«

»

Fata morgana!

Share

De la promisiunea „o sa traiti mai bine“ din 2005 la… cum traim sau vom trai in 2007! Iata, daca vreti, exprimata lapidar problema care framanta mai mult de jumatate din cetatenii tarii si nu o fata morgana care oricum este ceva iluzoriu.
Inceputul… festiv 2007 – de amploare nejustificata si transformat intr-un spectacol de circ de proasta calitate – petrecut la cumpana dintre ani in Bucuresti si in tara, care ne-a propulsat si in „invidiata“ de pana acum UE, ne-a linistit cel putin pentru moment. Am spus pentru moment, intrucat sigur trebuie sa apara ceva nou – si dupa cum ati luat deja cunostinta a aparut –, ceva care sa alimenteze starea de neliniste si framantare specifica dupa alegerile din 2004 si, in acest mod, sa nu ne stea capul la treaba, cum se spune. Sunt deja cunoscute persoanele care iubesc si intretin o astfel de atmosfera pentru a scuza incompetenta.
Nu intereseaza aproape pe nimeni intronarea unei stabilitati economice, legislative si functionale, care sa ofere premizele unei cresteri economice reale. Alertati din perioada premergatoare aderarii la UE ca viata se va inaspri in acest an (nu stiu pana cand), lucrurile s-au dovedit reale pentru ca unele preturi „grabite“ de cineva au crescut inca din decembrie 2006 (gaze, electricitate…), confirmand ca nu a fost vorba de… vorbe in vant.
Societatile comerciale, la randul lor, sunt silite sa-si mareasca preturile la care isi produc si comercializeaza bunurile, materialele si serviciile oferite populatiei, printre care si constructiile.
Potrivit ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii), preturile in acest sector vor creste in 2007 cu 20%. Constructiile, desi necesare si solicitate de multi (locuintele, in special), vor fi un vis greu de indeplinit. Nu mai exista nicaieri oferte sub 600-800 euro/m2 construit, ca sa nu mai spunem ca, la noile ansambluri rezidentiale, preturile depasesc frecvent 1.800 – 2.000 euro/m2.
Din pacate, cei de varsta a treia nu mai au timp de la Dumnezeu sa se bucure de o prezumtiva imbunatatire a traiului lor pentru ca generatia pestrita de politicieni existenta azi in Romania, pe langa incompetenta politica, economica si manageriala, nu este preocupata decat sa-i fie ei bine, cat mai bine.
Priviti, de exemplu, la parlamentarii care alearga dupa presa atunci cand sunt interesati si o hulesc de fiecare data cand aceasta, prin informatiile difuzate, doreste eradicarea necinstei.
Ce poate intelege un simplu cetatean atunci cand nu se poate adopta o lege din lipsa de cvorum, dar alesii nostri (de fapt, ai partidelor) se relaxeaza la terenul de tenis al Parlamentului sau usile cabinetelor lor stau bine zavorate?
Si daca ei, dupa cum ati vazut destul de des (gratie presei), traiesc intr-o crasa nepasare fata de cei carora ar trebui sa le dea socoteala, nu vedem nici in 2007 prea multe sperante de imbunatatire a traiului celor multi.
Nici n-a inceput bine acest an si luptele intestine pentru ciolanul politic si economic mai ales sunt in plin can-can national, aratandu-ne inca o data „arama“… fetelor noastre politice care „sufera“ pentru binele „tarisoarei lor“!
Suntem curiosi sa vedem ce noutati… „inedite“ vor fabrica mintile lor si cele ale colectivelor lor de campanie electorala pentru a-i intelege inca o data la viitoarele alegeri ca sunt dezinteresati si ne vor numai binele in tot ceea ce fac.
Cantonandu-ne in domeniul constructiilor indiferent de destinatia lor, vom constata ca si aici lucrurile se desfasoara oarecum la intamplare.
Si aceasta pentru ca, de dragul descentralizarii, s-a ajuns la stadiul ca fiecare face cam ce vrea, chiar si cand sunt reglementari, si sunt totusi suficiente, care sa impuna o anumita conduita in constructii. Acest caz genereaza o concurenta neloiala care, la randul ei, da nastere unei goane tot mai evidente de a spolia beneficiarii, in special pe cei doritori de spatii locative.
Se incearca sa se puna o oarecare ordine legala in constructii prin lansarea unui proiect de „Cod al Constructiilor“, prin care sa se impuna respectarea unor reguli si normative unice pentru toti participantii la actul investitional. Numai ca, dupa cate am inteles de la reprezentantii ARACO cu care am discutat, viitorul cod acorda atributii noi, multiple, Inspectiei de Stat in Constructii, in contrast cu Directivele europene si programul de guvernare care prevad descentralizarea si/sau externalizarea unor activitati ce pot fi indeplinite de catre asociatiile profesionale si patronale de ramura.
Mai sunt insa si alte prevederi care trebuie revizuite inainte de adoptarea codului, pentru ca, in viitor, sa se asigure ordine si corectitudine intr-un sector tot mai concurential, odata cu aderarea la UE. Acest lucru va asigura si o moderare pe baze reale a costurilor din constructii si, odata cu ea, si o accesibilitate sporita pentru noi, cei interesati de foloasele unei constructii plecand de la realitatea ca omul, daca are unde sa-si puna capul la culcare, traieste cu sentimentul ca viata i s-a schimbat in bine.
Asadar, pe cand ceva real in bine si nu… fata morgana?Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/02/03/fata-morgana/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.