«

»

RECON CRAIOVA: MERCUR, cel mai mare si mai elegant centru comercial din Oltenia

Share

Mercur, cel mai mare si mai elegant centru comercial din Oltenia, inseamna calitate, noutate, surpriza. Situat in intravilanul municipiului Craiova, in  zona centrala si istorica, pe strada Unirii, nr. 14, Mercur este compus din trei corpuri principale si anume: corpul 1, cu un regim de inaltime alcatuit din demisol + parter + 5 etaje, care a fost construit intre anii 1965 – 1968, corpul 2 cu un regim de inaltime ce cuprinde demisol, parter si 5 etaje, construit intre anii 1978 – 1979 si corpul 3, a carui constructie s-a realizat in acelasi timp cu cea a corpului 2 al cladirii.

Proiectul „Reabilitare, reconfigurare interioara nivele a Centrului Comercial Mercur D+P+5p si remodelarea fatadelor cladirii” a presupus refacerea intregului centru comercial, prin recompartimentarea si demolarea structurilor, precum si prin modernizarea finisajelor interioare, exterioare si a instalatiilor.

Cladirile au un sistem structural ordonat pe ambele directii principale si ortogonale, alcatuit din fundatii continue, radier general, stalpi din beton armat monolit si plansee din beton armat monolit si casetat. Acestea sunt executate pe casete prefabricate din beton armat, care au fost folosite ca sistem de cofraj si fac parte din structura de rezistenta a planseului.

Lucrarile efectuate la corpul 1 al cladirii au insemnat, mai intai, demolarea planseului peste demisol, intre axele E-D si axul 3, pentru montarea celei de-a doua scari rulante. Practic, in momentul executiei cladirii exista un gol care a fost umplut pe parcursul exploatarii, nemaifiind montate ambele scari rulante.

S-a delimitat zona demolarii prin semne si balustrade, apoi s-a demolat placa de beton, prin sprijinirea planseului la cota -0,12. Sprijinirea s-a efectuat cu elemente de cofraj tip PERI cu urmatoarele caracteristici: placaj TEGO cu grosimea de 1,5 cm, ferme de lemn cu dimensiunea de 8×24 si moment capabil de 7 kNm. Astfel, grinzile secundare nu au fost puse la o distanta mai mare de 60 cm interax, iar grinzile principale au fost asezate la o distanta de 1,8 m interax. S-au folosit popi metalici PERI, care pot sustine o axiala maxima de trei  tone. Acestia nu au fost dispusi la un interax mai mare de 70 cm sub planseu, respectiv 40 cm sub grinzile principale.

Pentru demolarea planseului si a grinzii din beton s-a marcat, prin taiere cu disc, golul care trebuia executat, pentru a delimita transmiterea vibratiilor in structura. Demolarea s-a facut cu utilaje mecanice de putere mica, denumite rotopercutoare. Dupa inlaturarea betonului, urmatoarea etapa a fost taierea armaturii si inlaturarea ei. Grosimea placii s-a tencuit la final, atunci cand s-a montat si scara rulanta.

Lucrari de reabilitare si modernizare s-au executat si la corpul doi, unde s-a desfacut partial planseul dala pietonala, astfel incat sa se realizeze scari de acces din exterior. In plus, s-a spart radierul existent si s-au executat fundatiile peretilor de beton armat, iar sprijinirea placii de la cota s-a realizat din margine spre interiorul placii, cu aceleasi elemente de cofraj ca si la corpului 1.

Tot in cadrul proiectului privind corpul 2, s-au spart placa si grinzile, lasand mustati din structura existenta, pentru ancorarea cu elemente nou turnate. Apoi, s-au turnat peretii, placa si treptele din beton armat.

