Dupa ce in numerele trecute ale Revistei Constructiilor am parcurs informatiile referitoare la proprietatile si utilizarile placilor din policarbonat celular, specialistii nostri va vor prezenta in continuare cateva recomandari pentru montarea si exploatarea corecta a acestora.
Legarea si fixarea panourilor trebuie sa respecte normele de constructie si sa asigure o montare cat mai facila, motiv pentru care, in prezent, se utilizeaza la legarea placilor profile din aluminiu sau policarbonat, precum si profile combinate.
De asemenea, este absolut necesar a se lua in calcul atat proprietatile placilor, cat si destinatia finala a amplasamentului, rezistenta la furtuni, zapada etc.
Profilele din aluminiu sunt completate cu captuseli de cauciuc (fig. 1) si asigura ermetizarea panourilor, nepermitand aparitia scurgerilor in conditii meteorologice nefavorabile.
Profilele din policarbonat sunt de mai multe tipuri: frontale, laterale si de jonctiune, demontabile sau nedemontabile, ele permitand fixarea placilor intre ele si incadrarea frontala a acestora (fig. 2).
Pentru evitarea slabirii structurii, asigurati-va ca in timpul montajului profilul de jonctiune s-a fixat foarte bine pe suport, atarnarea acestuia liber in aer ducand la aparitia unor efecte nedorite.
Suprafata placilor este sensibila la actiunile mecanice, de aceea va recomandam sa nu indepartati folia de protectie pana la terminarea lucrarilor de montaj si sa evitati pe cat posibil contactul acestora cu materiale abrazive.
Un alt aspect deosebit de important il reprezinta respectarea razelor de curbura si a sarcinilor admise, eficientizandu-se astfel timpul de exploatare a structurii si evitandu-se deformarea proprietatilor placilor.
Avandu-se in vedere ponderea mai mare a domeniilor de utilizare in aer liber, va atragem atentia asupra necesitatii calcularii dilatatiilor produse de temperatura.
Pentru a se obtine un spatiu suficient intre placa si suport, se vor lua in considerare intervalele de dilatatie a placilor, acestea variind de la 2–3 mm pentru placile transparente pana la 5–6 mm pentru placile de culoare albastra sau bronz.
Pentru sigilarea partii frontale a placilor impotriva aparitiei condensului si a depunerilor de praf, va recomandam utilizarea benzilor adezive pe baza de aluminiu, a caror latime variaza in functie de grosimea placii.
Benzile adezive (tabelul 1) au o durata de viata de 10 ani si sunt indicate pentru sigilarea placilor montate in panta sau a muchiilor inferioare ale placilor – in cazul benzilor perforate.
Tot pentru evitarea formarii condensului, trebuie avuta in vedere orientarea geometrica corecta a placilor, acestea putand fi curbate cu usurinta la rece pentru realizarea de acoperisuri si cupole transparente, dar numai respectand indicatiile din figura 3.
In ceea ce priveste operatiunile mecanice gen taiere, pilire si gaurire, e indicat sa respectati vitezele recomandate (ex. 1.500–3.000 rotatii/minut pentru pilire) si sa efectuati racirea placii cu apa sau aer comprimat dupa gaurire, pentru a evita topirea marginilor in urma supraincalzirii materialului (foto 1).
Pentru toti cei interesati de produsele si expertiza noastra, va stam la dispozitie in perioada 23–27 mai la Construct Expo – Ambient 2007, standul 328, amplasat in Pavilionul Central.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns