«

»

Bauma 2007: Noutati Potain si Grove

Share

Gama de macarale autoridicatoare Potain se va imbogati cu doua modele inovatoare – Igo T 70 si Igo MC 13 – care vor fi prezentate in premiera la Bauma 2007. Macaralele autoridicatoare Potain reprezinta una dintre liniile de produse cu cea mai rapida dezvoltare ale producatorului Manitowoc Crane Group. Igo T 70 si Igo MC 13 redefinesc inca o data standardele in domeniu, raspunzand asteptarilor utilizatorilor.

Iata doar cateva dintre remarcabilele caracteristici ale acestor macarale: putere mare de ridicare, acoperire excelenta, suprafata mica pe sol, usurinta in transportare si montare.

Frans Vanwinkel, vicepresedintele Departamentului de vanzari si marketing al Manitowoc Crane Group, afirma ca cele doua noi modele vor oferi clientilor mai multa versatilitate.

„Cea mai importanta caracteristica a acestor modele noi este flexibilitatea pe care o ofera. Igo T 70 este o macara cu o mare varietate de configuratii utile pentru a acoperi un numar cat mai mare de aplicatii. Iar MC 13 duce notiunea de «transport facil» la un nivel superior“, declara Vanwinkel.

 

Doua noi macarale autoridicatoare Potain se lanseaza la Bauma

 

Igo T 70

Este primul model dintr-o noua serie de macarale dotate cu catarg telescopic in scopul de a spori utilitatea si eficienta. Igo T 70 prezinta un catarg telescopic din doua sectiuni care se poate inalta si mai mult prin adaugarea unor sectiuni auxiliare. Astfel inaltimea de lucru variaza intre 20 si 32 m, putand fi modificata in trepte de 3 si 6 m. Sarcina maxima a macaralei este de 4 tone, iar sarcina la varf 1,3 tone la o raza maxima de 40 m. Sunt disponibile si brate mai scurte care permit proprietarului sa maximalizeze sarcina ridicata la varf.

Aceste diagrame de ridicare a greutatii sunt foarte importante, deoarece constructorii vor sa ridice sarcini cat mai mari din cat mai putine ridicari. Eficienta lui Igo T 70 este si mai mare datorita troliului LVF Optima adaptabil automat, optimizand astfel viteza de ridicare a sarcinii in carlig. Acest sistem permite scurtarea ciclurilor de incarcare. Costurile de ridicare sunt in general mai reduse in cazul lui Igo T 70.

 

Igo MC 13

Acest model este echipat cu un ax de remorcare care ii confera mobilitate si manevrabilitate. Utilizatorii pot remorca acest model la viteze de pana la 25 km/h chiar si cu contragreutate maxima, fara a depasi 12 t pe osia unica spate. Foarte usor de transportat, acesta este modelul ideal pentru lucrari aflate la distante mari una de cealalta.

Igo MC 13 se ridica rapid in numai 30 de minute, fiind ideala pentru lucrari pe termen scurt. Capacitatea maxima este de 1,8 t, iar lungimea maxima a bratului 22 m, raza la care Igo MC 13 ridica 0,6 t (tabelul 1).

 

Macaralele turn modulare Potain vor face furori la Bauma

Potain va prezenta la Bauma 2007 cateva modele noi de macarale turn modulare, pentru a-si intari pozitia de lider mondial in domeniu. Vor fi prezentate 2 noi macarale topless si una cu brat inclinabil (tabelul 2).

Renumele Potain in domeniul tehno­logiilor topless este in continua evolutie, clientii indreptandu-se catre aceste produse datorita economiei de bani, timp si eficientei sporite pe santier de care dau dovada. Macaralele topless, fara cadrul in forma de „A“, faciliteaza prezenta pe santier a unui numar mai mare de macarale fara a fi nevoie sa fie ridicate tot mai sus. In plus, macaralele topless Potain sunt mai rapid si mai usor de inaltat chiar si in spatii restranse.

