Inainte de 1990, peisajul industriei romanesti a fost dominat de megaconstructii, in special din domeniul termoenergetic, petrochimic, siderurgic, in industria cimentului etc. Ele au avut si au rostul lor pe mai departe in economia noastra, numai ca trecerea timpului inseamna vrand-nevrand uzura morala, dar mai ales fizica pentru productia propriu-zisa intrucat actiunea intemperiilor contribuie nemilos la degradarea unor parti ale constructiilor, cu precadere a cosurilor de fum si a turnurilor de racire a apei.
De mai multe ori, Revista Constructiilor a lansat un avertisment privind pericolul nerepararii si nemodernizarii acestor cosuri si turnuri care pot genera accidente materiale si umane irecuperabile.
Totul pleaca de la starea precara in care au ajuns asemenea obiective, carora cei raspunzatori nu le acorda atentia cuvenita, cu toate ca se cunosc riscurile si consecintele tergiversarii actualei stari de lucruri.
Iata insa ca, pornind de la semnalul la care ne refeream mai inainte, a aparut un SOS si pentru alt gen de constructii: hornurile industriale si conductele de aer, destul de numeroase in ansamblul unor constructii care au ca profil de activitate productiile cu destinatie aparte.
Specialistii in domeniu nu stau totusi cu mainile in san si elaboreaza proiecte si tehnologii care ar trebui sa fie aplicate cat mai repede. Este si cazul pe care vi-l facem cunoscut in continuare, prezentandu-va doua produse care nu trebuie sa fie omise atunci cand se hotaraste repararea hornurilor industriale.
FURANFLEX® si FURANFIX® sunt materiale destinate captusirii anticorosive a hornurilor, precum si a altor conducte de substante gazoase existente in constructii civile si industriale (de exemplu, conducte de aer), in cazul carora, formarea de condens la temperatura de exploatare si in mediu de gaze de ardere poate produce degradarea peretilor conductei.
Denumiri consacrate (marci inregistrate) utilizate in continuare:
• ICOPREG®: prepreg furanic;
• FURANFLEX®: tub flexibil produs si din ICOPREG, cu care se captusesc hornuri;
• FURANFIX®: piese finite fabricate din ICOPREG in ateliere specializate, montate ulterior in hornuri drept captuseala.
Din punctul de vedere al materialului utilizat si al exploatarii, nu exista diferenta intre FURANFLEX® si FURANFIX®. Diferenta consta doar in modul de aplicare a tenologiei de punere in opera. La sectiuni relativ mici (pana la f500 mm) se utilizeaza, de obicei, tehnologia FURANFLEX®, la care captuseala se executa la forma si dimensiunea dorita pe locul punerii in opera. La sectiuni mari (hornuri industriale de exemplu), captuseala se executa din elemente prefabricate, la forma si dimensiunile solicitate de client, in ateliere specializate. Acesta este sistemul FURANFIX®.
Agrementarea solicitandu-se pentru materialul comun al celor doua tehnologii (produse), in continuare, pentru a evita eventualele confuzii, ne vom referi la FURANFLEX®.
FURANFLEX® are la baza un preinpregnat (prepreg, SMC, numele de marca ICOPREG) din rasina furanica, materialul de ranforsare fiind o tesatura din fibre de sticla. Sub actiunea catalizatorului din compozitie si in anumite conditii de temperatura si presiune, prepregul se intareste (reticulare chimica), luand forma si dimensiunea dorita sau permisa de anturaj. Ca atare, este un material compozit, cu caracteristici mecanice superioare, si in mediu de gaze de ardere cu rezistenta foarte buna la temperaturi inalte, precum si cu rezistenta excelenta la agenti chimici, mai ales in domeniul pH acid.
Din punctul de vedere al structurii, FURANFLEX® se prezinta ca in figura 1.
Avand in vedere ca in starea de transport, depozitare, montare acest tub este moale, el se aplatizeaza si se pliaza la diferite lungimi, convenabile pentru ambalare.
