«

»

MEVA: Cofraje pentru cladiri ce ating norii. BURJ Dubai – provocarea constructorilor!

Share

Burj Dubai: constructia celei mai inalte cladiri din lume reprezinta pentru constructori o teribila provocare in ceea ce priveste logistica si engineering-ul.

Despre Burj Dubai – cea mai inalta cladire din lume – multi s-au intrebat cum va fi construita, ce tehnologii va cuprinde, cu ce echipamente se va lucra, data fina­lizarii lucrarilor fiind prevazuta la sfarsitul lui 2008. In ciuda discretiei companiilor implicate in realizarea acestui proiect, fazele deja finalizate ale lucrarii vorbesc de la sine.

 

Una dintre problemele de a caror rezolvare au depins eficienta si cursi­vitatea lucrarilor este sistemul de cofrare ales, extrem de important pentru rezistenta si flexibilitatea ulterioara a cladirii. Sa nu uitam ca forta vantului la o asemenea inaltime este teribila, astfel incat antena din varful cladirii a fost proiectata pentru o sageata la varf de +/- 12 m!

Odata incheiate lucrarile fundatiei, care au durat circa un an, turnul principal reprezentand inima cladirii a fost amplasat pe un podium de mare rezistenta, realizat din beton si otel. Cei mai masivi dintre piloti (1,5 m in diametru) ajung pana la o adancime de 50 m, iar cei mai „slabuti“, pana la 36 m. De altfel, toate cele trei turnuri, plus cel central, vor inghiti o cantitate enorma de beton turnata in cofraje speciale.

 

Solutii complete de cofrare de la MEVA

Suprafata totala de beton necesara pentru ridicarea intregii cladiri, destul de mare cat sa incapa in ea 33 de terenuri de fotbal, a fost impartita in 532 de placi – planseu pe cele 153 de etaje.

Compania germa­na Meva a venit cu o solutie completa de cofrare sub numele de Sistemul MevaDec.

Conceptul care a stat la baza realizarii sistemului MevaDec a fost acela de a reuni toate metodele de cofrare a planseelor intr-un singur sistem.

Avantajul principal: utilizand aceleasi elemente pentru diferite aplicatii, se asigura o rezolvare simpla a diverselor situatii intalnite in practica.

 

 Alte avantaje majore:

timpi redusi de cofrare, MevaDec fiind foarte usor de montat;

• sistemul MevaDec impune o pozitionare corecta si precisa a popilor, eliminandu-se astfel surplusul de popi (reducere a costurilor);

• datorita sistemului special de decofrare rapida, cu MevaDec se obtine o reducere de 40% a necesarului de cofraj;

• MevaDec permite o adaptare optima la orice partiu, prin posibilitatea de a schimba din mers directia grinzilor principale;

• grinzile secundare sau panourile culiseaza pe grinzile principale, pozitio­narea acestora fiind astfel mai usoara;

• MevaDec este perfect compatibil cu sistemul de popi MEP.

August 2006: constructia se afla in grafic – 248 de placi din cele 532 fiind deja turnate.

Programul destul de strans al lucrarilor este respectat, in august a.c. ajungandu-se la nivelul 50, pe toate cele trei laturi, si la nivelul 61, la turnul principal, reprezentand inima cladirii.

La fiecare trei zile este realizata o placa intreaga: betonul este turnat la ora 6 dupa-amiaza, decofrarea facandu-se a doua zi la amiaza. Acest program este respectat in fiecare zi, astfel incat, la fiecare trei zile, este realizat un nivel complet pe toate cele patru sectiuni care compun cladirea (3 laturi cu 700 mp fiecare + inima de 450 mp).

Exista doi factori care ajuta la mentinerea acestui ritm de lucru:

1. capul special al sistemului MevaDec, care permite o decofrare timpurie si rapida, eliberand grinzile si panourile de cofraj fara a afecta sprijinirea placii. Acest sistem este imbatabil in cazul suprafetelor mari de cofrare!

2. greutatea mica a panourilor de cofrare, care permite transferul acestora la nivelul urmator, folosind un echipament de ridicare. In plus, temperaturile locale, atat vara (+50 0C), cat si iarna (+25 0C), favorizeaza tur­narea si uscarea rapida a betonului.

 

Logistica usoara la orice inaltime

Atunci cand te angajezi la o asemenea lucrare de anvergura, experienta spune ca viteza de executie va depinde de o excelenta logistica a punerii in opera.

Pe toata durata constructiei, turnul este impartit in patru zone pentru fiecare nivel: trei aripi de cate 700 mp fiecare si o „inima“ de 450 mp (zona de centru).

Pentru procesul de constructie a intregii cladiri sunt necesari doar 3.000 mp de panouri de cofrare MevaDec.

Un cofraj obisnuit se uzeaza, in general, dupa doar 30 de refolosiri. Pentru cele 153 de niveluri, aceasta problema ar fi putut sa apara de 15 ori, ceea ce ar implica un efort logistic enorm, precum si intarzieri mari in procesul de constructie.

Cofrajul MevaDec este realizat dintr-un material compozit inovativ, care rezolva elegant aceasta pro­blema, deoarece nu necesita deloc inlocuirea pe parcursul procesului de constructie. Pana acum, acest material si-a demonstrat din plin calitatile.

 

Cofraje pentru orice forma a partiului

Chiar si in cazul partiurilor asimetrice de la Turnul Dubaiului, curbe sau in colturi, sistemul MevaDec a putut fi utilizat fara a necesita asamblarea panourilor pe santier, folo­sindu-se panouri gata croite, castigandu-se astfel timp pretios. Metoda grinzilor principale si secundare poate fi utilizata pentru orice partiu, chiar si pentru acelea cu multe colturi de diverse unghiuri.

La data de 31.12.2008 – in cladirea Burj Dubai-ului vor fi disponibile 4,2 mili­oane mp pentru clientii cei mai pretentiosi. Dupa doar 8 ore de la deschiderea licitatiei de vanzare a spatiilor Turnului Dubaiului, avand ca destinatii hoteluri, apartamente, birouri, restaurante etc., toate apartamentele de lux au fost vandute.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 25 – aprilie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/04/22/meva-cofraje-pentru-cladiri-ce-ating-norii-burj-dubai-provocarea-constructorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.