«

»

GRUP ROMET: Incalzirea eficienta cu tuburi radiante a spatiilor de tip hale industriale

Share

GRUP ROMET, in parteneriat cu firma SCHULTE – Germania, propune o tehnologie de incalzire prin care costurile energetice pot fi reduse cu pana la 30%, iar emisia de CO2 este mai mica cu 33%, comparativ cu incalzirea conventionala.

 

Atunci cand se ia in considerare problema investitiei si a costurilor de operare pentru sistemele de incalzire in toate tipurile de hale, este bine sa se faca o analiza detaliata, cuprinzatoare si comparativa.

In prezent, datorita duratei mari de functionare/exploatare a sistemelor de incalzire, costurile de investitii nu mai joaca rolul decisiv, in schimb costurile anuale cu energia au devenit mai importante.

Consumul de energie constituie acum criteriul esential pentru majoritatea investitorilor.

Cand se instaleaza un sistem de incalzire pentru o hala, nu este important numai sa se furnizeze o anumita cantitate de caldura, ci sa o faca sa devina operativa in zona in care personalul se afla de fapt.

Pentru aceasta instalatie de incalzire, tuburile radiante sunt cele mai potrivite. Prin alegerea siste­mului de incalzire in infrarosu SCHULTE-ETASTAR, puteti reduce costurile tipice de pana acum cu pana la 30% si deci puteti transforma banii economisiti in capital disponibil.

Sistemele de incalzire in infrarosu SCHULTE-ETASTAR lucreaza pe acelasi principiu ca si soarele!

Soarele este cel mai bun exemplu pentru a explica si intelege propagarea radiatiei calorice si senzatia de caldura placuta pe care o creeaza. In zona radiatiei solare, senzatia de caldura placuta depinde numai partial de temperatura reala a aerului. Oricine cunoaste acest lucru – si exact acesta este principiul conform ETASTAR.

In vederea incalzirii spa­tiilor mari, sistemele SCHULTE- ETASTAR folosesc radiatia cu lungime de unda mare, care produce o senzatie foarte placuta. Zonele vizate sunt incalzite prin radiatie si nu prin convectie (fig. 1). Aerul din hala este incalzit numai indirect, prin podea si alte suprafete incalzite.

Caldura radiatiei cu unda lunga creeaza senzatia de temperatura mai mare decat temperatura reala a aerului care inconjoara corpul omenesc. Temperatura halei incal­zite prin radiatie este determinata de caldura transmisa de la podea.

Se evita concentrarea de aer fierbinte sub plafon. Caldura radiata este mentinuta chiar si atunci cand usile sunt deschise si, datorita lipsei miscarii aerului, nu se ridica nicio particula de praf.

Atat personalul, cat si utilajele, produsele sau vehiculele, podelele sau peretii sunt incalziti de raze cu lungime de unda mare si transmit aceasta caldura mediului ambiant.

Incalzirea indirecta are ca rezultat o distributie uniforma a temperaturii. La nivelul plafonului temperatura este doar cu putin mai mare decat cea la nivelul solului (fig. 2 si 3).

 

Eficacitatea tuburilor radiante

Se datoreaza faptului ca radiatia calorica penetreaza aerul aproape fara rezistenta (tabelul 1). Radiatia nu devine eficienta inainte sa atinga corpuri solide.

Datorita transmisiei directe a caldurii, radiatia ajunge chiar si de la inaltimi mari in zona unde se afla personalul.

Componentele de baza ale sistemului sunt corpuri radiante suspendate de obicei sub plafonul halei. Corpul radiant consta din doua tu­buri acoperite, dispuse paralel (fig. 4). In partea superioara tuburile sunt inconjurate de ecrane izolante, in vederea sporirii randamentului radiatiei. In zona de ardere a flacarii unul din cele doua tuburi radiante este echipat cu o izolatie interna termorezistenta care asigura distributia uniforma a caldurii pe toata lungi­mea tuburilor radiante. Caldura este radiata de pe suprafata tuburilor in mediul ambiant fara nicio energie conducatoare. Tuburile sunt incalzite cu ajutorul unui arzator special cu depresiune.

 

Structura instalatiilor de incalzire ETASTAR

Carcasa tuburilor radiante in infrarosu ETASTAR este de constructie speciala. Functia ei este de a reduce la minimum pierderile prin convectie.

