«

»

Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor

Share

Am tot vorbit in paginile Revistei Constructiilor, prin intermediul inimosului sau promotor dl dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann – presedintele CNCisC, despre „Comportarea in situ a Constructiilor”.

Nu stiu insa cati dintre dvs. sunt familiarizati cu aceste notiuni pentru a intelege fenomenul in sine la care ne-am referit in articolele publicate si, mai ales, care dintre elementele puse in discutie v-au folosit si va folosesc in activitatea practica pe tot traseul realizarii unei constructii: proiectare – executie – exploatare.

In urma semnalelor primite de la dvs. pe aceasta tema, am gasit oportun sa incercam, cu ajutorul aceluiasi domn Felician Eduard Ioan Hann, sa lamurim cat mai bine unele aspecte, cu prioritate cele referitoare la organizarea macroeconomica a institutiei numite „Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor“, una dintre multele asociatii de profil.

 

Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor este una dintre cele 20 de asociatii profesionale ale constructorilor din Romania, infiintata in 1993 in urma sedintei civile nr.5 din 28 ianuarie a Judecatoriei Sectorului 2 al Municipiului Bucuresti.

Radacinile acestei asociatii se gasesc in fosta comisie tehnica a sectiei „Constructii“ din cadrul Consiliului National al Inginerilor si Tehnicienilor (CNIT), condusa de academicianul Stefan Balan, comisie infiintata in 1983 la propu­nerea unui colectiv format din prof. em. ing. Panaite Mazilu (presedinte), ing. Gheorghe Sladescu, prof. dr. ing. Dan Dumitrescu, ing. Mircea Lupan, dr. ing. Silvia Hagiescu si dr. ing. Felician Eduard Ioan Hann, ultimul devenind presedintele confirmat al acestei comisii.

In 1990 comisia s-a incadrat in Asociatia Inginerilor Constructori din Romania, dar s-a autonomizat, si a dobandit personalitate juridica in 1993.

Statutul asociatiei defineste scopul si obiectivele acesteia astfel:

„Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor este o asociatie profesionala autonoma, persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, avand drept scop initierea de actiuni pentru prezervarea fondului construit, pe baza cunoasterii comportarii in situ a constructiilor si a sprijinirii interventiilor pentru mentinerea si refacerea aptitudinii lor pentru exploatare, in vede­rea prelungirii duratei de serviciu.

Obiectivele de activitate ale comisiei sunt:

• raspandirea cunostintelor privind comportarea in situ a constructiilor si specializarea in domeniu;

• colaborarea la activitatea de reglementare in domeniu si emiterea de recomandari;

• confirmarea/atestarea membrilor sai pentru desfasurarea acti­vitatii de urmarire a comportarii constructiilor, de evaluare a aptitudinii lor pentru exploatare si de formulare de solutii si recomandari in domeniu;

• acordarea de sprijin logistic persoanelor fizice si juridice interesate in problemele specifice acti­vitatii comisiei;

• colaborarea internationala cu organizatii similare;

• acreditarea de organizatii pentru desfasurarea de activitati specifice scopului asociatiei.“

Activitatea asociatiei se bazeaza, sub aspect teoretic, pe conceptul de aptitudine pentru exploatare a constructiilor, aptitudine privita ca o calitate globala, a carei realizare constituie scopul tuturor activitatilor legate de constructii (concepere, proiectare, executie, cercetare, consultanta, asistenta, invatamant…). Calitatile care formeaza aptitudinea pentru exploatare a constructiilor se definesc pe baza conditionarii utili­tare a performantelor acestora, astfel incat sa satisfaca cele trei cerinte esentiale ale beneficiarilor: siguranta, confort si economie. Sub aspect practic, asociatia promo­veaza activitatea de monitorizare a comportarii in situ a constructiilor, respectiv de urmarire a acesteia, pentru descoperirea deficientelor de comportament si prevenirea accidentelor si de interventii pe constructii, pentru mentinerea (prin intretinere si reparatii) si reabi­litarea acestora (prin renovare si restructurare).

Principalele manifestari ale activi­tatii membrilor asociatiei sunt confe­rintele nationale cu participare internationala, care se tin din doi in doi ani, si intrunirile bianuale, primavara si toamna, de adunare generala si dezbateri; asociatia editeaza, incepand din 1997, si un buletin informativ de opt pagini in format A4, precum si o colectie de „Comentarii si recomandari CNCisC“.

Membrii asociatiei sunt profesionistii din toate categoriile de constructii (civile, industriale, energetice, hidrotehnice, edilitare, cai de comunicatie si transport…), ingineri, arhitecti, subingineri, doctori, precum si institutii si societati comerciale cu profil de constructii.

In prezent, asociatia militeaza pentru realizarea unui standard ocupational in vederea recunoasterii si oficia­lizarii ocupatiei „Monitorizarea comportarii in situ a constructiilor” de catre MTCT, gestionarul Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii (in care „urmarirea comportarii in timp a constructiilor si interventii“ formeaza o componenta a sistemului calitatii in constructii); pentru recunoasterea de catre autoritatea publica, centrala si locala, a certificatelor de competenta eliberate de catre asociatie membrilor sai („Expert CNCisC“) si organizatiilor cu activitate in acest domeniu; pentru colaborarea cu autoritatile publice – MTCT si ISC – la elaborarea reglementarilor privind domeniul in care activeaza comisia; pentru o lege privind activitatile din constructii in acord cu cele existente in Uniunea Europeana; pentru o reglementare legislativa a modului de exercitarea a profesiei de inginer constructor si de activitate a asociatiilor profesionale din constructii.

Cei ce doresc sa devina membri sau sa sponsorizeze asociatia, se pot adresa la sediul acesteia din Bucuresti, Sos. Pantelimon 266, tel. 021-255.10.33, e-mail: hann@cons.incerc.ro.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 23 – ianuarie-februarie 2007

 

Autor:
dr. ing. Felician Eduard Ioan HANN – presedintele Comisiei Nationale Comportarea in situ a Constructiilor

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/02/22/comisia-nationala-comportarea-in-situ-a-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>