Protejarea naturii inseamna protejarea vietii in general si a oamenilor in special, lucruri universal cunoscute si recunoscute, dar asupra carora planeaza „nori negri“, mai ales, in ultimele decenii. Au existat, exista si vor exista destule semnale si ingrijorari pe termene scurte, medii si lungi referitor la ce ne asteapta, daca nu intervenim rapid si eficient pentru stoparea infestarii naturii care ne inconjoara.
Aceasta problema a depasit de acum nivelul local, cuprinzand deja intreaga planeta, de seama ce la Kyoto mai marii lumii in materie au stabilit ca masurile concrete si eficiente nu mai pot avea loc la intamplare si nici nu mai pot fi amanate.
Asa se face ca prin diferite forme si mijloace, tarile lumii sunt obligate sa intervina cu toata priceperea, pentru prevenirea si inlaturarea efectelor nocive produse de industrii si alte activitati generatoare de noxe si infestari.
Vorbind de industrii, fie ele extractive sau prelucratoare, s-a impus ca acestea sa-si prevada, execute si exploateze instalatii speciale de captare, prelucrare si deversare a lichidelor, lipsite de pericole dupa ce apele au parcurs procesele tehnologice.
Acolo unde acest lucru s-a facut, s-a si constatat o imbunatatire a starii mediului natural. In urma noilor exigente impuse din acest punct de vedere de catre UE, lucrarile de epurare a apelor vor lua amploare in anii care urmeaza. In caz contrar, firmele – pe langa amenzile usturatoare primite in asemenea situatii – vor fi chiar scoase din circuitul economic.
Intelegand o atare situatie, Fabrica de produse din carne „Gepeto“, din comuna Lumina, judetul Constanta, a apelat la un constructor specializat in asemenea lucrari – Atcim – care ii executa o statie de epurare a apelor uzate.
Pentru a intelege si dvs. ca lucrarea este una de complexitate si raspundere constructiva, va prezentam cateva elemente pentru a constata seriozitatea cu care Atcim s-a angajat sa finalizeze un asemenea obiectiv de protejare a naturii si oamenilor.
Celor care vor sa se convinga pe viu de cele amintite mai inainte le recomandam sa vada statia de epurare a apelor din comuna Lumina, judetul Constanta, a carei finalizare va avea loc in luna iunie a.c.
Solutii constructive
Statia de epurare este o constructie semi-ingropata formata dintr-o serie de bazine (cuve) din beton armat, unele descoperite, iar doua dintre ele avand deasupra camera tehnica – constructie parter din zidarie portanta si beton armat.
Corpul de bazine are circa 14 m lungime si 10 m latime, fiind ingropat in pamant 3,50 m si suprateran 2,50 m.
Peretii exteriori au 30 cm grosime ca si fundul bazinului, iar cei interiori 25 si 20 cm grosime. Marca si caracteristicile betonului au fost stabilite pe baza NE012-99, tinand seama de mediul de expunere.
A rezultat beton C18/22,5 cu permeabilitate P8/10, raport A/C 0,45-0,50 grad de gelivitate G100, dozaj de ciment 420 kg/mc. Conditiile de executie sunt inscrise in Caietul de sarcini.
Bazinele acoperite au o placa din beton armat de 20 cm grosime, care serveste si ca strat suport al pardoselii camerei tehnice.
Sub placa de fund sunt prevazute un beton de egalizare si un strat suport pentru hidroizolatia care urmeaza sa „imbrace“ bazinul pe fund si pe partile laterale.
Camera tehnica este o constructie supraterana, din zidarie portanta cu samburi, centuri si planseu de acoperis din beton armat, formata din doua compartimente si inaltimea de circa 3,50 m.
Peretii camerei tehnice sunt din zidarie GVP de 30 cm grosime, cu caramizi 290 x 140 x 88 sau 290 x 240 x 138 (188) conf. STAS 5185/2-80, marca 75, calitatea I si mortar marca M50.
La elementele din beton armat, se utilizeaza beton C12/1. Armaturile sunt PC52 si OB37.
Prescriptii tehnice
La calculul static si dinamic al structurii, precum si la dimensionarea elementelor, s-au respectat standardele si normativele in vigoare, si anume:
• pentru evaluarea incarcarilor tehnologice si de exploatare STAS 10101/2A-87;
• pentru greutati tehnice si incarcari permanente – STAS 10101/1-78;
• pentru incarcari din vant – NP-082-04;
• pentru incarcari din zapada – STAS 10101/21-92;
• pentru incarcari din actiuni seismice – normativ P100-2004;
• pentru clasificarea si gruparea actiunilor – STAS 10101/0-75;
• pentru calculul si alcatuirea fundatiilor – NP 112-04;
• pentru calitatea imbinarilor sudate – normativ C150-99;
• pentru conditii si recomandari privind PSU – Normativ P7/200, C16/88 si C29/94.
Daca precizarile de pana acum v-au convins, puteti apela cu incredere la firma Atcim si veti beneficia de lucrari executate la timp si conforme cu cele mai exigente norme europene in materie.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns