«

»

BOSCH: Sisteme si concepte de economisire a energiei. Folosirea resurselor regenerative

Share

In 2006, la nivel mondial a avut loc un boom in domeniul tehnicii in condensare si al energiilor regene­rative. Acest fapt s-a reflectat si in cadrul Diviziei de Termotehnica a Grupului Bosch. Cresterea de aproape 7% s-a situat peste cresterea medie la nivel mondial, care a fost de 4%.

 

La cresterea cifrei de afaceri a contribuit in principal dezvoltarea pozitiva a centralelor cu un consum redus de combustibil. Cele mai mari cresteri procentuale s-au realizat cu sistemele ce au la baza principiul folosirii energiilor regenerative, iar ca exemplu pentru 2006 este noua generatie de panouri solare. Ponderea acestui segment de produse, care, pe langa panourile solare mai cuprinde si pompele de caldura si centralele pe combustibil solid, a crescut la 11% din cifra totala de afaceri.

Aceasta evolutie pozitiva la nivel mondial a putut fi regasita anul trecut si in tara noastra, unde Divizia de Termotehnica a Grupului Bosch este reprezentata prin marcile Buderus si Junkers. In 2007, pentru prima data, cele doua marci au prezentat la Romtherm cele mai noi sisteme si concepte de economisire a energiei, care se bazeaza pe folosirea resurselor energetice regenerative. Prin lansarea noilor generatii de echipamente de incalzire, de inalta eficienta energetica si nepoluante, Buderus si Junkers contribuie deja la materializarea angajamentului Uniunii Europene de a micsora emisiile de gaze nocive cu pana la 8% pana in anul 2012, conform Protocolului de la Kyoto.

Statistica arata ca, in prezent, incalzirea cladirilor si a locuintelor, precum si prepararea apei calde menajere reprezinta aproximativ o treime din consumul de energie si din emisiile de CO2 din Uniunea Europeana. Astfel, investitiile in modernizarea sistemelor de incalzire pot reduce substantial nu numai consumul energiei, ci vor micsora serios si cheltuielile afe­rente efectuate de consumatorii casnici sau de intreprinderi.

Noile produse prezentate de Buderus la Romtherm sunt din cate­goria celor ce utilizeaza energii nepoluante si regenarative. Unul dintre ele este si cazanul mural cu condensatie Logamax Plus GB162, care datorita dimensiunilor reduse are si avantajul economiei de spatiu la montajul in cascada, precum si posibilitatea modularii puterilor in functionare si, implicit, economiile in exploatare. In functie de specificatiile tehnice necesare, puteti opta pentru unul din noile modele Logamax U 022-24kW (ideale pentru spatiile foarte inguste de montaj), Logamax U052 – 24/28 kW si Logamax U052T/28 kW cu boiler de 48 litri.

Pozitia geografica a Romaniei si schimbarile de clima datorate efectului de sera asigura conditii deosebit de favorabile utilizarii instalatiilor solare – 210 zile insorite pe an. Acestea se pot instala aproape in orice locuinta, optimizand din punct de vedere energetic instalatiile termice noi. Sistemele de incalzire existente pot fi completate oricand, indiferent de marca si tipul centralei termice folosite sau de combustibilul utilizat. Panourile solare cu tuburi vidate marca Buderus – Vaciosol CPC6 si CPC12 – au un randament ridicat chiar si iarna, in cazul radiatiei solare reduse, ele acumuland o cantitate extrem de mare de energie la o suprafata bruta redusa a panoului, ceea ce duce la o eficienta foarte mare. In plus, toate componentele sunt din materiale 100% reciclabile. Junkers a lansat panoul solar cu termosifon, care foloseste eficient energia soarelui pentru incalzirea apei. Acesta poate fi montat pe acoperis inclinat, plan sau pe sol, iar instalarea este simpla datorita dimensiunilor compacte si structurii de montaj din aluminiu. Panoul solar poate fi utilizat si impreuna cu o centrala termica/ incalzitor cu combustibil gazos.

Junkers, marca al carei slogan „Caldura pentru o viata“ vorbeste despre durabilitatea produselor sale si despre confortul pe care acestea il asigura, lanseaza o noua gama de centrale termice: Ceraclass. E vorba de 4 modele diferite: Ceraclass (midi), CeraclassAcu cu boiler incorporat, CeraclassComfort si CeraclassExcellence, care acopera o gama larga de aplicatii. Astfel, modelul Ceraclass (midi, de 24 kW si 30 kW) se distinge prin dimensiunile compacte, prin display-ul cu cristale lichide al panoului de comanda si prin sistemul QuickTap, care asigura obtinerea imediata si eficienta a apei calde menajere. CeraclassAcu, in varianta de 28 kW cu tiraj fortat, este o centrala care ofera un confort excelent de apa calda menajera datorita boilerului integrat de 48 litri: chiar la des­chiderea simultana a mai multor robineti, temperatura apei ramane constanta. In plus, se realizeaza o economie importanta de spatiu prin integrarea boilerului intr-o centrala murala compacta. Modelele Ceraclass­Comfort si CeraclassExcellence dispun de un panou de comanda cu display multifunctional cu LCD si de o automatizare moderna, avansata, cu noul sistem electronic de comanda Heatronic III.

Incalzirea cu lemne reprezinta o metoda moderna nu numai datorita faptului ca este econo­mica si eficienta, ci si pentru ca este ecologica. Cazanul pe combustibil solid model Supraclass Excellence de la Junkers, robust si durabil,  functioneaza pe principiul gazeificarii lemnului: prin acest procedeu, se obtine un randament sporit al arderii, lemnul arde aproape complet, se realizeaza o valorificare sporita a combus­tibilului si rezulta o cantitate redusa de cenusa, ceea ce usu­reaza foarte mult procesul de curatare.

Centralele termice cu condensare reprezinta, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei in sistemele de incalzire. Astfel, un fenomen natural – procesul de condensare – este utilizat si valorificat in obtinerea unor aparate si sisteme de incalzire de inalt randament, cu un consum foarte economic de combustibil gazos, si ofera o protectie maxima mediului ambiant. Inginerii de la Junkers au valorificat acest principiu si la centralele cu condensare Cerapur si Cerapurmaxx (ce acopera puteri de pana la 90 kW), care se disting astfel prin eficienta si economicitate maxima, prin functio­nare sigura, fiabila si emisie redusa de substante poluante.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007

 

Autor:
Nicoleta Manda – specialist marketing Bosch

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/07/bosch-sisteme-si-concepte-de-economisire-a-energiei-folosirea-resurselor-regenerative/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.