«

»

Arhitectura fara limite… (XXVI)

Share

In interviul din numarul trecut al revistei, avand ca tema „Convorbiri despre estetica structurala”, solicitat sa mentioneze cativa proiectanti in a caror activitate frumosul detine un loc aparte, domnul profesor Zoltán Kiss s-a referit, in mod deosebit, la Zaha Hadid, considerand ca aceasta arhitecta a deschis un drum nou in proiectarea cladirilor – considerat poate, de multi, prea extravagant.

Argumentand aceasta afirmatie, domnul profesor Zoltán Kiss spunea, in acest interviu, ca „in proiectarea cladirilor nu trebuie sa ne gandim doar la cutii, la lucruri ieftine si simple, ne trebuie si lucruri mai frumoase, mai complicate, care sa placa imediat cum le observam”.

Este ceea ce a facut in activitatea sa Zaha Hadid. Si iata de ce ne-am hotarat sa-i consacram acest numar al „Arhitecturii fara limite…” celebrei arhitecte irakiano-britanice.

 

Zaha Mohammed Hadid s-a nascut la 31 octombrie 1950 in Bagdad – Irak, in familia unui bogat om de afaceri si a decedat, la 65 de ani, in urma unui atac de cord, in Miami – SUA.

A absolvit matematica la Universitatea Americana de Arhitectura din Beirut si apoi, School of Architecture din Londra.

A fost un arhitect cu dubla cetatenie, irakiana si britanica. A fost prima femeie arhitect care a primit, in 2004, Premiul pentru Arhitectura Pritzker, fiind considerata mult timp cea mai importanta femeie arhitect a zilelor noastre. A primit, de asemenea, cel mai prestigios premiu pentru arhitectura din Marea Britanie – Premiul Stirling, in 2010, 2011 si 2012.

In 2015 a devenit prima si singura femeie care a primit medalia de aur din partea Royal Institute of British Architects.

A fost denumita „regina curbei” deoarece a eliberat geometria arhitecturala, dandu-i o noua unitate expresiva. Practic, a fost, in opinia multor arhitecti, un geniu vizionar, dand functionalitate unor forme inovatoare, pe cat de apreciate vizual pe atat de greu de realizat.

Iata si cateva dintre cele mai interesante proiecte ale sale transpuse in practica in 55 de tari…

 

 

Complexul Acvatic pentru Jocurile Olimpice 2012 – Londra, Marea Britanie

Complexul cuprinde trei piscine si trei tribune pentru 17.500 spectatori, la cele doua bazine principale.

Acoperisul este din otel si aluminiu iar in interior este acoperit cu lemn. Se sprijina in doar trei puncte, avand forma unui arc parabolic care se scufunda in centru, avand cele doua bazine principale in cele doua capete ale complexului.

Peretii exteriori sunt din sticla.

Construirea complexului a costat 269 de milioane de lire sterline, de trei ori mai mult fata de estimarea initiala, din cauza complexitatii acoperisului.

Complexul a fost prima constructie inceputa pentru Jocurile Olimpice din 2012 si ultima finalizata.

 

The Eli Broad Art Museum East Lansing – Michigan, SUA

Este a doua cladire proiectata de Hadid in Statele Unite. Povestea acestui proiect a inceput in iunie 2007, atunci cand statul Michigan a primit o donatie de 28 de milioane de dolari de la omul de afaceri Eli Broad si de la sotia sa Edythe, pentru construirea unui nou muzeu de arta.

La 15 iulie, Consiliul de Administratie al MSU a aprobat construirea muzeului, lansand o licitatie de proiecte la care s-au prezentat 30 de firme. In selectia finala au intrat 5 firme, 4 din SUA si Zaha Hadid din Londra. Castigatoare a fost declarata Zaha Hadid.

Construirea muzeului a inceput in martie 2016 si s-a finalizat in noiembrie 2012.

A rezultat o cladire de 4.274 mp, de forma paralelipipedica, ce se inclina brusc parand ca se rastoarna.

