«

»

Securitatea la incendiu in Romania (III)

Share

La inceput de an (chiar daca este deja februarie!) se cuvine sa uram tuturor cititorilor nostri (atat celor care sunt cat si celor care nu sunt de acord cu continutul acestei sectiuni a REVISTEI CONSTRUCTIILOR) LA MULTI ANI! Sa ne dea Dumnezeu tuturor sanatate si un an linistit – in care sa putem sa ne vedem linistiti de treaba (si Doamne! cata treaba este de facut in tara asta!). 

Si cum orice inceput de ani este startul unor noi sperante, sa vedem la ce am putea spera in acest an:

  1. Sa speram ca se va implini viziunea optimista din raspunsurile primite la chestionarul nostru (asta ca sa nu spun ca, acum si aici, sunt mai multe conditii sa se implineasca viziunea pesimista…) iar noi, romanii, avem in folclorul nostru multimilenar o gramada de ziceri bazate (si validate in timp!) pe experienta de viata din aceasta parte a lumii, gen:
  • Nu se poate mai rau! – spune pesimistul. Ba se poate! – ii raspunde optimistul.
  • Ce este un pesimist? Un optimist bine informat! s.a.

Astazi va prezentam alte raspunsuri la chestionarul nostru, primite din partea unor persoane „cu greutate” pe domeniul lor de activitate – presedintele ASIC – dl arh. drd. ing. Onutu LOHENGRIN – ca si din partea unei persoane cu multi ani de practica ISU in spate – dl ing. Laurentiu ISTRATE, sef departament dezvoltare tehnica al ASI. Raspunsurile lor sunt extrem de interesante si completeaza o imagine „de dincolo de oglinda” a actualei legislatii PSI de la noi. 

  1. Sa speram ca invataturile de la Grenfell Tower se vor materializa in noi prevederi legislative mai bune, aplicate in toata lumea, in toata Europa si… la noi (desigur, cu intarzierile si ajustarile de rigoare cu care ne-am obisnuit deja!). Cred cu tarie (si asta trebuie inteles de toata lumea implicata) ca o securitate la incendiu eficienta si reala nu rezulta automat din obtinerea unei autorizatii ISU de functionare! Ea este rezultatul efortului comun, al tuturor, de a construi o cultura de masa de securitate la incendiu, eficace si aplicabila de toti, mereu si peste tot!

Si ca sa si glumim (amar insa!) sa va arat o noua isprava a celebrului nostru Dorel: la Muzeul National de Arta din Bucuresti, in sala numita Sufrageria regala, niste Dorel-i au agatat cu sarma, de capetele de sprinkler, niste traverse (posibil metalice) prin care trece o instalatie electrica, ce alimenteaza cateva proiectoare!!! Priviti la fotografia alaturata (facuta in noiembrie 2017) si minunati-va de „solutiile tehnice” pe care le gaseste Dorel?!? Nu-i asa ca este de necrezut? Ce zic despre asta pompierii angajati la Muzeu? (Multumim colegului FED care este ochiul vigilent al lumii care ne inconjoara).

Cat timp mai exista asemenea „solutii”, pe care nimeni nu le sanctioneaza drastic, o sa mai avem parte de inca multe evenimente nedorite, fata de care autoritatile responsabile se vor mira candid (ca de obicei): Noi nu am stiut de asta!

  1. Sa speram ca – mai bine mai tarziu decat niciodata – autoritatile din Romania vor parasi interesele meschine (personale sau de grup) si vor intelege comandamentul momentului – acela de a urmari numai binele cetatenilor, precum si recuperarea intarzierilor domeniului securitatii la incendiu de la noi! Asta presupune, in primul rand, acceptarea ideii ca este nevoie urgenta de o noua distributie a responsabilitatilor in domeniul securitatii la incendiu in Romania – subiect pe care il reamintim si il reluam mereu si mereu, in aceasta sectiune (doar, doar o intra in mintile cui trebuie….).

Pentru a intari aceasta afirmatie, va prezint unele extrase din Raportul nr. 22 din 2017 al CTIF (International Association of Fire & Rescue Services) privind statistica mondiala a incendiilor. Sper ca ele sa va incite curiozitatea, iar cei interesati in lectura intregului material il pot gasi la urmatoarea adresa de internet: http://www.ctif.org/sites/default/files/ctif_report22_world_fire_statistics_2017.pdf.

Concluziile acestei lecturi nu fac decat sa potenteze raspunsurile la chestionarul nostru!

  1. Sa speram ca aceia dintre noi care se situeaza deja de pe acum la nivel profesional mondial (si sunt destui, Slava Domnului!) ar putea fi „locomotivele” acestui parcurs. Este nevoie doar ca statul nostru sa le recunoasca valoarea si sa le ofere in Romania pozitii corespunzatoare capacitatii lor! De asemenea, mai este nevoie si ca ei sa-si infranga reticenta de a iesi „in lumina reflectoarelor” si de a subordona binele propriu binelui tarii care i-a format si educat, binelui semenilor lor de acelasi neam, care nu au fost binecuvantati de Dumnezeu cu aceleasi haruri, care nu au avut in viata sansa lor (sau pe care nu au sesizat-o la timp) si care au ramas tot in pozitia umila in care s-au nascut!
  1. Sa speram si ca o alta noua rubrica, pe care intentionam sa o introducem incepand cu numarul viitor – COMENTARII DE LA CITITORI –, va avea si ea succes. Suntem convinsi ca este extrem de important sa prezentam in revista si ecoul evenimentelor recente in randurile specialistilor nostri din domeniul securitatii la incendiu – de asemenea unele momente cruciale de „remember” din timpul luptei cu focul, pe care au dus-o oamenii din cele mai vechi timpuri, momente care au avut un impact major asupra domeniului si l-au adus in structura pe care o cunoastem azi.
  1. In sfarsit, capitolul la care se pot face mari greseli ce pot sa conduca la incendii catastrofale (vezi Armeneasca, Maternitatea Giulesti si clubul Colectiv la noi sau Grenfell Tower la altii!?!) este punerea incorecta in opera a unor solutii si materiale noi. Seria de „Ghiduri de buna executie” pe care o inauguram azi sper sa reprezinte contributia noastra la aceasta idee si sa le fie de un real ajutor celor ce lucreaza in executie si montaj. Multumim, pe aceasta cale, colegului nostru ing. col(r) Laurentiu ISTRATE, cel care si-a asumat coordonarea aceastei rubrici. Astazi facem o prezentare generala a problemei, urmand ca, din numerele viitoare, sa prezentam „Ghiduri de buna executie” orientate. Sa speram ca spatiul acestei rubrici va fi foarte disputat, deoarece exista multe firme producatoare de renume care nu urmaresc doar profitul si nu sunt indiferente la modul de implementare in Romania a solutiilor aduse de ele (stiut fiind ca punerea in opera poate potenta valoarea unui echipament sau material nou sau – dimpotriva – poate sa o strice iremediabil pe o piata!).

Asadar, cu aceste ganduri in minte, sa pasim in Noul An 2018 cu curaj – stiind ca rezultatele finale depind si de fiecare dintre noi, de modul cum ne indeplinim sarcinile si cum rezolvam problemele (multe si grele) care ne vor aparea in fata! Tuturor acelora care vor fi de acord cu cele de mai sus, sa le uram inca o data:

CURAJ si SUCCES in 2018! 

Autor:
arh. Horia Mihai Nicolescu 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 144 – ianuarie-februarie 2018, pag. 22

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/02/02/securitatea-la-incendiu-in-romania-iii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.