«

»

HASIT: Sisteme de restaurare a monumentelor istorice

Share

Saruri daunatoare constructiei

Prin substante daunatoare zidariei se intelege, in general, continutul acesteia de saruri solubile.

Aceste saruri se formeaza, in functie de acumularile existente, prin reactia de neutralizare intre un acid si un compus sodic, rezultand saruri ale unui metaloid si rest acid.

Acest rest acid, asa-numitul anion, constituie baza pentru determinarea proprietatilor respectivelor saruri.

In functie de acidul care a constituit baza de formare a sarurilor daunatoare zidariei, acestea pot fi clasificate in:

• cloruri = saruri ale acidului clorhidric;

• sulfati = saruri ale acidului sulfuric;

• nitrati = saruri ale acidului azotic (azotati).

 

Umiditatea in sine este mai putin cauzatoare de daune asupra materia­lului de constructie decat sarurile solubile din compozitia acestuia.

In cazul unei cantitati suficiente de apa, ele se dizolva, devenind solubile; in caz contrar, se cristalizeaza sub forma de corpuri solide.

Pe de alta parte, sarurile in stare cristalina pot inmagazina molecule de apa care, in functie de temperatura, pot fi eliminate, modificand volumul.

Procesul de retinere, respectiv de eliminare a apei, se numeste hidratare sau deshidratare (in functie de caz).

Constructia poate fi afectata de umiditate prin diferite zone, de diferiti factori, cum ar fi: difuzia vaporilor de apa (Dampfdiffusion); umiditate higroscopica (hygroskopische Feuchtigkeit);  apa in condensare (Kondenswasser);  ploi in aversa (Schlagregen); apa care stropeste (Spritzwasser); apa de suprafata (Oberflaechenwasser); apa de infiltratii + saruri diluate (Sickerwasser + geloeste Salze); umiditatea solului (Erdfeuchte) (vezi foto 1).

Solutia salvatoare in cazul constructiilor afectate de umiditate si saruri: sistemele de asanare si restaurare oferite de catre HASIT.

Avantajele sistemelor HASIT:

tratament impotriva sarurilor, fara produse nocive / toate produsele componente ecologice;

• compatibilitatea produselor din sistem asigura functionalitatea acestuia;

• asanarea zidariei;

• punere in opera simpla si rapida, manual sau mecanizat;

• sisteme verificate, cu menti­ne­rea eficientei timp indelungat/firma HASIT fondata in 1967;

• tencuielile corespund normei mortare pentru tencuieli de asanare;

• calitativ superior tencuielilor conventionale din punctul de vedere al functionalitatii si duratei de viata;

• finisaje minerale hidrofobe si permeabile la vapori, de tip tencuieli decorative structurate si vopsele;

• utilizare la interioare si exterioare;

• produse componente certificate WTA.

 

Realizarea lucrarilor de asanare – renovare a cladirilor

Sistem standard, intocmit dupa vizualizarea obiectivului, dar fara prelevare de probe

Domeniul de aplicare: Exterior

Grosimea sistemului: Medie

Felul constructiei: Monument istoric

1. Determinarea umiditatii zidariei

Ca urmare a vizualizarii obiectivului, impresia optica indica existenta umiditatii in zidarie. Dar o determinare a gradului de umiditate nu a fost efectuata. Nu este perceptibila nicio hidroizolare.

Stabilirea gradului de umiditate, precum si eliminarea acesteia au un rol deosebit de important pentru durata de viata a sistemului de asanare – renovare care urmeaza a fi aplicat.

Determinarea gradului de umiditate, a concentratiei de saruri constituie un subiect complex care nu poate fi solutionat la fata locului. Se impune mentionarea acestor determinari de laborator in cadrul contractului existent (sau care urmeaza a fi incheiat). Se reco­manda realizarea unei hidroizolatii orizontale, prin injectarea produsului SMK HORIZONTAL – INJEKTION (concentrat de micro emulsie siliconica) pana la un grad de umezire in profunzime de 60%.

