«

»

MARCOM: Noul midi-excavator Komatsu. Premiera europeana

Share

Romania a ajuns un reper important pe harta producatorilor de utilaje care isi desfac produsele folosite in sectorul constructiilor. Astfel, in show-room-ul firmei Marcom RMC ’94, pentru prima data in Europa, puteti vedea si testa noul midi-excavator pe senile Komatsu, model PC88MR-6. Apartinand seriei mijlocii de excavatoare pe senile, acesta aduce in afara noutatilor tehnice si posibilitatea utilizarii in zone inguste, de tipul strazilor laterale din marile aglomerari urbane.

 

Dupa cum se cunoaste de catre constructori, concentrarea operatorului asupra lucrarii reprezinta un element important, mai ales acolo unde spatiile de manevra sunt limitate. Faptul ca, indiferent in ce directie se roteste cabina midi-excavatorului Komatsu (aceasta, prin constructie, nu depaseste decat cu cativa centimetri dimensiunile de gabarit), inseamna ca atentia operatorului nu se mai indreapta si asupra spatiului de manevra necesar.

Cupa sa are un design propriu, permitand saparea unor santuri inguste, dar asigurand in acelasi timp o capacitate maxima de incarcare de 0,28 mc. Deoarece pamantul este foarte compactat in zonele cu trafic intens, sistemul hidraulic ofera pentru modelul PC88MR-6 o forta de penetrare masurata la dintii cupei de 6.129 daN (6.250 kg).

Deoarece vorbim de un sistem hidraulic performant, ce ofera o capacitate de sapare marita, trebuie spus ca motorul Komatsu, model S4D95LE-3 cu injectie directa si racire cu apa de 3.260 cmc, are o putere de 68,4 CP si un cuplu maxim de 271 Nm. Motorul hidraulic cu pistoane axiale si debit variabil ofera o presiune la iesire de 6.471 daN (6.600 kg).

Intregul grup de propulsie asi­gura doua trepte de viteza: Low 2,8 km/h si High 4,7 km/h.

Greutatea operationala de 8.810 kg – dimensiunile de gabarit de 2.320 mm (latime), 6.200 mm (lungime) – calcu­lata in pozitie de asteptare si inal­timea de numai 2.730 mm sunt ideale pentru lucrul in spatii inguste, chiar pe teren nisipos, deoarece presiunea de contact este de numai 0,36 kg/cmc.

Lama special proiectata permite netezirea rapida si usoara a platformei de lucru la inchiderea activi­tatii pe santier, ea putand fi utilizata si pentru acoperirea santu­rilor dupa incheierea lucrarilor.

Reducerea consumului de combustibil este asigurata si de sistemul de reglare a puterii utilizate de catre pompa hidraulica principala, acesta variind proportional cu viteza motorului. Astfel, sistemul electronic de control pastreaza viteza motorului atat timp cat cupa plina este ridicata.

Atunci cand ridicarea bratului si deplasarea cupei in plan orizontal se fac simultan, sistemul CLSS cu valve de compensare a presiunii are rolul de a stabiliza pozitia cupei, pentru a nu afecta incarcatura ei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 24 –martie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/03/22/marcom-noul-midi-excavator-komatsu-premiera-europeana/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.