Rolul fiecarui strat:
• Tubul de folie termoplastica (PE) asigura impermeabilitatea pe timpul punerii in opera. Dupa punerea in opera folia se indeparteaza.
• Materialul compozit furanic este materialul propriu-zis de captusire; dupa punerea in opera acest strat devine rigid, acumuland toate proprietatile mecanice, chimice si calorice necesare.
• Invelisul textil are rolul de a apara stratul de compozit inca moale pe timpul introducerii in horn, precum si de a defini sectiunea finala.
Pe parcursul punerii in opera, stratul de textil se impregneaza si el cu rasina furanica, devenind al doilea material de ranforsare.
Materii prime utilizate la fabricarea tubului FURANFLEX®
• Material de ranforsare: tesatura de fibra de sticla (roving), cu urmatoarele caracteristici:
– Greutate pe suprafata: 330 g/m²;
– Rezistenta la tractiune pe batatura: 1000 N/cm;
– Rezistenta la tractiune pe urzeala: 600 N/cm.
Materialul de baza al tesaturii de roving este monofilamentul de sticla borosilicatica de 8-13 m grosime.
Tubul FURANFLEX® contine trei straturi de material de ranforsare.
• Matricea de rasina: un amestec de rasina furanica si rasina fenolica, filerizata cu materiale de umplutura anorganice, fin dispersate. Intarirea acestei matrice de rasina presupune trei etape: starea A, in care amestecul este lichid, starea B, la care amestecul printr-un tratament termic ajunge la consistenta de pasta (starea de punere in opera) si starea C, intarita la caldura, solida, in care nu mai poate fi format nici la cald, nici la rece. Intarirea se produce la temperatura de punere in opera, sub actiunea unui catalizator ce face parte din amestecul initial.
Matricea de rasina, fara ranforsare, este un material rigid, casant, ca atare fara material de ranforsare nu poate fi utilizat ca material de structura.
• Tub folie interioara: material termoplastic, cu urmatoarele caracteristici:
– Alungire la rupere: min. 150%;
– Punct de topire: peste 110 0C;
– Grosimea peretelui: 150 m la FURANFLEX® > m 150 mm si 120 m la FURANFLEX® < m 150 mm.
• Tesatura exterioara: este un tub cusut dintr-un material textil poliesteric, cu rezistenta la tractiune de 17,2 kg/cm.
Caracteristicile tehnologiei si ale materialului FURANFLEX®, determinante in domeniul de utilizare consacrat
1. Caracteristici mecanice
• Rezistenta la tractiune: min. 300 N/mm2;
• Grosimea peretelui: 1,8 mm.
In tabelul 1 se redau diametrele, precum si masele specifice pe lungime care produc curent.
Pe baza acestor date, precum si a unor teste, Centre Scientifique et Technique du Batiment Paris, Franta, a stabilit lungimile de tuburi FURANFLEX® care inca sunt autoportante (tabelul 2).
Se vede ca francezii au lucrat cu un coeficient de siguranta = 3. Pe de alta parte, au prescris ca, in cazul in care tubul FURANFLEX® nu este inconjurat cu o structura apropiata (max. 50 – 60 cm), din 20 in 20 m trebuie montate structuri de sprijin.
2. Caracteristici termotehnice
• Conductivitatea termica: 0,4 W/m0C;
• Coeficient de dilatare termica: 24 x 10-6 m/m0C.
Conductivitatea termica redusa (la o grosime a peretelui de 1,8 mm, fata de tuburi de otel inoxidabil cu peretele de 0,6 mm, conductivitatea este de 120 ori mai redusa) are drept consecinta urmatoarele efecte:
• creste simtitor tirajul hornului;
• practic cu o sectiune mai mica pastreaza tirajul initial;
• creste randamentul cazanelor;
• se compenseaza eventualele ingustari de sectiune.
In vederea agrementarii in Ungaria, tubul FURANFLEX® a fost testat de catre ÉPÍTÉSÜGYI MINÖSÉGELLENÖRZÖ INNOVÁCIÓS KHT.