Cererea tot mai mare pentru tehnologia topless a determinat Potain sa pre­zinte, la Bauma 2007, modelul MDT 218, al patrulea si cel mai mare model din gama MDT. Pentru a satisface piata, au fost create doua versiuni – de 8 t si de 10 t. Flexibilitatea este acum mai mare multumita celor doua catarge care au inaltimi la carlig de: 55,7 m la o lungime a catargului de 1,6 m sau 65,2 m la o lungime a catargului de 2 m. Lungimea maxima a bratului este de 65 m, iar macaraua poate ridica 8 t la 25,7 m si 10 t la 21 m.

MDT este dotata cu cele mai recente tehnologii in domeniu, determinand ca ridicarea, rotirea si deplasarea sarcinii sa se faca intr-un mod cat mai precis, eficient si lin.

De asemenea, MDT prezinta toate avantajele unei macarale de oras: troliu pentru ridicare montat pe brat, montare simpla si rapida.

Al doilea model topless prezentat la Bauma este MCT 88, primul model topless din gama MC destinat lucrului in oras. Macaralele din aceasta gama sunt mici, se monteaza si se transporta rapid si ocupa foarte putin spatiu pe sol.

Piata de profil are nevoie tot mai mare de tehnologia topless incorporata in aceste macarale versatile, iar Potain ii ofera solutia MCT 88, lansata la finele anului trecut. Asemenea modelului MDT 218, MCT 88 prezinta designul specific aero­di­namic cu contra-brat. Capacitatea maxima este de 5 t, iar lungimea bratului de 52 m – distanta la care poate ridica 1,1 t. Controlul la distanta este standard.

A treia macara ce va fi expusa este MR 295, cel mai recent model de macara cu brat inclinabil, pe care Potain l-a prezentat anul trecut la Intermat. Cererea de macarale cu brat inclinabil este in continuare mare pentru proiec­tele urbane, iar MR 295 se bucura inca de la aparitia sa de mare succes. Exista trei versiuni – H16, H20 si H25 – cu capacitate de 16 t, 20 t si, respectiv, 25 t si diverse elemente optionale in functie de caracteristica aplicatiei. Lungimea maxima a bratului pentru cele trei versiuni este de 60 m, cu sarcina maxima la varf de pana la 2,8 t in cazul modelului H16. Optional, se pot comanda troliul pentru ridicare 150 LCC Potain si mecanismul de rotire RVF 182 Optima.

 

O noua macara Grove va impresiona Bauma

Grove va inaugura la Bauma 2007 o noua macara Grove cu 5 axe pentru orice teren, GMK5095. Acest model va intari pozitia de lider a lui Grove in clasa maca­ralelor cu 5 axe. Este al doilea model dotat cu cabina de operare ergonomica (cabina inaugurata anul trecut).

GMK5095 are capacitate maxima de 100 t si brat principal din 6 sectiuni cu lungime de 60 m. Macaraua este inzestrata cu bratul MEGAFORM (patent Grove) si sistemul de fixare TWIN-LOCK. Inaltimea de 83 m poate fi atinsa utilizand sistemul de prelungitor in doua sectiuni.

Philippe Cohet, vicepresedinte exe­cutiv al Manitowoc Crane Group EMEA, este de parere ca GMK5095 va beneficia de popularitatea tot mai mare a macara­lelor Grove. GMK5095 este cel mai recent model Grove si ofera o raza de actiune maxima in combinatie cu o diagrama de incarcare excelenta. Feedback-ul primit de la clienti determina dezvoltarea produsului nostru, iar raspunsul sosit pana acum din piata arata ca GMK5095 este deja un succes. Pe masura ce repu­tatia Grove creste, creste si feedback-ul permitandu-ne astfel sa ne perfectionam gama. GMK56095 ilustreaza perfect acest sistem, spune P. Cohet.

Avand bratul de 60 m, macaraua este foarte potrivita pentru aplicatiile in care trebuie ridicate sarcini la peste 50 m – si in special la ridicarea macaralelor turn Potain. La fel ca in cazul celorlalte macarale Grove pentru orice teren, proprietarii pot folosi noul model pe post de macara „Taxi“ pentru mobilitate sau pe post de macara „Maxi“ pentru sarcini mari.

In varianta „Taxi“, macaraua are greutatea pe osie sub 12 t, in conformitate cu reglementarile din majoritatea tarilor. In aceasta varianta macaraua poate fi echipata cu 14 t contragreutate si prelungitor de 10/17 m.

