«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Consolidarea terasamentului caii ferate cu geogrile Tensar® TriAx®

Share

Geogrilele Tensar® au o contributie majora, din punct de vedere structural, asupra straturilor de piatra sparta. Atunci cand un material de umplutura granular, precum piatra sparta, este compactat peste o geogrila Tensar®, acesta patrunde partial intre ochiurile geogrilei creand o inclestare puternica si rigida. Aceasta inclestare permite geogrilei sa confineze umplutura, nepermitand deplasarea laterala a particulelor care este o cauza majora a tasarii straturilor de sub sinele de cale ferata. Acest mecanism este critic in mentinerea alinierii orizontale si verticale a sinelor de cale ferata.

Geogrilele Tensar® sunt fabricate astfel incat sa aiba rigiditate mare la tractiune, fapt care permite incarcarii sa fie redistribuita in mod optim. Corelarea dimensiunii adecvate a ochiului geogrilei cu dimensiunea granulei materialului de umplutura este importanta pentru o stabilizare performanta.

Caracteristicile esentiale ale geogrilelor Tensar®, care contri­buie la asigurarea unei inclestari eficiente, includ rezistenta nodurilor, forma si rigiditatea nervurilor. Procesul de fabricatie Tensar® produce o structura monolitica de geogrila avand noduri cu rezistente mari si nervuri care vin in contact cu agregatele prin intermediul unor muchii ascutite si groase in scopul unei transmiteri eficiente a incarcarilor.

O geometrie deficitara a caii ferate si o pierdere in aliniamentul vertical si orizontal al sinelor este principalul motiv pentru restrictiile de viteza si pentru lucrarile dese de intretinere ale cailor ferate. Acestea pot influenta negativ programul de mers al trenurilor, sunt costisitoare si nu sunt convenabile pentru calatori si operatorii trenurilor.

Lucrari de intretinere, care implica compactarea stratului de piatra sparta sau inlocuirea completa a acestuia, apar nu numai in cazul fundatiilor slabe ci si in cazul unor straturi suport mai solide.

Stabilizarea mecanica a pietrei sparte, folosind geogrilele Tensar®, confera inginerilor de cai ferate o solutie sigura si rapida.

Tensar® are o vasta experienta in stabilizarea mecanica a substraturilor de material granular, mai ales in ceea ce priveste reabilitarea coridoarelor europene de cai ferate, experienta care a rezultat in urma numeroaselor instalari de succes, eficiente tehnic si viabile din punct de vedere financiar.

In Romania, geogrilele TriAx® au fost utilizate cu succes la mai multe proiecte europene, precum: Vintu de Jos – Simeria, Coslariu – Vintu de Jos, Sighisoara – Atei si Atei – Micasasa. Unul dintre cele mai importante proiecte este Tronsonul Vintu de Jos – Simeria, parte din „Reabilitarea liniei de cale ferata Brasov – Simeria, componenta a Coridorului Pan-European, pentru circulatia trenurilor cu viteza maxima de 160 km/h“.

Linia de cale ferata Vintu de Jos – Simeria este parte componenta a coridorului IV Helsinki, cel care, pe teritoriul Romaniei, are traseul: Frontiera – Curtici – Arad – Simeria – Alba lulia – Coslariu – Sighisoara – Brasov – Ploiesti – Bucuresti – Constanta. Tronsonul Vintu de Jos – Simeria are o lungime de 42 km, ceea ce reprezinta 4,80% din lungimea totala a Coridorului IV (de aproximativ 871 km pe teritoriul Romaniei).

Folosirea acestei geogrile aduce economii mari la valoarea totala a proiectului, prin reducerea costului lucrarilor de intretinere si pentru mentinerea calitatii rularii vagoanelor de tren pe calea ferata.

Contact:
Iridex Group Plastic
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel./Fax: 021.240.40.43
E-mail: marketing@iridexgroup.ro
www.iridexplastic.ro
www.tensar.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 146 – aprilie 2018, pag. 22

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/04/01/iridex-group-plastic-consolidarea-terasamentului-caii-ferate-cu-geogrile-tensar-triax-3/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.