O data pe an „floarea” celor ocupati cu treburi in domeniul constructiilor isi da intalnire in mai nu la o luna de „miere”, ci la o confruntare acerba pentru o pozitie superioara in ierarhia performerilor. Este momentul cand fiecare arhitect, proiectant, constructor, producator sau comerciant de utilaje si materiale de constructii se uita in „curtea” vecinului sa vada incotro bate vantul concurentei.
Prilejul este oferit, din plin, de generosul eveniment reprezentat de Construct Expo. Aceasta manifestare expozitionala de exceptie a surclasat in ultimii ani TIB-ul, TIBCO, BIFE etc., devenind de departe targul care domina ca dimensiune tot ceea ce organizeaza pe plan intern Romexpo.
S-a ajuns, astfel, ca suprafetele situate in pavilioane sau in spatiile exterioare lor sa fie „ticsite” cu cele mai noi si indraznete oferte pentru piata investitionala din Romania.
Participantii, fie ei de-ai „nostri” sau din strainatate, isi imbraca haine de sarbatoare si-si pun la vedere tot ceea ce cred ca intereseaza, pentru a reusi in lucrarile de constructii angajate cu beneficiarii.
Confruntarea nu este nici pe departe una de „salon”, ci, din contra, o disputa fara menajamente din care ies invingatori cei mai buni si mai convingatori.
Ce denota asemenea duel?
In primul rand, se recunoaste faptul ca motorul oricarei economii este sectorul constructiilor, domeniu menit sa impulsioneze dezvoltarea unei societati moderne. Construct Expo este un exemplu edificator din acest punct de vedere.
De remarcat insa ca, desi este vorba de constructii si termenul ar sugera cu precadere o dezvoltare extensiva, se poate constata ca o asemenea dezvoltare nu poate sa se mai desfasoare decat in conditii ridicate de productivitate si tehnicitate.
Orice investitor vrea sa beneficieze, in timp scurt, de valorificarea banilor destinati construirii obiectivelor industriale, civile, culturale, sportive etc., iar constructorul nu poate sa-i satisfaca o asemenea indreptatita cerinta decat cu tehnologii, utilaje si materiale performante.
Toate aceste atribute, impreuna cu logistica de care trebuie sa dispuna societatile de constructii atunci cand se intalnesc pe terenul licitatiilor, trebuie sa fie la cel mai ridicat nivel.
Pornind si de la faptul ca suntem „invadati” de straini, rivalitatile se solutioneaza in favoarea unora sau altora numai si numai pe baza unor argumente solide si convingatoare. Lucru, in sfarsit, inteles de tot mai multi dintre participantii romani la procesul investitional pentru ca, iata, la recenta Conferinta Nationala ARACO, cea mai larga si reprezentativa grupare de breasla, competitivitatea si alinierea la cerintele europene au fost temele aflate in prim-planul dezbaterilor care au avut loc cu acest prilej. Or, in sectorul de constructii sunt enorm de multe de facut pe linia incadrarii in exigentele cerute de UE pentru acest domeniu.
S-a inteles ca, de acum inainte, nu mai merge cum mergea, pentru ca finalul constata doar invingatori si… faliti. Oricum, numarul actual al celor cu treburi in domeniul constructiilor se va micsora simtitor, ramanand cei performanti.
Deci, cine are urechi de auzit sa auda, pentru ca societatea capitalista in care vrem sa ne integram tocmai asta face, ii selecteaza numai pe cei mai buni si beneficiaza de pe urma lor.
Cu alte cuvine, „capitalism vrem, capitalism vom avea”.
P.S. Uf! Pe ultima suta de metri, Europa isi da avizul pentru aderarea noastra la marea familie comunitara. Sa fie intr-un „ceas bun”, pentru ca de „ceasul rau” trebuie sa ne ferim noi in primul rand prin vointa, coerenta, seriozitate si consecventa in tot ceea ce ni se pretinde, daca vrem ca in 2007 visul nostru sa devina o realitate indubitabila.
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns