«

»

Concurenta, bat-o vina!

Share

Au facut ce-au facut de-a lungul timpului americanii sau, mai bine zis, cei „liberi” in cuget si simtiri si-au descoperit, pe langa alte ”minuni” ale vietii pe pamant, si cel mai eficient motor al progresului: concurenta. Concurenta, bat-o vina, cea care triaza, deci elimina tot ceea ce franeaza sau stopeaza o evolutie benefica in viata materiala si spirituala a oamenilor, promovand mereu noul.
Lupta semenilor, pe plan ideatic, este poate „corida” cea mai dura din care invinge nu animalul, ci inteligenta, calitatea umana care furnizeaza elementele esentiale ale progresului. Daca este sa vorbim doar despre constructii, acest motor invizibil, dar cu consecinte practice a asigurat si trecerea spectaculoasa de la pesteri la cladiri dintre cele mai sofisticate, unde omul nu mai este chiar in voia naturii inconjuratoare, pentru ca a ajuns tot datorita progresului sa-si creeze un microclimat specific evolutiei sale.
Asadar, concurenta sta la baza a tot ce misca in lume in privinta progresului. Venind mai aproape de „oile noastre”, avem si cu ce exemplifica. In domeniile care fac obiectul Revistei Constructiilor se detaseaza (cel putin dupa 1990) lupta deschisa, deci la vedere, cu produse, servicii si management, unde eficienta la producator, comerciant si beneficiar scoate in evidenta calitatea, care pune in prim-plan ceea ce este bun si foarte bun.
Una dintre cele mai practice forme de manifestare a concurentei o constituie prezenta pe piata a firmelor cu oferta respectiva. In cazul nostru este vorba despre Construct Expo, cea mai mare manifestare expozitionala organizata in Romania.
Ca este asa, ne-o dovedeste si faptul ca, incepand din 2006, targul respectiv are pentru prima oara doua editii de desfasurare: Construct Expo-Antreprenor (22–25 martie) si Construct Expo-Ambient (17–21 mai).
Proliferarea se datoreaza amplorii luate de fenomenul investitional din tara noastra.
In tot mai multe zone ale tarii, sunt vizibile diverse constructii pentru finalizarea carora trebuie, desigur, sa se consume materiale si servicii, produse prezente in standurile si spatiile targului de constructii.
La Construct Expo, unde este si participare internationala, lucrurile se complica putin datorita decalajului partial existent intre oferta interna si cea straina, ultima avand atuuri evidente. Produsele si serviciile indigene reusesc pe piata numai in conditiile innoirii lor tehnice sau tehnologice, prin valorificarea proiectelor proprii sau prin parteneriate cu firme externe de prestigiu.
Socul vietii concurentiale ar mai putea fi atenuat pentru romani daca ar exista o preocupare macro-economica privind situatia intreprinderilor mici si mijlocii, cele care asigura grosul ofertei mentionate. Aici este, de fapt „secretul” reusitei concurentiale, pentru ca, daca aceste firme vor mai fi supuse in continuare „terorii” fiscale si blocajului financiaro-bancar, ele nu vor avea multe sanse de reusita, mai ales in perspectiva aderarii la UE. Se tot spune ca, pana la acea data, dar mai ales dupa aderare, mai mult de jumatate din firmele din sectorul constructiilor vor disparea pe „notele” unui mars funebru. Sigur, unele vor avea o asemenea soarta, dar altele vor pieri nu atat din vina lor, ci dintr-o proasta politica legislativa si administrativa la nivel national.
Au trecut deja destui ani din 1990 si inca se bajbaie, am zice poate chiar intentionat, in ceea ce priveste soarta economiei romanesti, multe dintre firmele privatizate neoferind, decat partial, o solutie viabila. Taxele si impozitele platite statului de catre acestea sunt, daca vreti, „floare la ureche” fata de sumele transferate in strainatate de catre firmele intrate in posesia societatilor privatizate.
Celei mai mari parti din suma obtinuta din privatizare nu i se cunoaste destinatia reala, dar sigur este, cum se spune, papata deja. Interesele si grupurile de interese aparute pe parcurs sunt lucruri evidente si dovedite, dar asupra lor nu s-a intervenit pentru a le curma si pentru a asigura o evolutie normala si intr-o masura decenta, cu prioritate pentru interesul general. Cui ii foloseste imbogatirea nelimitata a unora? Te crucesti cand citesti despre sumele astronomice acumulate cu „truda” de unii „grjulii”.
Ce-or face ei si urmasii lor cu miliardele agonisite nu ca urmare a inteligentei si concurentei, ci a specularii conjuncturii politice? O viata intreaga n-au cum sa le cheltuiasca, fie si printr-o risipa necontrolata. Vedeti, tocmai aici este problema, prea multa insistenta pentru situatia personala in detrimentul asigurarii conditiilor supravietuirii economiei noastre, aflata intr-o prelungita perioada de tranzitie, tranzitie spre ce? ca nici acest lucru nu este clar inca. Sau o asemenea nebulozitate este mai convenabila?
Impactul de piata, concurenta deci, si la Construct Expo 2006 va fi un nou moment de confruntare si de departajare a celor care pot supravietui, prin oferta lor, in prezent si in viitor.
Viitorul Romaniei este, asadar, strans legat de dezvoltare, atat pe plan cantitativ, dar mai ales calitativ, pentru ca, asa cum spuneam, calitatea este parametrul progresului. Noi avem nevoie de un progres real si nu unul de conjunctura. Atunci vom fi linistiti, cand „Concurenta, bat-o vina” va fi functionala si la noi in adevaratul ei sens.



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2006/03/03/concurenta-bat-o-vina/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.