Fatada este unghiulara, din otel inoxidabil si sticla si a fost gandita astfel – dupa cum a declarat Hadid – pentru a reflecta, sub diferite unghiuri, cartierul care inconjoara cladirea. De altfel, cladirea isi schimba in continuu culoarea, in functie de vreme si de unghiul sub care cade lumina pe ea.

Hadid considera ca acest aspect mereu in schimbare „starneste curiozitatea, fara a dezvalui vreodata continutul sau”.

Pe langa spatiile expozitionale de arta moderna si contemporana, muzeul mai gazduieste un centru de studii, o cafenea, un magazin, o piata pietonala si o gradina cu sculpturi.

In 2016, in cladirea muzeului s-a turnat o scena din filmul „Batman vs Spiderman”.

 

Centrul Heydar Aliyev – Baku, Azerbaidjan

Cladirea proiectata de Zaha Hadid si construita intr-un cartier nou, pe malul Marii Caspice, are destinatia de muzeu si centru cultural, reprezentand un omagiu pe care azerii au dorit sa il aduca fostului lor presedinte, Heydar Aliyev.

Este o cladire cu arhitectura neobisnuita, care pune accentul pe estetica islamica si care contrasteaza izbitor cu arhitectura de tip sovietic ce domina inca in orasul Baku.

Liniile fluide ale cladirii simbolizeaza continuitatea valurilor nesfarsite. Asa cum declara chiar autoarea proiectului, ea a dorit sa simbolizeze „un val urias ce se ridica spre cer dupa care se sparge, alunecand usor spre pamant”.

Iar albul imaculat al acoperisului care se prelinge pana la sol reprezinta chiar albul inspumat al marii.

De altfel, acoperisul cladirii este compus din 12.027 placi de diferite forme (de la triunghiulare pana la paralelipipedice) care formeaza o suprafata de 40.000 de metri patrati.

Suprafetele sinuoase ale Centrului, ce se ridica pana la 74 de metri, se intind peste un spatiu interior de 619.000 mp.

Construirea cladirii cu patru niveluri a demarat in 2007 si s-a finalizat dupa cinci ani, in 10 mai 2012.

Proiectul a fost distins cu numeroase premii, intre care premiul „Design of the Year” in 2014.

 

Abu Dhabi Performing Arts Center – Abu Dhabi, Emiratele Arabe

Situat pe insula Saadiyat, este mai degraba o opera de arta, decat o cladire.

Centrul de arta gazduieste 5 teatre, o sala pentru muzica si una pentru concerte si opera.

Suprafata totala a cladirii, cu o lungime de 490 m (inclusiv podul), latimea de 135 m si inaltimea de 62 m, este de 62.000 mp.

Centrul de arta performanta face parte dintr-un cartier care a costat mai multe miliarde de dolari, compus din mai multe cladiri proiectate de Frank Gehry, Jean Neuvel si Tadas Ando.

Zaha Hadid s-a inspirat si de asta data din natura, ea descriind proiectul ca „o analogie biologica ale carei componente principale – ramuri, tulpini, frunze si fructe – se transforma intr-un design arhitectonic”.

 

Documentarea pentru acest articol ne-a convins de numarul extrem de mare de proiecte deosebite create de-a lungul vietii sale de celebra arhitecta Zaha Hadid – practic unele dintre cele mai futuriste cladiri proiectate vreodata.

Ar fi prea simplist ca in prezentarea – oricum succinta a operei sale – sa ne oprim doar la cateva proiecte.

Bogatia operei sale – peste 950 de proiecte transpuse in practica in 55 de tari – ne obliga sa revenim cu inca unul sau doua articole asupra a ceea ce a insemnat pentru arhitectura contemporana Zaha Hadid.

Drept care, vom continua…

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 153 – noiembrie 2018, pag. 46

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2018/11/01/arhitectura-fara-limite-xxvi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.