In continuare, s-a executat un gol in planseele etajelor 1, 2 si 3, care s-a folosit ca atrium si care s-a realizat pe intreg perimetrul grinzilor principale, prin demolarea planseului si a grinzilor secundare. La etajul 1, atriumul final a fost mai mic decat golul dintre axe. Pentru a umple golurile existente s-au folosit ancore chimice. Aceeasi tehnologie s-a aplicat si in cazul etajelor 2 si 3, golul de umplut fiind insa mai mic. Aici, sprijinirea a inceput de pe radier si a continuat in sus, mai exact, din marginea placii, spre interior. Sprijinirea s-a facut cu aceleasi elemente de cofraj tip PERI, ca in cazul corpului 1.

Demolarea planseelor a inceput de la cota +13,90 in jos, pana la cota +4,85. Golul ce a urmat a fost marcat prin taiere cu disc, astfel incat sa se limiteze transmiterea vibratiilor in structura. Demolarea s-a facut cu utilaje mecanice de putere mica. Dupa inlaturarea betonului, s-a trecut la taierea si inlaturarea armaturii. Dupa finalizarea golului s-a trecut la executarea placii din beton armat cu elemente metalice si apoi, la intarirea betonului. La sfarsit, s-au demontat cofrajele de sub cota +4.85. Apoi s-au montat grinzile metalice si s-a turnat noua placa din beton armat.

Lucrarile au continuat cu demolarea compartimentarilor interioare si inlocuirea lor cu compartimentari usoare din gips-carton si sticla. A urmat montarea fatadei noi din sticla si tabla perforata, folosind prinderi metalice, mecanice, nu mai mult de 100 kg/ mp pe fatada.

A treia parte a proiectului a fost reprezentata de reabilitarea corpului trei al cladirii, unde s-a montat un lift ce porneste de la demisol si merge la etajul unu; apoi s-a montat o scara ce urca de la parter catre etajul unu.

Pentru executarea structurii de scara si lift a fost nevoie de mai multe etape. Prima a fost spargerea radierului, dupa care au fost executate fundatiile peretilor pentru lift si scara. Lucrarile au continuat cu sprijinirea placii, care a inceput din margine catre interior. Sprijinirea s-a facut cu elemente de cofraj de tip PERI, cu urmatoarele caracteristici: placaj TEGO cu grosimea de 1,5 cm, moment capabil maxim de 7 kNm. Astfel, grinzile secundare nu s-au pus la o distanta mai mare de 60 cm interax, iar grinzile principale la maximum 1,8 m interax.

Golul pentru peretii de la lift si peretii de la scara s-a executat lasand mustati din structura existenta, pentru ancorarea cu elemente nou turnate. S-au turnat peretii de la scara si de la lift, apoi s-au taiat golurile pentru montarea armaturii si turnarea betonului in placa de la +9,35 pentru a finaliza peretii liftului.

Golurile existente intre axele 8-9 si E-D, prezente la toate nivelurile, s-au umplut cu o structura mixta din grinzi metalice conectate la structura de beton existenta folosind ancore chimice, peste care s-a turnat o placa din beton armat. Lucrarile au continuat cu demolarea compartimentarilor interioare care s-au inlocuit cu compartimentari usoare din gips-carton si sticla (pentru magazin). S-au demolat si aticile de la nivelul terasei si s-a montat fatada noua din sticla si tabla perforata, folosind prinderi metalice si mecanice.

Gratie unor materiale de constructie de buna calitate si priceperii echipelor care au lucrat la conceptia si implementarea proiectului, s-a reusit finalizarea la termen a investitiei. Lucrarile au fost efectuate respectand intocmai normele de protectie a muncii pe santier, operatiunile fiind executate numai sub supravegherea personalului competent si autorizat, conform legii in vigoare.

Contact:
RECON SA
Strada Calea Bucuresti, Nr. 56
Sat Carcea, Judetul DOLJ;
Cod postal: 207206
Telefon: 0251 406 600
Fax: 0251 439 736;
E-mail:
Office@reconcraiova.ro
tehnic@reconcraiova.ro
tamplarie@reconcraiova.ro
Web: www.reconsa.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/12/02/recon-craiova-mercur-cel-mai-mare-si-mai-elegant-centru-comercial-din-oltenia/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.