrat in industrie; veniturile bugetare sunt mai mari cu 9%; productii agricole record; si, ca un corolar, 86% din programul de guvernare este indeplinit.

Deci, trai neneaca, nu alta! Oare? Opozitia parlamentara, insa, s-a exprimat in acelasi for precizand ca: tot ceea ce s-a spus este o lauda de sine care, desigur, se spune, nu miroase-a bine.

Ca este bine sa ne trezim la realitate ne-a spus-o si comisarul european Corina Cretu intr-o recenta vizita la Bucuresti in care ne-a aratat unde ne aflam si ce trebuie sa rezolvam cat mai curand:

  • in Romania nu s-a inteles inca faptul ca banii vin de la Bruxelles, dar munca se face in tara;
  • Comisia Europeana plateste abia acum ceea ce Romania trebuia sa finalizeze in 2015;
  • problema principala este lipsa de proiecte pentru solicitarea de fonduri, mai ales pentru ca in 2017 se sperase la o absorbtie de 1 miliard de euro;
  • numarul redus de proiecte pentru 2014 – 2020 va genera o absorbtie deficitara;
  • proiectele pentru infrastructura rutiera si feroviara trebuie sa devina o problema nationala pentru ca nu am primit niciun proiect pana acum;
  • sunt mereu probleme cu proiectele depuse pentru ca se pierd multi bani pentru studii de fezabilitate si pentru procesele din instanta;
  • Romania este singura tara care nu depune proiecte in format electronic, ingreunand restul operatiunilor;
  • pentru sanatate Romania, in perioada 2014 – 2020, are la dispozitie 320 milioane euro, din care 150 de milioane pentru 3 spitale regionale;
  • sunt prevazuti 100 milioane euro pentru ca Institutul Cantacuzino sa devina lider european in domeniul vaccinurilor etc.

Si atunci, ce este mai bine? Sa tai „frunze la caini” cu ceea ce iti trece aiurea prin cap sau sa beneficiezi de niste bani ai UE pentru care nu ti se cer decat proiecte!? 

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 141 – octombrie 2017, pag. 3

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/10/01/tara-arde-si-restul/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.