Din cauza temperaturii suprafetei tuburilor, se formeaza o zona de aer fierbinte in interiorul carcasei. Cu toate acestea, deoarece aparatorile izolate se intind pana sub cantul inferior al tubului, aerul fierbinte nu scapa. Astfel, pierderile de convectie sunt indepartate.

La tuburile radiante care utilizeaza ca ecran de protectie solutia standard, adica numai un panou reflectorizant fara izolatie si ghidare, este mult mai usor ca aerul fierbinte sa se distribuie in partea superioara a halei.

Pierderile prin convectie produc aer fierbinte nedorit sub plafon. Mai mult, proportia de radiatie este redusa.

 

Principiul de functionare a tuburilor radiante

In interiorul tuburilor radiante ETASTAR, flacara este produsa de un arzator special si este trasa prin depresiune.

Cu ajutorul arzatoarelor cu depresiune poate fi produsa o flacara lunga care, ea insasi, creeaza o distributie de temperatura. Printr-o acoperire ceramica de grosimi diferite, la interiorul tuburilor, tempe­ratura este uniform distribuita pe toata lungimea acestora. In vederea intensificarii radiatiei, zona inferioara a tuburilor are o acoperire speciala. Prin aceasta suprafata inferioara, energia sub forma de radiatie cu lungime de unda lunga este transmisa halei. Datorita constructiei compacte a carcasei tuburilor radiante, care previne pierderile prin convectie in sus, este atins un randament inalt de radiatie.

Figura 5 arata calea flacarii de la arzator prin tuburile radiante, catre ventilatorul care produce depresiunea necesara in sistem.

 

Utilizarea instalatiilor de incalzire cu tuburi radiante

Se pot utiliza in aproape toate halele inalte cum ar fi: terenuri de tenis acoperite si alte sali de sport, hale de productie, depozite, sali de expozitie/prezentare.

Spatiul redus necesar permite o instalare usoara in hale deja existente, precum si in hale cu poduri rulante.

Pot fi, de asemenea, utilizate in centre de distributie a marfurilor, in centre comerciale, hangare, santiere navale.

Tuburile radiante ETASTAR pot fi adaptate individual pentru fiecare forma si dimensiune de hala.

Pot fi montate in plafon sau fixate pe peretii laterali, lucru ce constituie un mare avantaj cand se renoveaza sau se echipeaza halele existente, inclusiv cele cu poduri rulante.

Caldura placuta mareste performanta si asigura o atmosfera placuta pentru desfasurarea lucrului chiar si in halele foarte mari.

Radiatiile infrarosii asigura un sistem de incalzire economic in fabrici si depozite, statii de containere si magazii, santiere navale si docuri, si, impreuna cu sistemul brevetat de ventilatie aerostar, si in sali de expozitie si de sport. Caracteristicile pozitive ale ETASTAR il definesc ca cea mai buna solutie pentru asigurarea unei atmosfere placute, fara costuri mari, in spatii inchise, mai ales in mall-uri si complexe de birouri (foto 1-4).

ETASTAR este alcatuit din unitati de 3 sau 6 m si poate fi asamblat in instalatii radiante.

Sursele de energie sunt gazul natural sau GPL.

Unitatile radiante necesita in teren un termen scurt de asamblare. Pe timpul perioadei de constructie sau reconstructie, necesita doar mici intreruperi in fluxul de productie.

 

Sistemul de evacuare a gazelor arse

Este construit complet din otel inoxidabil, existand varianta simpla pentru o singura instalatie sau varianta duplex pentru doua instalatii de incalzire a minimum 35 kw.

Sistemele pot fi scoase prin acoperis sau printr-un perete lateral, la dreapta sau la stanga instalatiei.

 

Sistem de reglare a temperaturii

Sistemul de comanda si control permite programarea saptamanala, zi/noapte, fiind dotat cu ceas digital, termostate de blocare, telecomanda, comutator manual/automat. Cele mai complexe sisteme permit controlul in intregime automat al procesului, transmisie de date prin retea BUS, display de supraveghere, memorare a datelor, temperaturilor, iar optional, conexiuni prin modem, deservire de la consola PC, afisarea grafica a datelor memorate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 24 –martie 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/03/22/grup-romet-incalzirea-eficienta-cu-tuburi-radiante-a-spatiilor-de-tip-hale-industriale-3/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>