«

»

IRIDEX: Fibrele celulozice in masticurile asfaltice

Share

Cresterea continua a volumului traficului rutier, inclusiv al vehicu­lelor de mare tonaj, cat si presiunile din ce in ce mai ridicate ale rotilor, asupra straturilor de uzura ale drumurilor se manifes­ta, in primul rand, prin formarea fagaselor.

Cercetarile facute de-a lungul timpului, pentru a gasi solutia reali­zarii unui strat de uzura rezistent, au condus la aparitia mixturilor bituminoase stabilizate cu fibre.

Imbracamintile bituminoase cilindrate, executate la cald, realizate din mixturi asfaltice stabilizate cu fibre de celuloza sunt desemnate in Romania prin simbolul MASF si sunt utilizate ca strat de uzura la drumuri.

Aceste tipuri de imbracaminti bituminoase au fost dezvoltate la jumatatea anilor ’60 in Germania, purtand denumirea de SMA (Stone Mastic Asphalt sau Stone Matrix Asphalt, cum sunt cunoscute in SUA), scopul lor fiind acela de a asigura un strat de uzura rezistent la traficul intens. Datorita caracteristicilor deosebite, mixturile SMA, la care ne vom referi in continuare sub denumirea romaneasca (MASF), au fost folosite cu succes in toata lumea, indiferent de conditiile climaterice.

Mixturile asfaltice stabilizate cu fibre de celuloza sunt realizate prin procedeul la cald, fiind caracterizate printr-un continut ridicat de cribluri (minimum 72% din masa amestecului total), un continut de nisip de concasaj de minimum 15% din masa amestecului si 9–10% filer de calcar.

Fibrele de celuloza, avand rol de stabilizator, sunt adaugate in mixtura, urmarindu-se realizarea unui amestec omogen de agregate, filer si fibre prin malaxare uscata.

Dozajul de bitum se stabileste prin studii preliminare de laborator, recomandandu-se valori intre 6% si 7%  fata de masa mixturii.

Imbracamintile bituminoase de tip MASF, adaptate la conditiile specifice tarii noastre, au ca scop:

• imbunatatirea caracteristicilor suprafetelor prin sporirea rezistentei la lunecare, reducerea zgomotului in timpul rularii, cresterea vizibilitatii pe timp de ploaie micsorandu-se efectul de orbire prin reflexie, evacuarea mai rapida a apelor si diminuarea efec­tului de aquaplanare;

• sporirea durabilitatii imbraca­mintilor bituminoase prin cresterea rezistentei la oboseala si imbatra­nire, precum si imbunatatirea caracteristicilor de stabilitate;

• sporirea stabilitatii la deformatii permanente prin asigurarea unei rezistente sporite la producerea fagaselor.

Imbracamintile bituminoase de tipul MASF se aplica in straturi mai subtiri decat mixturile conventionale, punerea in opera fiind, astfel, atat rapida, cat si eficienta.

Din pricina folosirii unei cantitati mai mari de bitum, a unor agregate superioare, cat si a fibrelor de celuloza, costurile initiale sunt mai mari in cazul utilizarii MASF, insa prin rezistentele sporite astfel obtinute se asi­gura o durata de viata mai mare.

Reducerea costurilor de intreti­nere datorita scaderii duratei de intrerupere temporara a circulatiei pentru efectuarea reparatiilor, a executarii unor straturi cu grosimi mai reduse, dezvoltarea de rezistente sporite si extinderea duratei de viata recomanda atat tehnic, cat si economic folosirea mixturilor asfal­tice de tipul MASF.

SC IRIDEX GROUP PLASTIC, prin intermediul Departamentului FOSROC, comercializeaza fibrele celulozice INNOCELL produse de catre RUTHMANN GmbH.

Datorita structurii tridimensio­nale, fibrele din celuloza INNOCELL mentin o vascozitate ridicata a liantului bituminos, prevenind scurgerea acestuia si segregarea in mixturile asfaltice depozitate, transportate si puse in opera la temperaturi ridicate. De asemenea, fibrele de celuloza asigura formarea unei acoperiri mai bune a agregatelor, prevenind oxidarea, penetrarea si ridicarea umezelii sau fisurarea agregatelor.

Fibrele INNOCELL sunt produse cu noua tehnologie cu turbina, care pastreaza structura originara a fibrei mult mai bine decat alte tehnologii conventionale. Principalul avantaj al noului proces tehnologic consta in reducerea continutului de praf, precum si intr-un nivel ridicat de uniformitate a fibrelor.

Fibrele INNOCELL sunt disponibile si sub forma de microgranule. Forma microgranulara ofera avantajul unei distribuiri mai rapide in amestec in timpul malaxarii uscate. Microgra­nulele se desfac in fibre de celuloza, sigur si usor, asigurand astfel o eficienta ridicata, precum si o calitate imbunatatita a productiei. Microgra­nulele INNOCELL, fiind mai usor de transportat si de introdus in amestec, sunt perfect adaptate dozajului automat in statiile de mixturi asfaltice.

INNOCELL fibre sau microgra­nule se mixeaza uscat impreuna cu agregatele minerale timp de aproximativ 5–15 secunde, pana cand fibrele sunt complet dispersate in amestec. Este recomandata efectuarea de teste ale amestecului uscat la intervale regulate pentru a optimiza atat timpul de amestecare, cat si calitatea mixturii asfaltice.

Beneficiile folosirii fibrelor celulozice INNOCELL se pot traduce prin:

• o cantitate sporita de fibre datorata continutului redus de praf;

• siguranta si eficienta sporite datorita distributiei optimizate a fibrelor;

• forma microgranulara accele­reaza distributia si dispersia fibrelor in mixtura asfaltica;

• datorita prezentarii sub doua forme, fibrele INNOCELL pot fi dozate cu succes atat manual, cat si in mod automat.

SC IRIDEX GROUP PLASTIC va sta la dispozitie prin intermediul Departamentului FOSROC, oferindu-va consultanta si o gama larga de materiale speciale de constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 24 –martie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/03/22/iridex-fibrele-celulozice-in-masticurile-asfaltice-3/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.