«

»

Macarale turn Potain. PRODUCTIVITATE – SIGURANTA – EFICIENTA

Share

Dati-mi o macara si construiesc un bloc! Parafrazarea nu este o aluzie la Shakespeare, ci un adevar, intrucat piata macaralelor este strict specializata, iar unii clienti sunt de multe ori firme de constructii ce nu au in dotare macarale si alte tipuri de utilaje sau autovehicule de transport. Mai scumpe comparativ cu pretul mediu al unui alt tip de utilaj destinat saparii sau transportului pamantului, destul de pretentioase din punctul de vedere al montajului si necesitand un operator foarte bine pregatit, ele sunt insa absolut necesare atunci cand construiesti un bloc mai inalt de P+4 etaje. In cazul in care constructorul nu are permanent contracte care sa acopere utilizarea macaralei 12 luni pe an, atunci o inchiriaza, in Romania existand deja o piata formata in acest scop.

 

Agrementarea tehnica si aprobarea pentru functionarea unei macarale turn sunt foarte bine reglementate, un astfel de utilaj de ridicat trebuind sa fie permanent intr-o perfecta stare de functionare. Structura metalica a turnului si a bratului, sistemele de siguranta, cablul de ridicare a sarcinii sau cel de tractare a caruciorului, mecanismele de ridicare, de deplasare a caruciorului, totul este permanent tinut sub control. Acesta este si unul din motivele pentru care exista multe maca­rale nou importate in Romania, cele second-hand trebuind sa functioneze la fel de bine ca si una noua pentru a putea fi puse la lucru. In acest an, dezvoltarea accele­rata a sectorului de constructii a dus la o cerere de macarale fara precedent pe piata, termenele de asteptare optimiste fiind de doua luni de la comanda pana la livrare, timp in care parcurile de inchirieri au fost pur si simplu pustii.

Un exemplu este cel al SC Vertical, o societate tanara, care a inceput activitatea in anul 2004, bazandu-se pe experienta celor care lucreaza in cadrul ei si mai putin pe un parc de utilaje existent. De fapt, societatea numara in parcul propriu doua macarale, furnizorii asigurand transportul materialelor pana la santier. In prezent, ansamblul de constructii in curs de executie – un ansamblu locativ – reprezinta a cincea lucrare a firmei, iar in ritmul in care solicitarile cresc, probabil vor urma si alte lucrari, mult mai mari.

Actualul site unde construieste societatea Vertical este un complex rezidential de trei blocuri cu 56 de apartamente de lux, cu un subsol comun, spatii comune de recreere, fitness, piscina in aer liber, parcari subte­rane cu elevatoare, un obiectiv pretentios pentru cumparatori pe masura. Lucrarea demarata in septembrie 2006 urmeaza a fi executata in 3 etape, acum reali­zandu-se primul corp, corpul C. Din februarie 2007 incepe activitatea la urmatorul corp, iar pana cel tarziu in august se va termina si structura de rezistenta pentru tot ansamblul, urmand apoi finisajele. Termenele de predare si costurile se incadreaza in graficul lucrarilor contractate.

Pe acest santier sunt utilizate doua macarale, din care una este marca Potain. In dotarea societatii exista deja o macara second-hand, mica. Ea nu acoperea suprafata necesara pentru o asemenea lucrare, pentru ca in cazul de fata constructia e ampla, cu o suprafata ce trebuie acoperita de un brat lung de macara. Volumul de munca pentru dulgheri si pentru fierari este foarte mare, asa ca a fost clar inca de la inceput ca nu se putea asigura cu vechea macara necesarul de materiale si subansamble de pe santier.

Se stie ca organizarea de santier este responsabila pentru termenele stranse de livrare sau costurile mici, care trebuie tinute sub control. In aceste conditii, macaraua Potain a ajuns piesa de baza de la care incep toate calculele ulterioare. Acest utilaj complex nu are voie sa stea, nu are voie sa se defecteze. Practic, pentru lucrarea de constructie amintita mai inainte, macaraua Potain – mai mare si mai puternica decat cea veche din dotare, a fost destinata echipelor de dulgheri, transportand si pozitionand mai mult cofraje metalice, iar macaraua second-hand ramanand sa deserveasca echipele de fierari. Marca Potain este considerata numarul unu in Europa din punctul de vedere al vanzarilor de macarale, deci exista garantia calitatii, eventuala problema a unei defectiuni, putand rezulta doar din manevrarea ei defectuoasa. In acest caz, ope­ratorul utilajului devine o a doua veriga importanta in exploa­tarea sa corecta.

S-a pus problema de ce am ales marca Potain. De fapt, am fost in discutii cu mai multi importatori, in final oprindu-ne la cei de la Marcom. De ce? Pentru ca argumentele au fost hotaratoare: pret similar cu cel al altor marci existente pe piata pentru acelasi tip de macara, dar calitatea de leader mondial la vanzari o recomanda. Si intr-adevar, lucram cu ea acum si putem spune ca este o macara buna, nu am avut niciun fel de probleme.

Criteriile dupa care ne-am ghidat au fost cele in functie de lucrare. Stiind ca avem o constructie pe patru nivele, am ales inaltimea corespunzatoare a macaralei, potrivit necesitatilor actuale, dar exista posibilitatea sa se inalte mai  mult. In viitor vom avea, desigur, lucrari cu inaltimi mai mari si atunci vom putea cumpara doar elementele suplimentare pentru actuala macara Potain. Numai bratul nu poate fi lungit, cei 50 m ai sai sunt insa suficienti pentru ceea ce avem noi nevoie in prezent.

Capacitatea actuala de ridicare a macaralei este suficienta pentru a construi un bloc chiar mai inalt de zece etaje. Sarcina maxima pe care o poate ridica este de 5.000 kg, pana la 15 m si 1.300 kg la varf, la o raza de 50 m. Ridica, in special, cofrajele metalice pentru elementele verticale, restul de materiale pentru placa si restul de elemente; atunci cand mai avem de turnat cate un parapet, ridica si beton, daca este in cantitate mai mica, altfel, daca avem o cantitate mai mare, il turnam cu pompa.

S-a pus problema de ce am cumparat o macara pentru aceasta lucrare.

Sincer sa fiu, de la inceput am mers pe ideea de a avea o macara noua, de care sa fim siguri in exploatare, pentru ca, din cate stiu, daca inchiriezi pe termen lung o macara, in maximum un an o platesti practic de noua. Cred ca inchirierea merge pentru utilizari pe termene relativ scurte.

Odata cu extinderea activitatii noastre si in perspectiva unor lucrari simultane pe mai multe santiere, va trebui sa cumparam si alte macarale. Deocamdata, pentru un singur santier este suficienta cea deja achizitionata. Oricum, cred ca vom prefera in viitor tot marca Potain. Ea este montata cu tronsonul de baza ingropat. Montajul se face cu firme specializate. Un mare avantaj in exploatarea macaralei este ca pentru inaltimi de pana la 40 m nu trebuie sa o ancoram de sol sau de cladire.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 23 – ianuarie-februarie 2007

 

Autor:
Daniel MAXIM – director tehnic SC Vertical SA

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/02/22/macarale-turn-potain-productivitate-siguranta-eficienta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.