«

»

DOKA: Pretutindeni alaturi

Share

Standul Doka de la Targul de Constructii BAUMA 2007 a oglindit forta inovationala a firmei noastre. Pe o suprafata de 3.500 mp, intr-o locatie impresio­nanta a expus ultimele noutati din domeniu, starnind interesul a peste 100.000 de vizitatori.

Una dintre noutatile in domeniu prezentate de Doka la aceasta manifestare expozitionala a fost Schela portanta STAXO 100.

 

Schelele portante STAXO 100

In constructiile civile sau industriale, apar frecvent situatii cand sarcini mari trebuie sustinute la inaltimi mari. Raspunsul firmei Doka la aceasta proble­ma este sistemul cunoscut sub numele de Schela portanta STAXO, prezentat cu ocazia Targului BAUMA 2007 sub o forma noua: STAXO 100.

STAXO 100 – schela cu cadre de otel suplimentare, robuste si rezistente la indoire, pentru inaltimi mari si sarcini grele, cu o forta portanta marita pana la 100 kN/picior.

Baza mare a turnurilor le confera o mare stabilitate si, implicit, rezistenta marita la sarcini orizontale, la vant.

Caracteristicile sistemului sunt: instalarea rapida si facila, capacitate portanta mare, versatilitate, piese putine. Practic, putem vorbi de urmatoarele componente ale sistemului: cadre din otel zincat cu scara integrata in cadrul turnului de acces cu/fara trapa, la dimensiunea de 60 cm, si cruci diagonale.

 

Descrierea sistemului

Cadrele de otel au latimea de 1,52 m si trei inaltimi: 0,90, 1,20 si 1,80. Combinatiile dintre cadre permit o adaptare pe inaltime intr-un raster de 30 cm.

In plan orizontal, cadrele pot fi dispuse intre 1,00 m si 2,50 m in raster de 50 de cm.

Cadrele se leaga intre ele prin cruci diagonale cu lungimi de la 0,60 m la 3,00 m pentru a realiza diferite distante intre cadre.

Cadrele de inaltimi diferite se identifica usor prin clipsuri de plastic colorate diferit si imprimarea dimensiunilor pe cadre. Crucile diferite au bucse din plastic de culori diferite.

 

Montarea schelelor

Schelele STAXO se monteaza rapid prin imbinarea simpla pe verticala fara piese suplimentare. Bucsele de legatura si arcurile de siguranta sunt integrate in cadre – nu sunt demontabile si, ca atare, nu exista riscul pierderii. Avantajul utilizarii la inaltimi mari este  evident.

Crucile diagonale – care constituie in fapt o singura piesa – se folosesc drept contrafise verticale si orizontale.

Montajul si asigurarea crucilor diagonale se fac tot fara piese suplimentare, prin intermediul unor bolturi fixate pe cadre. Bolturile sunt prevazute cu sigurante care gravitational stau in pozitia „normal inchis“. In acest fel, odata montate diagonalele stau permanent asigurate. Demontarea lor se poate face numai prin decuplarea voluntara a sigurantelor, conferind astfel sistemului carac­teristici de siguranta la nivelul standardelor Uniunii Europene.

Datorita sistemului sigur de asigurare, turnurile acestei schele pot fi montate si la sol in pozitie culcata si apoi ridicate in picioare cu macaraua.

Mutarea turnurilor in stare asamblata poate fi realizata cu un carucior specia­lizat sau cu un troliu, prin mutare pe roti, deci fara demontare.

Reglarea inaltimii se poate face, practic, la milimetru chiar si sub sarcina, cu ajutorul filetelor de reglare de la piciorul tija reglabil – la baza – respectiv al filetului de la capul furca reglabil de la partea superioara.

 

Accesoriile sistemului

Schela STAXO este completata cu o serie de accesorii specifice, care o fac apta pentru o gama larga de utilizari.

Merita mentionata in primul rand posibilitatea transformarii turnului facut din cadre de 1,20 m in turn de acces, prin simpla instalare a elemen­telor premontate de scara. Se faciliteaza astfel accesul rapid si in siguranta la inaltimi mari.

Sistemul este dotat si cu podine de montaj, utilizabile la instalarea turnurilor, montanti de balustrada, role de deplasare, bratari si racorduri orientabile, diverse tije de ancorare etc.

 

Domeniu de aplicabilitate

Cadrele sunt perfect compatibile cu toate interfetele celorlalte sisteme Doka, putand prelua toate tipurile capete furca, grinzi de lemn sau meta­lice si astereala dorita de clienti.

Schelele STAXO pot fi combinate si cu mese de cofrare asamblate, ideale pentru constructii administrative, nivele de parcari etajate etc., unde suprafetele mari necesita solutii de cofrare de mare productivitate.

Schela STAXO este ideala si in constructii industriale, tunele, centrale energetice, poduri, viaducte si alte aplicatii speciale, unde este nevoie de portante mari si flexibilitate pentru sectiunea de baza.

Echipele de specialisti ale departamentelor tehnic si comercial ale firmei Doka stau, in permanenta, la dispozitia clientilor cu solutii tehnice de cofrare si formule comerciale care sa vina in intampinarea necesitatilor clientilor sai.

 

Nu uitati: Cu noi claditi viitorul!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/07/doka-pretutindeni-alaturi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.