Productia de serie a noului model va incepe in toamna 2007, in Germania la fabrica din Wilhelmshaven. Cu toate acestea au fost deja plasate pana in acest moment mai multe comenzi pentru GMK5095.

 

Grove GTK 1100 cu un pas mai aproape de lansare

Nelinistea creste in industria maca­ralelor odata cu apropierea momentului in care Manitowoc Crane Group va lansa GTK1100. Manitowoc elaboreaza primul model GTK in Germania, in fabrica din Wilhelmshaven, in timp ce un nou set de teste – exclusiv pentru GTK – a fost rea­lizat inca din toamna trecuta.

Michal Preikschas, manager mondial de produs pentru GTK1100, este foarte incantat de capacitatile si popularitatea noului model.

Raspunsul pietei la GTK este remarcabil. Abilitatea sa de a ridica la mare inaltime si transportul facil sunt exact ceea ce doresc clientii. Interesul pentru noua macara este foarte mare in intreaga lume si previzionam o cerere semnificativa pentru GTK intr-o multitudine de aplicatii, ne comunica reprezentantul Manitowoc.

Designul patentat al lui GTK1100 ofera multe avantaje in cazul unor lucrari efectuate pentru ridicarea turbinelor de vant sau pe santierele industriale si urbane. Macaraua ofera reale avantaje cand ridica sarcini la mare inaltime sau in cazul in care spatiul de montare este limitat. Aceasta imbinare de avantaje permite clientilor sa economiseasca timp si bani si sa-si maximalizeze profitul.

GTK1100 consta intr-un sasiu pe roti si un brat telescopic mobil, conectate printr-un catarg telescopic din 6 sectiuni, inalt de 81 m (tabelul 3).

Specificatiile tehnice nu sunt inca definitivate, dar exista diagrame provizorii care indica faptul ca GTK va ridica greutati de peste 70 t la inaltimi ce depasesc 120 m. Inaltimea maxima de ridicare va trece de 140 m. Se pun la punct in continuare carac­teristici optionale precum grinda de ridicare ce faciliteaza asamblarea bratului si a turnului.

Manitowoc Crane Group doreste sa prezinte GTK1100 la Bauma 2007.

Inovatii Grove prezentate la Bauma

Cu prilejul Bauma 2007, Grove va aduce in centrul atentiei preocuparea sa continua pentru inovatie, fiabilitate si facilitate de operare. Binecunoscutul producator de macarale va prezenta utilaje noi precum modelul GMK5095, cea mai recenta inovatie la capitolul maca­rale cu 5 axe pentru orice teren, dar si modelul GMK4100-L si cel mai nou model de macara pentru teren accidentat, modelul RT540CE (tabelul 4).

GMK4100-L (versiunea cu brat lung a lui GMK4100 lansat anul trecut) isi va face in aprilie la Bauma prima aparitie publica. Are un brat impresionant, de 60 m, cu sapte sectiuni, care se poate telescopa la inaltimea maxima in mai putin de noua minute. Prin adaugarea unui prelungitor, inaltimea la carlig poate ajunge la 83 m. Colaborarea stransa dintre inginerii de la Manitowoc Crane Group a facut din GMK4100L unealta perfecta pentru ridicarea unui numar mare de macarale turn Potain.

GMK4100-L are caracteristici comune cu GMK4100, inclusiv noul model de cabina de operare, introdus de Grove in 2006. Cabina include sistemul de control electronic ECOS si un panou de comanda cu mare vizibilitate, precum si multe alte caracteristici ergonomice. Inca un avantaj il reprezinta consumul redus de combustibil in comparatie cu alte macarale din clasa sa. Acest lucru este posibil datorita designului ce determina reducerea greutatii de operare a macaralei si motorului Mercedes-Benz de 295 kW care confera puterea optima.

Reprezentanta gamei Grove RT la Bauma 2007 va fi macaraua RT540CE –  cel mai recent produs Manitowoc Crane Group. Macaraua cu o capacitate de 35 t a fost inzestrata cu un brat de 31 m in 4 sectiuni. Cu ajutorul unui prelungitor se poate extinde pana la 47 m.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 25 – aprilie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/04/22/bauma-2007-noutati-potain-si-grove/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.