Testele au fost executate conform urmatoarelor standarde:
• standard maghiar referitor la hornuri MSZ 14779/1998;
• standard suedez referitor la hornuri SS 02 48 31;
Testarea s-a desfasurat in felul urmator:
• in laboratorul ÉMI s-a captusit un horn de testare de 6 m inaltime;
• s-au montat aparate de masurare a temperaturii in interiorul captuselii la fiecare 1 m;
• s-au montat aparate de masurare a temperaturii pe exteriorul hornului;
• gazele de ardere au fost introduse pe partea inferioara a captuselii, la temperaturile prevazute de standarde;
• s-au masurat temperaturile de intrare a gazelor, precum si temperaturile pe sectiunile superioare;
• s-au masurat temperaturile pe suprafata exterioara a hornului;
• inainte si la 24 de ore dupa (racire) de sarcinile termice, s-au masurat valorile de permeabilitate a peretilor.
Conform standardului MSZ 14779/ 1998 trebuie parcurse 4 etape de sarcini termice (tabelul 3).
Conform standardului, in cursul determinarilor, temperatura exterioara a hornului nu poate depasi 180 0C.
In cazul FURANFLEX®-ului, in perioada de 350 0C a gazelor de ardere aceasta valoare a ajuns doar la 43 0C, iar in perioada de 500 0C doar de 52 0C.
3. Inflamabilitatea
Conform standardelor MSZ 14800-3 si DIN 4102 s-a testat FURANFLEX®-ul si, din acest punct de vedere, se incadreaza in categoria materialelor greu inflamabile, cu rezultatele pe epruveta de 1000 x 200 mm indicate in tabelul 4.
4. Impermeabilitatea
In cadrul aceluiasi test, s-a determinat si permeabilitatea la gaze a captuselii, in conditii in situ, cu urmatoarele rezultate:
• dupa etapa II : 0;
• dupa etapa II.: 0, iar dupa 24 de ore in total 3,8 l.
5. Caracteristici chimice
• Rezistenta la acizi, domeniul pH 0-7: foarte buna in domeniul de temperatura recomandat si in mediu de gaze de ardere;
• Rezistenta la baze, domeniul pH 7-12: buna in domeniul de temperatura recomandat si in mediu de gaze de ardere;
• Rezistenta la baze, domeniul pH 12-14: slaba in domeniul de temperatura recomandat.
Dupa cum se stie, condensul rezultat din gazele de ardere, indiferent de combustibilul utilizat, este acid.
FURANFLEX®-ul este totusi recomandat doar pentru combustibili gazosi si lichizi, deoarece in cazul lemnului continutul de oxigen al gazelor de ardere este considerabil mai mare (pana la 10%). Cu toate acestea, in Suedia, FURANFLEX®-ul a fost agrementat si pentru surse de foc cu lemn, cu conditia ca primul tronson deasupra sursei de foc sa fie confectionat din otel inoxidabil, care periodic se schimba (FURANFLEX®-ul nu!).
In consecinta, se poate afirma, ca FURANFLEX®-ul este un material de captuseala ideal pentru hornuri, deoarece:
• este usor si cu rezistenta mecanica deosebita, nu incarca static in mod semnificativ constructiile:
• din punct de vedere termotehnic, imbunatateste hornul;
• rezista bine in domeniul de temperaturi conform destinatiei;
• este practic impermeabil;
• rezista la actiunea corosiva a condensului rezultat din gazele de ardere.
Comparativ cu captuselile confectionate din otel inoxidabil, pentru care se acorda in general 10 ani garantie, pentru captuselile din FURANFLEX® firma producatoare acorda o garantie de 25 de ani.
Punerea in opera
Dupa pregatirea cavitatii de captusit (indepartarea tuturor elementelor deranjante, cum ar fi iesinduri de fier beton, de mortar, sarme etc.), tubul FURANFLEX® se introduce in horn (conducta etc.) prin tragere cu o coarda. La sectiuni relativ mari, introducerea se face de jos in sus, iar la sectiuni mai mici de sus in jos. De obicei, trebuie ales un FURANFLEX® cu sectiune potrivita, care dupa gonflare sa reproduca cat mai fidel posibil sectiunea initiala a cavitatii, dar in anumite cazuri este practicabila si realizarea unui tub autoportant, cu sectiune circulara, in interiorul hornului. Posibilitatile de reproducere a sectiunii initiale sunt redate in fig. 2, 3, 4 si 5.
