«

»

Arhitectura fara limite… (XXI)

Share

In cateva numere consecutive ale revistei v-am prezentat blocuri-turn, cu forme deosebite, construite in lume. Analizand cu atentie raspandirea unor asemenea constructii in diverse tari de pe glob, constati ca cele mai multe dintre ele sunt grupate in trei zone: Statele Unite, Orientul Apropiat si Asia – in principal China – tara in care, in ultima perioada, se manifesta o adevarata efervescenta pentru asemenea constructii iesite din comun.

Vom continua sa va prezentam si in urmatoarele numere ale revistei, asemenea constructii, sperand ca ii vom stimula si pe dezvoltatorii si arhitectii care proiecteaza pentru Romania sa ne „ofere” cladiri care sa iasa din tiparul cu care ne-au obisnuit, adica cilindrice sau paralelipipedice.

Incepem cu Orientul Apropiat, care detine in prezent recordul de inaltime al cladirilor construite sau aflate in constructie, respectiv Burj Khalifa (Dubai, Emiratele Arabe Unite) – 828 m si cea care o urmeaza si care o va depasi la inaltime – avand 1.001 m – Kingdom Tower (Jeddah, Arabia Saudita),  aflata in constructie pe malul Marii Rosii.

Si daca Dubai-ul are cele mai multe constructii deosebite, lui Burj Khalifa adaugandui-se Palm Islands, Infinity Tower, Burj al Arab, Rose Tower, Marina Dubai s.a., Abu Dhabi – capitala Emiratelor Arabe Unite – incearca sa tina pasul prin construirea catorva cladiri interesante. Iata-le:

 

Capital Gate – Abu Dhabi, EAU

Aceasta constructie, cu 35 de etaje si 160 de metri inaltime, este iesita din comun prin faptul ca este cea mai inclinata cladire din lume. Inclinatia sa spre vest este de 18 grade, de patru ori mai mare decat cea a turnului din Pisa, care are o inclinare de… doar 4 grade.

Proiectantul cladirii este RMJM Dubai iar constructorul sau, National Exhibitions Company din Abu Dabi.

De fapt, pana la nivelul 12 etajele sunt perfect verticale, dupa care ele incep sa se incline spre exterior, intre 30 de cm si 140 cm. Inclinarea este posibila deoarece cladirea se sprijina pe o structura densa formata din 490 de piloni infipti la 30 de metri adancime, ceea ce ii permite sa faca fata fortelor gravitationale, vantului si presiunii seismice.

Construirea Capital Gate a inceput in 2007 si s-a finalizat in 2011. Cladirea are o suprafata totala de 53.100 metri patrati, cu o folosinta mixta – comercial si rezidential.

 

Jumeirah At Etihad Towers – Abu Dhabi, EAU

Acesta este un complex de cinci blocuri-turn cu inaltimi si destinatii diferite, amplasat pe cornisa din Abu Dhabi.

Designul turnurilor a fost conceput de societatea australiana DBI Design, proiectantul a fost Hill International, structura din beton a blocurilor a fost proiectata de Aurocon, iar constructor a fost Arabian Construction Company.

Turnul 1 – cu destinatie mixta, hotel si rezidential, are 69 de etaje si 277 m inaltime. Hotelul de cinci stele are 382 de camere elegante iar zona rezidentiala, 199 de apartamente.

Turnul 2 – cu 80 de etaje si 305 m inaltime are 387 de apartamente.

Turnul 3 – cu 60 de etaje si 260 m inaltime, are destinatie mixta: rezidential si birouri.

Turnul 4 – cu 66 de etaje si 234 m inaltime, are 312 apartamente.

Turnul 5 – cu 55 de etaje si 218 m inaltime, are 193 de apartamente.

La baza turnurilor se afla, de asemenea, cinci nivele cuprinzand o serie de spatii cu destinatii diverse: restaurante, baruri, centre SPA, sali de receptie si conferinte etc.

 

Turnurile Al Bahar – Abu Dhabi, EAU

Cele doua turnuri gemene, avand fiecare cate 29 de etaje si 145 m inaltime, reprezinta un adevarat simbol al tehnologiilor moderne in arhitectura. In ce sens? Pentru a proteja birourile cladirii de caldura excesiva din acea zona – care ziua poate ajunge pana la 50 de grade Celsius – o parte din fatada blocurilor este acoperita cu un sistem de umbrele care noaptea se inchid iar dimineata incep sa se deschida in functie de pozitia soarelui si de cantitatea de caldura ce cade pe ele, reducand-o pana la jumatate.

Sistemul, proiectat de Aedas Architects impreuna cu specialistii de la Arup Engineers, a fost inspirat de grilajele ajurate care protejeaza casele arabe – sistem denumit musarabia.

Cele 2.000 de umbrele, amplasate pe fatadele celor doua Turnuri, sunt actionate automat de energia produsa de panourile fotovoltaice amplasate pe cladire si pe acoperisurile inclinate, acestea din urma asigurand circa 5% din necesarul total de energie al cladirii.

Singura zona a fatadei neacoperita de umbrele, este cea dinspre Nord deoarece nu este expusa atat de intens la razele soarelui.

Pentru strategiile de dezvoltare durabila implementate, precum si pentru transpunerea elementelor traditionale in arhitectura turnurilor, proiectul a primit, in 2012, premiul „Tall Building Innovation Award”.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 147 – mai 2018, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/05/01/arhitectura-fara-limite-xxi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.