«

»

ANTICOROSIV: Placi din policarbonat

Share

Placile din policarbonat celular reprezinta un material unic din punctul de vedere al proprietatilor sale, o combinatie perfecta intre cost, siguranta si calitati. In notiunea de siguranta includem duritatea, longevitatea, rezistenta si inertia. In ceea ce priveste costurile, materialul este considerabil mai ieftin decat sticla, sticla fibroasa si acrilul.

Tehnic vorbind, policarbonatul este un polimer sintetic care raspunde tuturor cerintelor ecologice, fapt ce l-a propulsat ca material de clasa utilizat in constructia contemporana.

Trebuie sa mentionam ca nu exista materiale polimere cu proprietati analoage celor ale policarbonatului, acest plastic reusind sa combine la nivel inalt proprietati optice, mecanice si termoizolatoare.

Denumirea de policarbonat „celular“ i-a fost conferita datorita structurii sale interne din 2, 3 sau 4 straturi de pereti uniti de-a lungul lungimii placii de un numar mare de traverse.

Datorita acestei structuri multi-wall, materialul asigura proprietati termoizolante conferite de aerul din golurile straturilor si duritate datorata traverselor.

Caracteristicile sale au fost obtinute din imbinarea materiei prime cu tehnologia de fabricatie.

Granulele de policarbonat din care sunt facute placile reprezinta la ora actuala cel mai bun material polimer transparent, un derivat al acidului carbonic. Prin combinatia in compozitia policarbonatului a derivatilor acidului carbonic cu compusii aromatici, se obtin o rezistenta excelenta la caldura, rupere si indoire si o transparenta absoluta.

Tehnologia de fabricatie se bazeaza pe metoda extruziei – topirea granulelor si impingerea masei obtinute printr-o instalatie speciala care determina structura si compozitia placii. Astfel se obtin placi semi-usoare, cu mai multi pereti de 0,3 – 0,7 mm si proprietati foarte bune de izolare acustica si termica.

Bazandu-ne pe aceeasi metoda de fabricatie, dar utilizand ca materie prima sticla organica, vom obtine pereti cu o grosime mai mare de 1 mm si, implicit, o greutate si o rigi­ditate mai mari.

Proprietatile materialului / Avantajele utilizarii sale:

– conductibilitate si imprastiere excelenta a luminii (tabelul 1);

– conductibilitate termica mica, deci izolare termica excelenta (tabelul 2);

– posibilitatea indoirii la rece datorita vascozitatii sale (tabelul 3);

– greutate mai mica decat a sticlei si a acrilului, de 6 si respectiv 3 ori, ceea ce reduce considerabil cheltuielile aferente transportului si montarii placilor;

– protectie impotriva razelor UV, realizata prin aplicarea pe placi a unei cuverturi exturzionale unilaterale sau bilate­rale stabilizatoare;

– rezistenta la lovituri si descarcari electrice – experimental s-a demonstrat ca o bucata de gheata cu diametrul de 47 mm, ce zboara cu viteza de 25 m/sec., nu poate sa sparga o placa cu grosimea de 16 mm;

– rezistenta la sarcini considerabile – o placa de policarbonat cu grosimea de 16 mm si dimensiunea de 1 x 1 m poate suporta o sarcina de 400 kg/m2;

– rezistenta mare la flacara – temperatura de aprindere a policarbonatului este de 570 0C, iar in cazul supunerii directe la flacara se va topi in pufuri sau fire ce nu se aprind, ci doar atarna de marginile gaurii create;

– rezistenta chimica la acizii minerali, saruri, spirt, metanol;

– izolare acustica buna;

– preintampinarea aparitiei condensului;

– simplitate in montaj.

In numerele viitoare, va prezentam detalii despre dome­niile de utilizare a placilor si recomandari pentru montaj si exploatare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 24 –martie 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/03/22/anticorosiv-placi-din-policarbonat/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.