«

»

Cacealmaua!

Share

Nu, nu-i vorba de farsa, uneori, folosita de cei patimasi ai jocului de poker, atunci cand „risca” in a-si atrage de la adversari sume deloc de neglijat. Termenul devine actual si propriu chiar si in viata de toate zilele, cu precadere in cea cu „iz” politic si, din pacate, si parlamentar.
Dupa 1990, jocurile pentru inavutire au avut loc fara menajamente intre putere si opozitie si invers, cu rezultate dintre cele mai nefericite pentru tara si interesul sau general. A „biruit” in aceasta disputa interesul personal, concretizat in averi indecente. Intalnirile „sportive” in spirit de cacealma nu s-au desfasurat pe teren neutru, ci chiar pe cel familiar tuturor competitorilor, adica economia nationala, locul de unde, prin alternanta, s-a „muls” fara jena tot ceea ce s-a putut intr-un timp record de doar 16 ani.
Cum se spune, ramai interzis in fata unei asemenea performante care, in loc sa intareasca tara, a saracit-o, aruncand-o pe unul dintre ultimele locuri din Europa si din lume.
Intereseaza si alarmeaza pe cineva o asemenea stare?
Nu, pentru ca inca suntem tributari ideii ca tara noastra este prea bogata in resurse materiale si umane pentru a sucomba. Mai mult chiar, unii isi exprima „optimist” parerea ca nu s-a furat inca tot ceea ce se poate fura!
O asemenea mentalitate este alimentata si consolidata ca urmare a faptului ca justitia este inceata si ineficienta in majoritatea cazurilor flagrante semnalate, ca sa nu vorbim despre cele intamplate si necunoscute inca. Ele apar intre sau in cadrul fiecarui ciclu electoral. Exemplele date de o justitie normala ar insufla mai multa teama in randul hraparetilor pentru ca, oriunde in lume, daca se respecta ceva, aceasta se face de frica legii, mai precis de aplicarea ei fara exceptii.
In domeniul constructiilor, unde cacealmalele sunt si ele la moda, tot mai multi neaveniti castiga, pe criterii si sprijin politic, unele asa-zise licitatii si ca atare si bani.
De exemplu, in privinta executarii infrastructurilor rutiere si utilitare, firmele specializate fac un adevarat tur de forta pentru a convinge beneficiarii lucrarilor ca nu intotdeauna pretul mai mic oferit de societatile de apartament, cu vechime de 2–3 ani, este criteriul care poate asigura fiabilitate, calitate si eficienta. Ne-am „fript” de prea multe ori in perioada de dupa 1990 pentru a mai persista intr-o asemenea greseala. Nu de alta, dar piata este categorica in acest sens, demonstrandu-ne ca produsele sau serviciile cu pret redus nu pot fi, niciodata, durabile, in raport cu cele mai scumpe, dar de calitate. S-a vazut, de altfel, ca tot reparam mereu la drumuri si utilitati, cheltuind suplimentar importante sume de la bugetele de stat sau locale. Daca am intelege ca risipim banii nostri, asta ar trebui sa ne ingrijoreze.
Din pacate, pentru asemenea interese se lupta tot mai multi parlamentari si politicieni pentru a-si recupera „investitiile” facute in perioada preelectorala. Unii dintre ei recunosc cu nonsalanta ca se duc pe la firme pentru a urmari mersul activitatilor acestora intrucat sunt… actionari! „Curat… murdar!” ar zice si azi Nenea Iancu, chiar daca a trecut suta de ani de la constatarea sa anterioara la adresa unei societati bolnave.
Cum la fel de… murdar ni se pare si modul de impozitare practicat de MFP cand este vorba de impozite si taxe de platit ca sa se intregeasca bugetul de stat. De la persoanele individuale cat mai mult, iar de la cele juridice cat mai putin, ca asa este in… democratie. Altfel, cum sa sporeasca averile unora si sa-i saraceasca pe cat mai multi pentru a-i domina mai usor. Lor, celor multi si saraci, li se potriveste mai mult vechea zicala „panem et circenses” (paine si circ). In special, din partea celor care au reactualizat sloganul si ne conduc pentru „a trai mai bine”!
Sa revenim la oamenii si firmele serioase din domeniul constructiilor, cele carora li se datoreaza progresul real al noii economii romanesti.
La recent incheiata manifestare expozitionala Construct Expo – Antreprenor, s-au detasat ofertele de calitate menite sa confere beneficiarilor posibilitati de realizare a unor constructii moderne, functionale si competitive cu cele executate in lume. Un lucru deloc de neglijat pentru a asigura o noua „fata” edificiilor ridicate in sensul fiabilitatii si eficientei in exploatare.
Targul la care ne referim a reunit firme de prestigiu, ale caror oferte au creat o atmosfera propice unei piete concurentiale, dispusa sa puna in prim-plan exigenta. Exigenta si calitatea unde avem numeroase lacune ca mentalitate si, mai ales, modul de a intelege ca nu mai putem „pacali” pe cineva atata timp cat ofertele de la Construct Expo ne-au aratat inca o data ca nu vorbele desarte, ci produsele si serviciile cu valente deosebite sunt cele care conving viitorii beneficiari.
Ce te faci insa ca aceste produse si servicii, prin preturile la care se ofera, devin prohibitive pentru cea mai mare parte a celor care viseaza si ei sa aiba o locuinta decenta.
Lucrurile se vor complica si mai mult odata cu cea de-a doua manifestare expozitionala Construct Expo – Ambient din 17–21 mai a.c., moment in care vom fi si mai „rascoliti” de oferte, pentru ca atunci va fi vorba de produse destinate crearii unui climat modern si functional.
Numai ca mai tot ceea ce ni se intampla de ani buni incoace are loc sub semnul „cacealmalei”, cu produse, indemnuri ademenitoare si realitati suparatoare.
Si-atunci, agream pe mai departe cacealmaua, adica inselatoria din care unii si aceiasi castiga mereu si gras, iar cei mai multi pierd si saracesc continuu?



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2006/04/03/cacealmaua/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>