Cofrarea stalpilor se poate realiza in doua moduri: cu cofraje dedicate, dar si fara cofraje speciale pentru stalpi. De regula, cofrarea stalpilor rectangulari se realizeaza cu panouri de cofrare universale sau standard ale sistemelor FRAMAX-Xlife sau FRAMI.
Cofrarea sectiunilor complicate, de mari dimensiuni si pentru mai multe utilizari, unde cerintele legate de calitatea suprafetei sunt deosebite, devine mai economica cu cofrajul pentru stalpi Top 50.
Cofrarea stalpilor cu panouri universale este cel mai flexibil sistem de cofrare al stalpilor rectangulari.
In cazul cofrarii cu panouri Framax universale, se pot obtine sectiuni de pana la 75 x 75 cm, cu variatia oricarei dimensiuni din 5 in 5 cm. Presiunea admisibila a betonului proaspat este de 90 kN/m2.
• atimea panourilor universale Framax este de 90 cm, cu inaltimi de 0,90 m, 1,35 m, 2,70 m si 3,30 m. Montajul stalpilor se realizeaza cu buloane universale si piulite superplate, in sistem „morisca” unde indexarea buloanelor se poate realiza in gaurile panourilor universale din 5 in 5 cm. Se pot obtine sectiuni patrate si dreptunghiulare pana la 75 cm in orice directie.
In mod similar, cu panourile Frami universale se pot realiza sectiuni intr-un raster de 5 cm pana la sectiuni de 65×65 cm. La acest sistem, in cazul turnarii stalpilor se admit presiuni ale betonului proaspat de pana la 80 kN/m2. Latimea acestor panouri este de 75 cm, cu inaltimi de panou de 1,20 m, 1,50 m si 2,70 m.
Se pot realiza stalpi rectangulari si cu panourile standard Framax sau Frami, utilizand montajul cu colturi exterioare. In acest caz, gama de sectiuni realizabile este limitata la latimile acestor panouri: 0,30 m, 0,45 m, 0,60 m, 0,90 m si in plus 1,35 m numai la Framax.
Sprijinirea cofrajelor si alinierea exacta la verticala se realizeaza cu un sistem de 3 spraituri montate pe doua panouri perpendiculare, care asigura stabilitatea sistemului in lucru si conditiile tehnice optime de reglaj.
Pre-asamblarea cofrajelor se realizeaza in doua jumatati, la sol – inclusiv a tuturor sistemelor de sprijin si siguranta, dupa care instalarea la pozitie se face cu macaraua. Mutarea cofrajelor pe urmatoarele amplasamente se realizeaza din doua miscari – pe jumatati, scurtand la maximum timpii de instalare. Mutarile se fac cu spraiturile si consolele de lucru montate, asigurand de la instalare conditii de securitate a muncii odata cu o productivitate marita.
Sistemele de cofrare pentru stalpi, includ scari de acces cu dispozitive contra caderii pe spate, platforme de lucru dotate cu balustrade de protectie si dispozitive de ridicare-manevrare la nivelul standardelor de siguranta a muncii din Uniunea Europeana.
Cofrajele Top 50 pentru stalpi – pentru sectiuni si forme deosebite ale stalpilor, se realizeaza din componente standardizate de catre departamentul de prefabricate al Doka si se livreaza pe santier gata de utilizare. Proiectarea solutiei tehnologice se realizeaza de catre serviciile tehnice de proiectare ale firmei Doka, clientul beneficiind in acest mod si, de regula, gratuit, de experienta si know-how-ul acumulate de decenii de specialistii firmei. Se pot realiza sectiuni de stalp de pana la 5 m in diametru.
Cofrajele RS pentru stalpi se utilizeaza la realizarea stalpilor de sectiune rotunda. Gama de diametre standard realizabila cu aceste cofraje este: 0,30 m, 0,35 m, 0,40 m, 0,45 m, 0,50 m si 0,60 m. Alte diametre sunt realizabile la comanda.
Presiunea admisibila in cofraj a betonului proaspat este de 150 kN/m2.
Exista 4 inaltimi ale modulelor de cofrare pentru fiecare diametru, respectiv: 0,25 m, 0,50 m, 1,00 m si 3,00 m. Din combinatiile acestor module se poate realiza un raster pe inaltimea de 0,50 m. Ca rezultat, se obtin stalpi perfect circulari, cu suprafata de beton aparent, pana la inaltimi de 6 m. Echipamentul include platforma de turnare de 150/90 cm, pentru lucrul in perfecta siguranta.
DOKA Romania S.R.L furnizeaza complementar servicii de consultanta, proiecteaza solutia de cofrare si asigura prezenta specialistilor pe santier pentru asistenta tehnica la instalare si instruirea echipelor de utilizatori.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 23 – ianuarie-februarie 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns