Evolutia sectorului de constructii in Romania dupa anul 1990 cunoaste un ritm alert, implicand un numar din ce in ce mai mare de societati pe traseul proiectare – asigurare tehnico-materiala – constructie – exploatare. Ca urmare a acestei dezvoltari, putem constata numarul mare de cladiri cu destinatii dintre cele mai diverse, aparute pe mai tot teritoriul tarii.
Acestea sunt obiectivele finale ale actului de constructie, dar pentru a se ajunge intr-un asemenea stadiu, orice constructor si beneficiar trebuie sa aiba la dispozitie o gama cat mai bogata din oferta de materiale si utilaje care sa contribuie la realizarea unei cladiri reprezentative, estetice si eficiente.
Plecand de la asigurarea eficientei atat pentru furnizor, cat si pentru beneficiar, unii ofertanti si-au unit interesele materiale, tehnice, tehnologice, logistice si economice pentru a satisface la cel mai inalt nivel exigentele solicitantilor.
Un caz cu totul remarcabil este ilustrat de trei firme occidentale, reprezentate pe piata romaneasca a constructiilor de Teka Romania:
• TEKA MASCHINENBAU din Germania
– producator de statii de betoane pentru prefabricate din beton;
• PEDERSHAAB din Danemarca
– producator de utilaje pentru tuburi si camine din beton;
• KVM din Danemarca
– producator de utilaje pentru elemente de pavaj, borduri s.a.m.d. din beton.
Experienta celor trei firme fiind complementara, ele isi propun sa se ajute reciproc pentru satisfacerea comuna a clientilor de pe piata romaneasca.
Solutiile oferite in comun vor avea astfel cateva avantaje evidente:
• cel mai inalt nivel tehnologic din domeniu – fiecare din firmele de mai sus fiind recunoscuta pentru nivelul tehnologic al utilajelor oferite;
• solutii unitare si personalizate – proiectul oferit va avea caracter unitar, dar va fi croit de fiecare data dupa necesitatile si posibilitatile clientului;
• solutii flexibile – linii de fabricatie cu mai multe puncte de lucru si cu posibilitatea schimbarii rapide a tiparelor de lucru;
• solutii pentru toate buzunarele – vor fi oferite si linii complet automatizate, dar nu vor fi uitati nici micii producatori, pentru care se vor oferi masini semi-automate sau chiar manuale.
Pentru cei care nu cunosc inca, se poate spune ca Teka Romania se numara printre principalii furnizori de tehnica straina pe piata constructiilor din Romania, dar acest lucru nu are loc la intamplare, ci pe baza unui concept modern care sa duca la succes in afaceri. Este vorba despre o oferta unitara pentru infrastructura rutiera si utilitara.
Piata romaneasca a prefabricatelor din beton se gaseste la inceputul unui lung drum al acumularilor cantitative si calitative, diferitele tendinte si influente externe fiind „filtrate“ de particularitati regionale.
Cerintele actuale din domeniul prepararii betoanelor au condus, inevitabil, la o anumita structurare a ofertei producatorilor de instalatii si echipamente pentru prepararea si punerea in opera a betoanelor, atat din punct de vedere tehnologic, cat si al valorii adaugate prin „pachetele“ de oferte si/sau servicii, statiile de betoane oferite de Teka fiind moderne si performante.
Specialistii firmei Teka au structurat portofoliul de produse dupa mai multe criterii obiective.
Primul criteriu aplicat a fost cel al produsului finit, rezultand astfel trei game principale de malaxoare, fiecare dintre ele cu multiple variante dimensionale si de echipare:
• Malaxorul tip „farfurie“ – la care bratele purtatoare ale sapelor amestecatoare sunt antrenate direct din rotorul central, cu posibilitatea reglarii pe verticala si orizontala a acestora. Acest tip de malaxor este destinat, in principal, prepararii betonului transportabil si industriei fabricarii sticlei, dar si altor aplicatii diverse.
Prin introducerea (optionala) a unui agitator mecanic sau electrohidraulic, numarul aplicatiilor posibile devine foarte mare si poate fi folosit inclusiv la cele mai pretentioase operatiuni de preparare a elementelor prefabricate.
• Malaxoarele cu axe planetare in contracurent sunt dezvoltate special pentru aplicatiile din industria prefabricatelor din beton, capitol la care firma Teka exceleaza, fara a neglija si celelalte produse finite.
• Malaxoarele cu dublu ax orizontal sunt proiectate pentru aplicatiile de malaxare in regim de mare uzura, cum ar fi betoanele rutiere.
Gama dimensionala a centralelor de beton Teka cu un singur malaxor porneste de la 26 mc/ora si merge pana la 120 mc/ora, capacitati mai mari fiind, de asemenea, posibile prin combinatii de cate doua malaxoare.
Materia prima realizata la statiile de betoane si mortare complet automatizate, furnizate de firma Teka, ofera posibilitatea obtinerii si a unor produse foarte solicitate pentru orice gen de constructie.
Asadar, pentru toti cei interesati, Teka Romania ofera „Solutii complete pentru prefabricate“.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 24 –martie 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns