«

»

Biata tara… bietii oameni!

Share

Cu ce anume am gresit – sau nu – de-a lungul timpului, incat am ajuns sa traim de 17 ani incoace momente, am zice, primare din punct de vedere moral, dar si socio-economic?
Parca nu ne-au fost de-ajuns situatiile carora, vrand-nevrand, am fost siliti sa le facem fata mai bine de 50 de ani, in care totul era ordonat de sus si executat de altii.
Acum nu se mai comanda – se zice – de „sus“ pentru ca, vorba aia, suntem liberi si putem face ce vrem, contrar cu ceea ce se intampla in lumea occidentala civilizata, unde libertatea, dar si responsabilitatea sunt notiuni reale si nu electorale. De ce spunem acest lucru? Pentru ca Romania a incaput in acesti ani pe mana oamenilor „destepti“ (deseori incurajati chiar de cei „alesi“ sa ne conduca), care si-au facut deja partea lor materiala si financiara consistenta, detasandu-se esential de restul plutonului, pluton care, chiar daca are destui oameni destepti la propriu, n-a reusit pana in prezent, pentru ca acestia nu s-au pretat la inginerii financiare.
Luati „elita“ de azi, si fiecare in parte dintre oamenii destepti sunt implicati in devalizarea celor mai de seama banci comerciale ale tarii sau din alte locuri de unde s-a luat cu nemiluita.
De la aceste banci au „muls“ cu nerusinare sume importante, care i-au propulsat in topul celor mai bogati oameni ai tarii in detrimentul celor multi care sunt obligati, sub o forma sau alta, sa acopere gaurile negre prin taxe, impozite si alte dari.
Unde este justitia? Unde sa fie decat la locul ei intangibil de unde a facut, face si va face jocul baietilor destepti – atata vreme cat niciun proces in care sunt nominalizati devalizatorii n-a fost pornit si, ca atare, nici finalizat.
Singurele verdicte date nu contin decat un acronim: NUP (Neinceperea Urmaririi Penale).
Acest NUP a condus direct la aparitia noii categorii sociale: „baieti destepti“, cuvinte electorale pe buzele prezidentiale si guvernamentale in disputa crancena pentru putere. Putere care nu inseamna decat dominatie economica, locul de unde se fura pentru ca a mai ramas destul de furat in tara asta, dupa expresia unor politicieni. Unul dintre aceste locuri, puternica sursa de castig usor, se afla tocmai in sectorul investitional. Aici si acum, se duc lupte corp la corp (pot fi si corb la corb, dar cu scoatere de ochi) pentru terenuri, cu predilectie acolo unde nu ar fi cazul sa se sacrifice natura, arhitectura si istoria. Zone intregi unde se afla in prezent parcuri, foste intreprinderi de productie sau cladiri neetajate sunt teatrul unor dispute acerbe pentru constructii care, la vanzarea viitoarelor spatii, depasesc 1.500 – 2.000 sau 3.000 euro pe mp.
Pe buna dreptate ati constatat ca exista vanzare chiar si la asemenea sume. Exista, dar cine vrea sa vada ceva mai in adanc situatia va constata ca „desfacere“ exista, in primul rand, pentru firmele care cauta spatii noi si moderne si apoi pentru investitorii care se gandesc la „ziua de maine“. Acestia acapareaza terenuri si constructii pentru ca, in viitor, sa le vanda la preturi din ce in ce mai bune.
In lipsa unui plan economico-social de dezvoltare a Romaniei pe un termen mediu sau lung, toata lumea a priceput ca investitiile in constructii reprezinta domeniul care contribuie la progres, angrenand in fapt intregul potential disponibil.
In aceasta luna, de exemplu, cine viziteaza pavilioanele si standurile de la Construct Expo – Ambient intre 23–27 mai a.c. poate observa, cu ochiul liber, bogata oferta de produse care asigura unei cladiri nu numai rezistenta si functionalitate, dar si ceea ce place ochiului, adica estetica lucrarii. Din pacate, daca nu esti suficient de instruit, trebuie sa te consulti si cu un specialist (de regula arhitect) pentru a alege ceva care sa-ti placa, dar care sa nu „agreseze“ pe altii sau mediul inconjurator. Este o masura de bun-simt pentru a nu mai da nastere la constructii care mai de care mai nastrusnice, ca arhitectura si culori (vezi zonele bucurestene Herastrau, Baneasa, Pipera etc.). Din pacate, reprezentantii administratiei publice nu au luat si nici nu iau inca vreo masura de stopare a kitsch-ului aparut peste noapte, noaptea de dupa 1990 in constructii.
Explozia de solutii constructive si de produse din ultima perioada de timp nu trebuie sa fie decat o invitatie la lucruri de bun-simt si nu de manifestare gresita a formulei ca „fac ce vreau cu banii mei“.
Un indemn pozitiv ar trebui sa-l dea viitorilor beneficiari arhitectii, proiectantii si constructorii atunci cand purced sa execute un nou edificiu.
Nu de alta, dar ne-ar feri, suntem siguri, de a mai jeli spunand: „Biata tara… bietii oameni“!Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/03/biata-tara-bietii-oameni/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.