«

»

TIAB SA: Integrarea in Uniunea Europeana – provocare pentru firmele de constructii din Romania

Share

Incepand cu 2007 ne-am linistit. Dupa atata asteptare Romania este in UE, un vis devenit realitate. Numai ca operatiunea nu este o formalitate, ci ea implica lucruri si lucrari de fond menite sa reformeze, pe principii noi, o economie construita in 50 de ani pe sistemul planificare-centralizare.

Intrarea in canoanele exigentelor europene presupune si ne obliga la strategii si tactici cu totul noi, unde concurenta joaca rolul decisiv.

De indeplinirea unor asemenea conditii nu poate scapa nici cea mai dina­mica ramura a unei economii occidentale, cea a constructiior, care trage dupa sine celelalte sectoare de activitate.

Iata de ce managerii si managementul economiei de piata functionale trebuie sa-si innoiasca ideile si practicile profesionale pentru a face fata unei piete concurentiale acerbe, unde societatile de profil pot rezista daca reusesc productivitati ridicate si o calitate exemplara.

 

Asadar, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va face ca mediul de afaceri sa sufere transformari importante.

In acest sens, autoritatile statului si asociatiile patronale trebuie impreuna sa armonizeze reglementarile autohtone cu cele comunitare, macar pe cele din domeniul fisca­litatii, mediului, sanatatii si securitatii in munca si al calitatii, pentru ca intreprinderile sa poata prelua de la acestea ceea ce trebuiau sa isi insuseasca pana acum, in vederea adaptarii la noile conditii de piata. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat la timp.

Noile acte normative aliniate la reglementarile europene, mai ales cele specifice fiecarui domeniu de activitate al economiei, nu au fost traduse in totalitate si in timp util. Fiecare firma si le-a procurat asa cum a putut, neavand astfel posibilitatea de a intelege ce se intampla pe piata. Din aceasta perspectiva, din punctul de vedere al mediului de afaceri romanesc, integrarea repre­zinta pana acum mai mult o ame­nin­tare decat un cumul de oportunitati.

In Romania, unul dintre sectoarele care in ultimii ani s-a aflat intr-o dezvoltare accelerata este cel al constructiilor. Desi piata constructiilor inregistreaza cel mai alert ritm de crestere din ultimii ani, estimarea pentru anul 2007 fiind de cca 8,7 miliarde euro, adica o crestere de aproximativ 25% fata de anul 2006 (ceea ce reprezinta o oportunitate evidenta pentru jucatorii de pe piata constructiilor), acest domeniu este si unul foarte sensibil, iar integrarea in Uniunea Europeana aduce cu sine o serie de probleme pentru constructori. Acestia trebuie sa se alinieze din mers la reguli mai putin cunoscute cu privire la sanatatea si securitatea salariatilor, la conservarea conditiilor de mediu (aer, sol, apa), la certificarea si agrementarea pe linie de calitate, pentru a fi eligibili in competitia cu firmele concurente – in special cu cele din strainatate care construiesc in tara noastra – si, nu in ultimul rand, pentru a fi eligibili financiar in scopul respectarii noilor conditii din caietele de sarcini ale licitatiilor.

La licitatii, de exemplu, firmele romanesti sunt obligate sa isi asume raspunderea si riscul unei competitii destul de severe, din cauza schimbarii legislatiei privind achizitiile publice, care nu restrictioneaza participarea niciunui competitor cu renume, din Europa sau din lume.

Reglementarile noii legi a achi­zitiilor publice sunt normale, dar pentru firmele de constructii romanesti timpul de adaptare este foarte scurt, iar ritmul redus.

In timp este posibil sa constatam ca firmele romanesti nu pot participa la licitatii din cauza acestor conditii, singura solutie fiind realizarea unor asocieri pentru a putea face fata din punct de vedere financiar si tehnic. In acest sens, la filiala ARACO din Bucuresti a fost initiata o astfel de asociere, numita „cluster“, in componenta sa intrand firmele Energoconstructia, Aedificia Carpati, Baduc, Constructii Hidrotehnice Iasi, INSPET, Metroul SA, SCIT Impex, Stizo, TIAB si Tungal Metrou. Pe viitor, se preconizeaza infiintarea unor „clustere“ similare si in alte regiuni din tara.

In acelasi timp, firmele romanesti de constructii trebuie sa-si agrementeze produsele pentru a putea fi comercializate pe piata comunitara, prin aplicarea marcajului „CE“.

O alta provocare pe care trebuie sa si-o asume firmele romanesti este aceea a pastrarii fortei de munca.

In prezent, ARACO face efortul de a gasi, prin atragerea de fonduri externe, solutii pentru formarea personalului existent, dar si a celui nou angajat, din dorinta de a creste performanta salariatilor, productivitatea acestora, astfel incat salariile sa poata fi suportate din venituri.

In afara de costurile facute pentru a micsora decalajul fata de firmele din Comunitatea Europeana, firmele de constructii trebuie sa aiba in vedere si formarea si motivarea personalului, pentru a-l putea retine si stabiliza in tara.

Exodul muncitorilor romani catre tari dezvoltate precum Anglia, Franta, Spania, Italia etc. afecteaza in mod vizibil activitatea firmelor romanesti.

Cererea din ce in ce mai mare de personal genereaza o presiune fara precedent pentru cresterea salariilor, in timp ce calitatea fortei de munca a ramas mult in urma tehnologiilor, constatandu-se si lipsa de efici­e­nta si productivitatea scazuta a acesteia. Din pacate, absolventii care ies de pe bancile scolilor nu au pregatirea necesara desfasurarii unei activitati de calitate, programele scolare nefiind corelate cu cerintele de pregatire necesare integrarii rapide in procesul de productie. In aceste conditii, antreprenorii din Romania se orienteaza catre alte zone in care apare un surplus de forta de munca si anume: India, China, Pakistan, Turcia sau alte tari, iar adaptarea nu va fi usoara nici pentru cei care vor veni de acolo, nici pentru firmele romanesti pentru care vor lucra, intampinandu-se greutati din punctul de vedere al comunicarii, al nivelului de calificare, al asigurarii conditiilor de trai, al diferentelor de ordin cultural etc.

Intrebarea care se pune este: cate din intreprinderile mari si foarte mari existente azi pe piata romaneasca, cu capital integral autohton, vor gasi solutii pentru a supravietui si a face fata acestor noi cerinte?

Un raspuns este greu de dat, atata vreme cat masurile discriminatorii nu au fost inlaturate, iar competitia in care se angajeaza firmele romanesti este evident in dezavantajul celor care in decurs de 10–15 ani nu au reusit sa scape de povara decapitalizarii mostenite si au sperat intr-o normalizare a mediului de afaceri si o competitie corecta.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 25 – aprilie 2007

Autor:
ing. Adrian FLORESCU, director general TIAB

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/04/22/tiab-sa-integrarea-in-uniunea-europeana-provocare-pentru-firmele-de-constructii-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.