«

»

GRUP ROMET: Solutii pentru tratarea apelor menajere si industriale si statii de epurare compacte

Share

Apele uzate sunt principala sursa de poluare a apelor naturale, prin evacuarea acestora in receptori. Acestea se clasifica in ape uzate menajere si industriale, in functie de compozitia lor, si sunt caracterizate prin indicatori fizico-chimici comuni cu ai apelor de suprafata si prin indicatori specifici, raportati la numarul de locuitori si zi.

 

Apele uzate menajere provin din activitatea umana, din satisfacerea nevoilor gospodaresti de apa ale locuintelor individuale, ale centrelor populate mici, mijlocii si mari, precum si a nevoilor gospodaresti, igienico-sanitare, administrative si sociale ale unor entitati industriale mici.

Apele uzate menajere au o compo­zitie relativ constanta care este dependenta orar de activitatea umana. Acestea au aproximativ urmatoarea compozitie medie specifica:

• substante solide totate (TSS) – 250 g/loc. zi (655 mg/l);

• suspensii sedimentabile – 54 g/loc. zi (140 mg/l);

• suspensii nesedimentabile (plu­ti­toare) – 36 g/loc. zi (95 mg/l);

• substante dizolvate (TDS) – 160 g/loc. zi (420 mg/l);

• consum biochimic de oxigen (CBO5) – 54 g/loc. zi (140 mg O2/l);

• consum chimic de oxigen (CCO) – 57 g/loc. zi (150 mg O2/l).

Intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana aduce o noua legislatie in domeniul tratarii apei in vederea potabilizarii, dar, mai ales, in ceea ce priveste aducerea apelor uzate menajere si industriale la parametri care sa permita deversarea in cana­lizari sau intr-un emisar, cu scopul protejarii mediului, atat pentru micile comunitati, cat si pentru marile orase. Astfel parteneriatul firmei Grup Romet, din Buzau, cu Grupul ISEA, din Italia, firma cu o bogata experienta in proiectarea si fabricarea statiilor de tratare a apelor uzate, aduce pe piata romaneasca o gama variata de produse, de la domeniul casnic (4–200 locuitori echivalenti) pana la domeniul comunitatilor mijlocii si mari (200–6.000 L.E.).

In materialul de fata ne-am propus sa prezentam cateva dintre echipamentele ofertate de Grup Romet – ISEA, destinate domeniului casnic. Acestea sunt statii compacte, realizate din tancuri monobloc de polietilena, proiectate in functie de numarul de locuitori echivalenti (4–200 L.E.). Aceste echipamente lucreaza pe principiul reactoarelor SBR, tratarea apei uzate realizandu-se in mai multe faze: pretratament, oxidare biologica, sedimentare, digestie si dezinfectie.

Echipamentele pentru tratarea apelor uzate furnizate de Grup Romet – ISEA, destinate domeniului casnic, se utilizeaza de obicei asociat pentru pretratament, cu un sepa­rator de grasimi in cazul apei gri provenite de la bucatarii, dusuri sau spalatorii casnice si/sau cu o fosa septica multicamerala in cazul in care apa uzata gri si apa uzata neagra (WC) sunt amestecate.

Pretratamentul apei uzate este realizat intr-o fosa septica bicame­rala sau tricamerala confectionata din tancuri monobloc. In primul tanc al fosei, se colecteaza apa gri, el fiind destinat indepartarii materialelor organice si anorganice decantabile si separarii materialelor plutitoare. In cel de-al doilea tanc, se colec­teaza apa neagra, iar cel de-al treilea tanc este destinat egalizarii hidraulice. O pompa submersibila cu regulator de nivel/debit, dispusa in tancul de egalizare, asigura transferul de namol activ, la debit constant, pe tot parcursul zilei.

Oxidarea biologica este realizata in prezenta bacteriilor aerobe care consuma substantele organice biodegradabile si uneste fractiile putin solubile in flocoane. Oxigenul necesar procesului biologic este furnizat de un compresor silentios care barboteaza aer si este setat in functie de incarcarea orga­nica a apei.