Eventualele elemente de racordare (coturi T in cazul hornurilor care deservesc mai multe surse) se asaza in prealabil, iar tubul se trece prin ele.
Pe ambele capete ale tubului deja introdus in horn se monteaza dispozitive speciale ale tehnologiei FURANFLEX®, si anume:
• Pe partea superioara, se monteaza prin strangere cu coliere un cap superior de inchidere, prevazut cu un ventil de aerisire.
• Pe partea inferioara, se monteaza prin strangere cu coliere un cap inferior de inchidere, prevazut cu un ventil de admisie abur, un ventil de admisie aer comprimat si un ventil de evacuare condens.
Capul inferior de inchidere se racordeaza la compresor (dupa caz) si la generatorul de aburi, folosind racorduri flexibile potrivite.
In cazul sectiunilor si lungimilor relativ mari, gonflarea se realizeaza cu aer comprimat, iar la sectiuni si lungimi relativ mici, cu aburul obtinut din generator. Compresorul si generatorul de aburi face parte din dotarea echipei de punere in opera, aceste utilaje sunt specifice si special concepute pentru tehnologia FURANFLEX®.
Aburul asigurat de generator are circa 105 0C si 0,2 bar. La aceasta temperatura, prepregul furanic se intareste, trecand in structura moleculara reticulata (structura tridimensionala). Procesul nu este instantaneu, el dureaza de la 1 la 5 ore, in functie de dimensiunile produsului.
Dupa ce se constata ca procesul de intarire s-a desavarsit, se aeriseste lent piesa, se indeparteaza si condensul.
Capetele se indeparteaza prin taiere cu bomfaier sau flex. Se indeparteaza folia termoplastica inferioara si, in cazul in care exista coturi, orificiul respectiv se executa cu o freza coroana de dimensiuni potrivite.
Astfel, captuseala FURANFLEX® devine functionala.
De notat ca aceasta tehnologie de captusire nu necesita demolari, poate fi executata si in cazul hornurilor cu sectiune neuniforma, chiar si in cazurile in care anumite parti ale hornului sunt inclinate (max. 300).
Referinte de utilizare
Tehnologia FURANFLEX® poate fi utilizata doar de firmele abilitate in acest sens de catre producator (KOMPOZITOR Kft Budapest, Ungaria). In decursul a 6 ani de utilizare, s-au pus in opera foarte multe lucrari, insumand un total de peste 700 km lungime. Lista utilizatorilor abilitati de producator cuprinde firme din Tarile Benelux, Franta, Italia, Estonia, Finlanda, Suedia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Norvegia, Danemarca, Regatul Unit, Ucraina si Romania (SC Chemelforest SRL Targu-Mures, 0265/267.815).
Un indiciu privind calitatea si utilitatea produsului si a tehnologiei poate fi si faptul ca a fost si este permanent apreciat la cele mai prestigioase targuri si expozitii internationale, cum ar fi:
• Salonul INTERCLIMA 2004, organizat la Paris in februarie 2004, unde a castigat Trofeul de Inovatie;
• Targul de Inovatii GÉNIUSZ EUROPA Budapesta, 2004, unde a castigat Marele Premiu GÉNIUSZ EUROPA;
• Targul International de Constructii, Kiev, Ucraina, 2004: Premiul Special al Targului;
• Premiul National de Inovatie al Frantei, Paris, 18 nov. 2004;
• Targul International din Nürnberg, Germania, 31 oct. 2004, unde a castigat medalia de aur;
• 53rd World Exhibition of Innovation, Research and New Technology, unde a castigat Medalia de Aur cu Mentiune (punctaj 100%).
