«

»

Casa de Meserii a Constructorilor: Proiecte pentru 2007

Share

Nici n-am intrat bine in 2007 si lucrurile se precipita la diverse niveluri, institutii, firme etc. in vederea armonizarii activitatii acestora cu exigentele impuse de conduita europeana in mai toate domeniile vietii economico-sociale.

Este si cazul sectorului constructiilor, cel care impulsioneaza (lucru demonstrat cu brio dupa 1990) in mod evident intreaga evolutie a unei economii reale si functionale. De acest sector a depins si depinde cresterea atat cantitativa, cat si calitativa a celorlalte ramuri (productie, comert, servicii) care asigura progresul unei tari.

Toate aceste aspecte nu se pot  finaliza decat valorificand potentialul tehnic, tehnologic si logistic in scopul adaptarii, de exemplu, a sectorului de constructii din Romania la cerintele pietei si economiei europene.

 

In acest spirit, de curand, li s-a propus constructorilor un proiect initiat de Confederatia Antreprenorilor din Flandra – VBC, in partene­riat cu Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii – ARACO, Casa de Meserii a Constructorilor – CMC si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti – UTCB si cofinantat de Guvernul Flamand.

• Proiectul are in vedere cresterea performantei manageriale a personalului din sectorul constructiilor si se va concretiza, in principal, prin initierea si derularea unui curs de perfectionare in managementul constructiilor, adresat cu precadere tinerilor ingineri cu functii de conducere sau cu perspective de a ocupa o astfel de functie.

• Cursul promovat de VBC in parteneriat cu ARACO si CMC se va desfasura sub autoritatea UTCB.

• De asemenea, proiectul cuprinde o serie de seminarii pe teme cum ar fi: sanatatea si securitatea muncii, caracteristicile si modul de organizare a organizatiilor profesionale si patronale, seminarii adresate, cu precadere, membrilor ARACO.

Proiectul isi propune, totodata, si infiintarea in parteneriat public privat a unui centru de excelenta pentru calificare profesionala in sectorul constructiilor, cu focalizare, in principal, pe cursuri, formare profesio­nala pentru ocupatiile specifice lucrarilor de constructie si intretinere a drumurilor.

In acelasi timp, va fi un proiect dezvoltat in parteneriat cu ANOFM, prin care se doreste, pe de-o parte, antrenarea unor companii private interesate in formarea de personal calificat pentru lucrarile de constructii, campanii capabile sa contribuie la un astfel de demers, iar pe de alta parte, atragerea de fonduri externe si utilizarea unor modele de succes din Germania (Turingia si Hessen) pentru infiintarea unor astfel de centre de formare.

In acest sens, ARACO si CMC au semnat un acord-cadru cu Hauptverband der Deutschen Bauindustrie (principala asociatie patronala germana din sectorul constructiilor) si cu reteaua centrelor de formare profesionala a acesteia, Bildungswerk Bau Hessen – Thuringen e.V. – BIW, prin care partenerii se angajeaza in demersul comun de a infiinta in Romania un centru de formare profesionala asemanator celor din Turingia.

Un interes deosebit il reprezinta proiectele finantate prin Programul Phare de Dezvoltare a Resurselor Umane.

In afara  proiectului Phare „Formare profesionala la standarde europene“ implementat IN 2006 de catre CMC, in calitate de aplicant si beneficiar, impreuna cu SC Hidroconstructia SA, prin care s-au infiintat doua cursuri de calificare pentru dulgher si pentru miner in subteran pentru constructii – CMC va implementa, in calitate de partener, in cursul anului 2007, doua proiecte: unul la Piatra-Neamt impreuna cu SC IMSAT SA si unul la Oradea cu SC ROMARKETING SRL.

Cel dintai vizeaza infiintarea unui centru de evaluare a competentelor profesionale dobandite pe cale nonformala si informala pentru sudorii si electricienii dn constructii, cel de-al doilea isi propune infiintarea unui centru de formare si evaluare a competentelor manageriale.

Unul dintre factorii care au un rol deosebit in ceea ce priveste calitatea intregii activitati desfasurate in sectorul constructiilor il reprezinta  cursurile de formare profesionala continua a personalului firmelor.

In acest sens, CMC are pentru 2007 o oferta compusa din trei pachete de cursuri care cuprind:

Pachetul I: Curs de sanatate si securitate a muncii (nivel I si II), Curs de management al mediului (5 zile), Managementul santierelor de constructii (3 zile).

Pachetul II: Curs de initiere in managementul de proiect (5 zile), Curs de tehnici de contractare FIDIC (4 zile).

Pachetul III: Curs de formare de formatori (7 zile), Curs de formare evaluatori de competente profesionale (5 zile).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 23 – ianuarie-februarie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/02/22/casa-de-meserii-a-constructorilor-proiecte-pentru-2007/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.