Sedimentarea si digestia sunt destinate decantarii flocoanelor formate si producerii unui lichid limpede cu o concentratie foarte mica de ma­terial organic si solide in suspensie. Echipamentele Grup Romet – ISEA au un compartiment de sedimentare proiectat sa optimizeze retentia hidraulica pentru o perioada de timp suficienta cat sa permita sedimentarea reziduurilor. Namolul activ separat este partial stabilizat. Procesul biologic este proiectat sa minimizeze cantitatea de namol activ care trebuie evacuata periodic.

Clorinarea lichidului limpede este destinata eliminarii eventualilor agenti patogeni si se face prin evacuarea acestui lichid intr-un compartiment de contact, unde se afla pastile de clor organic.

Pentru comunitati mijlocii de la 200 pana la 2.000 de locuitori echivalenti, Grup Romet – ISEA va propune sisteme de tratare a apelor uzate realizate din module prefabricate sau montate in containere standard. Acestea functioneaza pe principiul cu „namol activ“ si sunt fabricate din panouri din fibra de sticla armata cu poliester, montate pe o structura din profile de otel. La cerere modulele pot fi izolate la exterior cu panouri din poliuretan, in cazul in care sistemele functio­neaza suprateran.

Sistemul de tratare este alcatuit din urmatoarele module:

• instalatia de egalizare a debitului in care au loc colectarea si pomparea namolului, cu un debit constant;

• reactorul cu namol activ este partea centrala si cea mai importanta a instalatiei si se compune dintr-un compartiment de oxidare destinat digestiei materialului organic, nitrificarii-denitrificarii si dintr-un compartiment unde au loc decanta­rea si recircularea unei parti din namolul activ;

• dezinfectia cu clor;

• filtrarea finala, sub presiune, pe medii de carbune activ si cuart.

Instalatiile containerizate sunt montate in containere standard, complet izolate si sunt echipate cu bazine de tratament pentru oxidare, decantare etc. si dispozitive de comanda si monitorizare electromecanica si electronica. Contai­nerele sunt echipate cu sisteme de aer conditionat pentru mentinerea conditiilor climatice. Procesul de tratare a apei uzate menajere este realizat intr-un reactor biologic cu namol activ in miscare (MBBR), care reprezinta o tehnologie avansata pentru crearea unui habitat propice dezvoltarii microorganismelor ce degradeaza substantele organice. Namolul este mentinut activ de fluxul de aer pompat de si prin sistemul de aerare.

Principalele caracteristici ale acestui sistem sunt:

• dimensiunile reduse;

• eficienta maxima in procesul biologic;

• usor de transportat;

• usor de instalat.

Avantajele pe care le prezinta echipamentele de tratare a apelor uzate, produse de Grup Romet – ISEA, sunt multiple:

• garanteaza o tratare a apelor uzate in conformitate cu directivele Comunitatii Europene si cu legislatia statului roman din domeniu (NTPA 001/2002 si NTPA 002/2002);

• apele tratate nu au culoare, miros si concentratii de poluanti peste limitele admise, si se pot deversa fara probleme in receptori naturali (lacuri, rauri, canale colectoare, drenaje) in conformitate cu legislatia de mediu si cerintele autoritatilor locale;

• apa rezultata in urma procesului poate fi folosita pentru irigatii sau pentru spalarea masinilor, pavajelor etc;

• sunt usor de transportat, montat si intretinut;

• nu necesita pentru montare realizarea unor constructii betonate complexe;

• materialul din care sunt construite (PE–GRP) confera izolatie perfecta si rezistenta practic nelimitata in timp;

• capacitatea de epurare se poate mari cu investitii minime;

• au un consum mic de electricitate, deoarece sunt echipate doar cu un compresor, o pompa si un panou electric de comanda;

• ocupa un volum mic (~4,5 mc) comparativ cu o fosa septica capabila sa stocheze apele menajere pentru 30 zile (~30 mc);

• reduc frecventa si costurile de vidanjare la o data pe an (2–3 mc), fata de 360 mc pe an in cazul unei fose septice deservind 5 persoane.

Mai multe informatii veti gasi pe site-ul www.grupromet.ro sau contactati-ne la tel.: 0238-710.301; 0338-101.140 sau fax: 0238-710.300.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/07/grup-romet-solutii-pentru-tratarea-apelor-menajere-si-industriale-si-statii-de-epurare-compacte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>