«

»

MONSENA: Acoperisuri faltuite

Share

Printre diversele tehnologii si mate­riale utilizate la acoperirea constructiilor, acoperisurile faltuite ocupa un loc aparte.

Tehnica faltuirii este cunoscuta in Europa inca din timpul constructiei primelor catedrale, iar avantajele dovedite au dus la aplicarea acestei tehnici pe o scara din ce in ce mai larga. Aceste avantaje constau in:

versatilitate – materialele faltuite pot imbraca cele mai diverse forme ale unui acoperis; se pot desena cele mai variate modele pe acoperis; permit solutii ingenioase de condu­cere a apelor;

• se pot realiza acoperisuri cu panta foarte mica, pana la 30 inclinatie;

greutate redusa – acoperisurile realizate, de exemplu, din aliaj de aluminiu, cantaresc 1,9 kg/m2;

• rezistenta la agentii atmo­sferici, nu putine fiind acoperisurile faltuite care au traversat secolele.

Materialele recomandate pentru executarea acoperisurilor faltuite sunt cuprul, zincul (a nu se confunda cu tabla zincata) si aliajele din aluminiu, materiale nobile care si-au dovedit calitatile in timp.

Iata o scurta prezentare a lor:

Cuprul este, prin excelenta, primul material capabil sa infrunte secolele. Culoarea stralucitoare natu­rala a cuprului se modifica in timp, trecand prin diferite nuante de maro-inchis. Pe suprafetele inclinate, stratul protector de oxid continua sa se dezvolte de-a lungul timpului si, in cele din urma, va aparea acea patina verzuie caracte­ristica produselor din cupru.

Firma KME din Germania ofera din fabrica materialul in trei forme:

• TECU CLASSIC;

• TECU OXID – preoxidat, cu aspect brunat;

• TECU PATINA – pretratat pentru aspect patinat.

Zincul este un material care s-a consacrat in sec. al XIX-lea, fiind intens utilizat la acoperirea cladirilor ridicate in acel timp la Paris. Bucurestiul a beneficiat si el de acest material, multe din cladirile de prestigiu construite in perioada interbelica fiind acoperite cu zinc. Un aliaj de tipul Rheinzink® se obtine din zinc electrolitic cu grad de puritate ridicat, prin adaugarea unei cantitati bine determinate de cupru si titan.

Tabla din zinc este rezistenta la diferentele de temperatura, este ignifuga si anticorosiva. Durata de viata a invelitorilor din tabla de zinc – chiar si in conditii de mediu nefavorabile – este de cel putin 80-100 de ani.

Un exemplu de aliaj de aluminiu destinat acoperisurilor faltuite este Falzonal de la firma NOVELIS (Germania). Falzonalul  este un amestec de aluminiu, mangan si magneziu care asigura materialului maleabi­litate. Falzonal este vopsit PvdF in culori variate (garantie de minimum 10 ani a stralucirii vopselei) si lacuit cu lac poliester pe interior.

Proiectele de constructii la care poate fi utilizata tehnica faltuirii sunt foarte diverse si includ:

• locuinte private: case, vile, blocuri mansardate etc.;

• show-room-uri, magazine;

• spatii expozitionale;

• sali de sport, bazine de inot;

• cladiri cu destinatie turistica: hoteluri, cabane, pensiuni;

• biserici;

• obiective publice de prestigiu: palate, muzee, imobile oficiale etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 25 – aprilie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/04/22/monsena-acoperisuri-faltuite/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.