Documente tehnice de referinta
a) Rapoarte de incercari efectuate de laboratoare acreditate
• Raportul de testare Nr. M-214/1999 emis de organul abilitat din Ungaria, ÉMI (ÉPÍTÉSÜGYI MINÖSÉGELLENÖRZÖ INNOVÁCIÓS KHT, PLC FOR QUALITY CONTROL AND INNOVATION IN BUILDING ÉMI);
• Raportul de testare Nr. 4011/00/ 26.07.2000 emis de INSTITUT FÜR BRANDSCHUTZTECHNIK UND SICHERHEITSFORSCHUNG din Linz, Austria.
• Raportul de testare Nr. 149006 emis de INSTITUTO GIORDANO SPA Italia.
De asemenea, s-au efectuat rapoartele de analiza in vederea stabilirii impactului asupra sanatatii umane si a mediului, dupa cum urmeaza:
• Raportul de incercari (Untersuchungungsbericht Thermolyseproducte von FURANFLEX®) al INSTITUT FÜR ÖKOLOGISCHE CHEMIE Germania, elaborat la data de 06 iulie 2001;
• Raportul de incercari (Evaluation of FURANFLEX®/FuranFix®) al DANISH TOXICOLOGY CENTER Danemarca, elaborat in aprilie 2000.
b) Estimarea duratei de viata
Produsul si tehnologia fiind relativ recente (6 ani), in ceea ce priveste durata de viata in exploatare a captuselii de hornuri FURANFLEX®, nu avem date. Insa, pe baza datelor de laborator si a experientei in domeniul compozitelor, firma producatoare, KOMPOZITOR Kft, acorda garantie de 25 ani pentru produsul sau, cu conditia ca punerea in opera sa fie executata corect, de catre o firma abilitata de producator.
c) Agremente tehnice emise in alte tari
• Agrementul Tehnic in Constructii Nr. A-225/2001, emis de ÉMI (ÉPÍTÉSÜGYI MINÖSÉGELLENÖRZÖ INNOVÁCIÓS KHT, PLC FOR QUALITY CONTROL AND INNOVATION IN BUILDING ÉMI) Ungaria;
• Agrementul emis de Centre Scientifique et Technique du Batiment Paris, Franta, cu nr. 14/02-727 si aditionat cu nr. 14/02-727*01 Add, impreuna cu descrierea si rezultatele testelor efectuate;
• Agrementul emis de NORGES BRANNTEKNISKE LABORATORIUM Trondheim, Norvegia, la 21 aug. 2000;
• Atestatia de autorizare pentru utilizare emisa de ASSOCIATION DES ÉTABLISSEMENTS CANTONAUX D’ASSURANCE INCENDIE Zürich, Elvetia, cu nr. Z 11262.
• Certificatele de agrementare emise de SWEDCERT AB Göteborg Suedia, pentru FURANFLEX® in hornuri pentru incalzire cu gaz, combustibili lichizi si lemne (cu nr. 0249) si in conducte de aerisire (cu nr. 0235);
• Agrementul emis de Departamentul PSI al Ministerului de Interne al Republicii Lituania cu nr.9/4-1143 din 04 octombrie 2000;
• Agrementul emis de TECHNICAL AND TEST INSTITUTE FOR CONSTRUCTIONS PRAGUE, Republica Ceha, cu nr. è. 03-14379 in 2000;
• Agrementul emis de FEDERALNOE GASUDARSTVENNOE UCIREGHENIE VSEROSSIJSKIJ Rusia, cu nr. 5007 din 09 septembrie 2004.
In Romania, tehnologia si materialul FURANFLEX® a fost agrementat prin Agrementul Tehnic 007-04/309-2005.
Sistemul de asigurare a calitatii
Certificatul cu nr. 03-02094-02 emis de IFU-CERT Hannover Germania, pentru sistemul de control al calitatii DIN EN ISO 9001 implementat la producatorul produsului FURANFLEX®, KOMPOZITOR Plastics Developing Co. Ltd. Budapesta.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 24 –martie 2007
Autori:
Henriette SZILAGYI – INCERC Cluj-Napoca
Stefan HORVATH-BOJTHE – SC ChemELForest SRL Targu-Mures
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns