«

»

AMF: Sisteme de plafoane. Acustica din clasele Scolilor

Share

Problemele educatiei copiilor si a tinerilor nostri au ajuns in prim-plan, conform studiilor Pisa.

La analizarea cauzelor, un rol principal l-a avut si studierea claselor din scoli, urmarindu-se in special acustica din aceste incaperi.

De multe ori, exista conditii necorespunzatoare, in ceea ce priveste acustica salilor de curs.

Acusticienii sunt dezamagiti de faptul ca, de mai multe decenii, nu s-a tinut seama in practica de regulile acusticii in amenajarea claselor. Profesorii sunt frustrati, datorita faptului ca autoritatile din invatamant si din constructii acorda mai multa atentie altor prioritati decat celor legate de posibilitatea de comunicare si audibilitate.

La aceasta, se adauga si influenta zgomotului, ce are un efect direct asupra capacitatilor mentale ale scolarilor si profesorilor. Ca urmare a acestui fapt, rezulta o intelegere mai greoaie in timpul discutiilor, diminuarea atentiei si a concentratiei, dar si o asimilare mai slaba, din punct de vedere psihic. Inainte de toate, obtinerea unui timp mai scurt de gandire devine mai dificil. Climatul social se inrautateste, deoarece zgomotul conduce la agresivitate.

Cerintele acustice privind salile din scoli si de auditie sunt urmatoarele:

• o foarte buna intelegere a conversatiilor;

• o transmitere nemodificata a intensitatii vorbirii;

• un zgomot cat mai redus cu putinta, din afara si din interiorul cladirii;

• un zgomot cat mai redus in spatiul respectiv.

Diversele cercetari, efectuate in clasele ocupate si neocupate, arata ca gradul de intelegere a conversatiilor si, astfel, posibilitatea de asimilare a cunostintelor de catre elevi in aceste spatii fara masuri acustice (netratate) sunt, in mod evident, mai slabe decat in acele spatii unde s-au intreprins masuri acustice. Foarte mare este diferenta in conditiile in care copiii lucreaza si produc, in consecinta, un anumit nivel de zgomot in spatiile respective.

In cadrul acestor studii, concluzii interesante s-au constatat si din opiniile profesorilor  care au considerat spatiile de scolarizare a copiilor zgomotoase si adesea generatoarea de:

• dureri de cap;

• tendinte de deteriorare a vocii, ce se pot observa legat de munca acestora;

• dureri in gat, nas, urechi.

Profesorii care apreciaza clasele elevilor ca fiind prea zgomotoase cred adesea ca:

• acustica are o influenta asupra propriei performante;

• acustica exercita o influenta asupra performantelor si a comportamentului copiilor;

• se imbolnavesc mai des decat copiii lor.

Din acestea rezulta ca acustica are o influenta determinanta asupra configurarii claselor, a scolilor, astfel incat trebuie sa i se acorde o atentie foarte mare.

 

Timpul de reverberatie

Timpul de reverberatie, ca masura a ambientului acustic, corespunzatoare utilizarii, se refera, in cele din urma, la intregul spatiu. Multe spatii nu pot fi, in mod general, dotate cu cele necesare cerintelor dintr-o linie directoare. Printre acestea se incadreaza si salile de cursuri.

Asezarea si dispunerea publicului trebuie sa fie optimizate, in functie de aplicatie, in asa fel incat legatura directa dintre vorbitori si auditoriu sa fie pe cat posibil redusa. Pentru ascultatorii cu deficiente auditive, este absolut necesar ca vizibilitatea, in vederea citirii de pe buze, sa fie cat mai buna posibil, de ex. si printr-o iluminare corespunzatoare.

Acestea trebuie sa ofere un suport prezentatorilor, printr-o reflectare adecvata, timpurie a undelor, astfel incat prezentarea sa fie clara si inteligibila. Pe de alta parte, trebuie sa se asigure si absorbtia zgomotului de fond. Printr-o utilizare a unor suprafete de plafoane, ce reflecta sau absorb zgomotul, in mod controlat, se poate rezolva si acest aspect, chiar daca salile de clasa prezinta, de regula, o orientare clara.

Pentru a nu deregla imaginea optic-unitara a acestor plafoane, din cauza acestui amalgam acustic, se impune utilizarea unor placi ce pot asigura ambii parametri.

In acest sens, se indica placile: Feinstratos/Feinstratos microperforat, Laguna / Laguna microperforat, Thermacoustic.

 

Atenuarea acustica

Deseori, in cazul abordarii din punct de vedere acustic a scolilor, se ia in considerare doar absorbtia sau reflexia din incapere. Clasa din scoala (respectiv fiecare spatiu) este supusa, in cele mai frecvente cazuri, influentelor acustice din exterior. Aceste influente sunt multiple si pot proveni din zgomote produse in spatiile invecinate, unde se desfasoara activitati muzicale sau de sport. Zgomotul de impact se poate propaga de la spatiile situate deasupra salii, de la instalatiile tehnice ale cladirii, pana la zgomotul din exterior, de pe strazi sau zgomotul produs de avioane. Partial, se pot suprapune simultan chiar mai multe surse de zgomot.

Aceste efecte ale zgomotului exercita, astfel, o influenta foarte mare asupra acusticii spatiului si necesita sa fie luate in considerare in mod detaliat.

Straduinta ca un spatiu sa fie decuplat de sursele de zgomot ce il inconjoara inseamna o izolatie fonica sau, mai exact spus, o atenuare acustica corespunzatoare. Scopul este ca sa se obtina un ambient bun acustic, intr-un spatiu, care sa fie decuplat si protejat fata de factorii exteriori de influenta.

Luarea in considerare a fiecarui tip de material in parte, ca in cazul absorbtiei acustice, este pentru atenuarea acustica conditionata numai declarativ. Este mai important sa se ia in considerare intregul sistem, deoarece un punct slab in sistem slabeste intregul spatiu. Din aceasta cauza, in vederea realizarii unei sigurante in exploatare, normativele devin reglementari (de ex. DIN 4109, BB93) pentru atenuarea acustica, care sunt, de asemenea, foarte numeroase si mai detaliate decat cele pentru acustica spatiului.

Pentru atenuarea acustica, trebuie sa luam, ca exemplu, un dig de apa. In cazul in care dorim sa ridicam nivelul apei la o anumita cota, este necesara ridicarea si intarirea digului. Daca digul respectiv are insa o gaura intr-un loc, in acest caz, nu ajuta la nimic toate masurile efectuate pentru intarirea digului, in vederea mentinerii nivelului de apa.

Aceasta inseamna insa, in acelasi timp, ca valoarea izolatiei fonice va depinde foarte mult de gradul de prelucrare a materialelor si a sistemelor.

 

Atenuare acustica impotriva zgomotului de impact

In cazul atenuarii acustice impotriva zgomotului de impact, propagarea sunetului se face, datorita zgomotului produs de pasii facuti deasupra planseului, de la etajul superior si se realizeaza, prin transmiterea zgomotului de deasupra planseului, prin planseu si plafonul suspendat. Pentru a putea efectua testul, pe cat posibil in mod unitar, plafonul se va „excita“ cu ajutorul unui mecanism de normare (masurare), iar transferul zgomotului catre spatiul protejat se va masura conform normelor ISO 140-7 si se va evalua conform normelor ISO 717-1.

S-au obtinut rezultate foarte bune cu produsele Thermacoustic si Thermacoustic dB. Acestea se pot imbunatati prin diverse masuri de decuplare acustica, ca de exemplu prin utilizarea unor elemente de suspendare cu coliere acustice.

 

Zgomote deranjante in incaperi

Valoarea maxima a zgomotelor deranjante transmise din exterior intr-o incapere este propusa, conform unui studiu actual, la un nivel de 38 dB (A), astfel incat aceasta sa se situeze cu 5 dB sub limita intensitatii vorbirii.

Daca se pleaca de la faptul ca, mereu, o parte din elevi sunt cu o posibilitate de auz diminuata (in medie fiecare al 5-lea sau al 6-lea elev are deficiente de auz), ar trebui sa se atinga valoarea maxima de 35 dB (A).

Conform unui studiu SUA, 11,3% din elevi au probleme de auz, fapt ce influenteaza, in mare masura, predarea lectiilor.

Urmarea este ca fiecare al 3-lea copil, care nu poate auzi intr-un mod optim, ramane, pe perioada scolarizarii sale, cel putin o data repetent. De altfel, o acustica deficienta in salile de clasa este provocata de cei prezenti in clasa respectiva. Chiar si copiii care aud bine trebuie sa se forteze pentru ca sa poata distinge vocea profesorului din tot vacarmul existent in incapere.

In spatiul respectiv exista, in mod uzual, instalatii de ventilare si instalatii cum ar fi proiectoarele  Overhead si video Beamer, care sunt si ele surse de zgomot. Acestea trebuie sa fie dimensionate si evaluate la nivelul cerintelor superioare.

Zgomotele din exterior (de ex. zgomotele din strada, avioane), precum si cele produse in alte spatii din cladire (de ex. instalatiile tehnice din cladire, cele din alte clase din scoala, casa scarilor) ar trebui sa se incadreze in cerintele minime din diferite tari, precum cele prevazute de normele DIN.

Amplitudinea maxima a sunetelor deranjante din exterior:

• UK 35 dB; D 40 dB resp. 35 dB (cerinta minima, resp. cerinta medie);

• F 40 50 dB (pentru scoli, in afara de scolile pentru asistente medicale);

• 43 55 dB (pentru scolile pentru asistente medicale).

In proiectare trebuie sa se ia in considerare, din timp, o consultanta acustica.

Astfel, se pot verifica forma si materialele de constructie, iar acestea trebuie sa fie optimizate.

Produsele Silence alpha, Silence dB, Thermacoustic, Thermacoustic dB si Kombimetall perforat cumuleaza un grad ridicat de absorbtie acustica, cu o atenuare acustica excelenta. Zgomotul este, astfel, absorbit in spatiile afe­rente iar propagarea zgomotului din exterior, indiferent ca acesta provine din incaperile invecinate sau exterioare cladirii, este atenuat.

Firma AMF ofera, in acest sens, un service gratuit pentru calculul timpului de reverberatie.

 

Protectia la foc

In scoli, pe langa cerintele acustice, un rol important il are si protectia la foc. Pe langa spatiile destinate claselor, coridoarele reprezinta, de asemenea, o cale de evacuare pentru copii, care trebuie, desigur, sa fie protejati.

Plafoanele autonome de protectie la foc:

• Ventatec 30;

• F30 uno / + Metal;

• F30 dual / + Metal;

• F90 dual / + Metal;

• F30 mono / + Metal;

ofera o siguranta foarte ridicata, o functionalitate deosebita, prin posibilitatea de revizie, o protectie acustica buna, precum si o optica placuta. Aceste sisteme autonome ofera, totodata, protectia la foc a spatiului de deasupra plafonului, in vederea evacuarii personalului, precum si protectia instalatiilor din spatiul dintre plafon si planseu, in cazul unui incendiu in coridor. Si aceasta pentru minimum 30 minute!

Mai mult, acestea sunt testate si din punctul de vedere al etanseitatii la fum si poseda, astfel, o functiune suplimentara, esentiala, de protectie.

 

Igiena

Tocmai in bucatarii, cantine si in alte zone in care pot fi preparate alimentele, trebuie acordata o atentie deosebita igienei si curateniei. Prin optiunea Hygena, firma AMF ofera o protectie fungistatica si bacteriologica pentru multe desene ale suprafetei placilor din gama Thermatex-AMF.

Placile Thermaclean S si Kombimetall neted pot fi si spalate umed cu mijloace de curatat (vezi recomandarile de curatire). Ele sunt testate si corespund utilizarii pentru camere curate, aferente claselor 4-6, conform normelor ISO.

 

Stabilitatea si rezistenta la umiditate

Pentru plafoanele ce trebuie sa corespunda unor ce­rinte de influenta fizica si climatica deosebite, firma AMF ofera placi din gama Fibracoustic cu posibilitati adecvate.

Astfel, atat pentru salile de inot sau de sport, cat si pentru alte zone exterioare, se ofera sisteme speciale de montaj (de ex. pentru siguranta la loviturile de minge), pe care le putem arata cu placere in detaliu, in cazul unei consultante personale.

Placile usor de montat, din fibre de lemn, Fibrafutura, ofera posibilitati noi, fantastice, pentru configurarea formelor, conform cerintelor actuale. Materialul natural, cu un liant pe baza de ciment, de culoare gri sau alb, este disponibil in diferite tonuri de culori cod RAL. Desenul suprafetei Mirage-Cupru se prezinta, in functie de directia luminii, in diferite tonuri de culoare. Fibrafutura se recomanda, in egala masura, datorita proprietatilor sale fizico-constructive deosebite si in legatura cu sistemele AMF „A“ si „C“, atat pentru utilizarea in spatii diverse interioare si exterioare, cat si pentru zone ce impun o rezistenta la umi­ditate de 95%.

Desenul suprafetelor, in raport cu sistemul „B“, datorita sigurantei impotriva loviturilor de minge, este foarte indicat pentru utilizarea in salile de sport.

 

Sistemul audio

Este o placa – difuzor cu emitere a sunetelor in plan, cu o deschidere in unghi de 1800, realizata in formatul raster al plafonului casetat, suspendat si care functioneaza dupa principiul unui emitator de sunete – transformator de unde oscilatorii.

Placa insasi este un difuzor si nu se deosebeste optic de restul plafonului AMF.

Sunetul redat (conversatie si muzica) are un nivel de calitate Hi Fi deosebit.

 

Sistemul Beamex

Tehnica moderna este, intre timp, la ordinea zilei in scoli. Proiectoarele pentru video si computer, precum si ecranele mobile de proiectie sunt integrate in plafonul AMF si sunt actionate, prin intermediul unor sisteme de culisare in plafon, cu ajutorul telecomenzii, fiind ferite si protejate impotriva furtului si vandalismului.

Cand acestea sunt necesare la cursuri, ele coboara usor din plafonul suspendat si pot fi puse in functiune imediat.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 25 – aprilie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/04/22/amf-sisteme-de-plafoane-acustica-din-clasele-scolilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.