Recalcularea masei procentuale in grad de umezire in profunzime = M% / hidrofilia materialului de constructie x 100 (hidrofilia reprezinta capacitatea de absorbtie a materialului).

Important: in cazul lipsei sau a nefunctionalitatii hidroizolatiei, respectiv la persistenta unui grad ridicat al umiditatii in zidarie, durata de viata a sistemului de asanare – restaurare se micsoreaza semnificativ. Garantarea sistemelor noastre este conditionata de prezenta mentiune.

2. Stabilirea concentratiei de saruri solubile, cu efecte negative asupra constructiilor

Conform mentiunilor de mai sus, o expertiza de laborator, pentru determinarea concentratiei de saruri solubile existente in zidarie, nu a fost efectuata.

Important: este posibila recomandarea (ofertarea) unui sistem de asanare – renovare compatibil, doar dupa efectuarea determinarilor de laborator, pentru cunoasterea exacta a continutului de saruri solubile incluse in respectivul obiectiv, precum si a gradului sau de umiditate.

Prezenta structura de sistem este orientativa, a fost intocmita pe baza unei evaluari optice a constructiei. In cazul estimarii gresite a factorilor daunatori, durata de viata a sistemului de asanare – renovare este puternic afectata.

3. Compatibilitatea suportului

Ca suport pentru straturile de tencuiala, avem la dispozitie caramida, zidaria propriu-zisa. Dupa decopertarea suprafetei necesare (dupa inlaturarea tencuielii vechi), trebuie, inca o data, verificata portanta zidariei, pe toata suprafata ei.

De asemenea, obligatoriu, se va veri­fica si portanta tencuielii vechi care va ramane pe suport.

Compatibilitatea zidariei in raport cu constructia si comportamentul din punctul de vedere al portantei trebuie stabilite numai de catre ingineri constructori calificati si testate in cadrul unor laboratoare de verificare.

Atentie: Eventuale masuri tehnice de protectie termica a constructiilor incluse in patrimoniu nu pot fi recomandate de catre producatorul – furnizorul de materiale. Antrepriza de constructii ce are contractata lucrarea trebuie, pentru aceasta problema, sa apeleze la serviciile de specialitate ale birourilor de arhitectura autorizate. De asemenea, pentru aceste lucrari de protectie termica, trebuie acceptul birourilor teritoriale care au ca activitate supravegherea si intretinerea cladirilor incluse in patrimoniu.

4. Sistemul standard de asanare – renovare a fatadelor, HASIT 200 :

Etapa 1 – Pregatirea suprafetelor

Actuala tencuiala veche va fi indepartata prin procedurile specifice, mecanice sau prin sablare, daca metoda este compatibila.

Rosturile zidariei se adancesc cu 2 cm, mecanic. Materialul provenit prin deco­pertare si curatare va fi indepartat din santier.

Inaltimea suprafetelor pe care urmeaza a fi aplicata tencuiala de asanare trebuie sa fie cu cca 80 cm mai mare decat orizontul de evaporare, respectiv a zonei afectata de umiditate (a se indica dife­renta intre inaltimea obiectivului si cea de aplicare a tencuielii pentru asanare).

Atentie: Inainte de aplicarea materialelor stabilizatoare, trebuie ca ferestrele si alte parti ale constructiei sa fie protejate cu folie.

• Etapa 2 – Tratarea zidariei

Pe zidaria bine decopertata si curatata, se pulverizeaza pana la saturatie KIESELFEST, dupa care se aplica Sanier – VORSPRITZMORTEL 205 in strat subtire, in metoda umed – pe – umed.

Produs: HASIT KIESELFEST.

Consum:  cca 0,3 l/m².

Produs: HASIT – Sanier – VORSPRITZ­MORTEL 205.

Consum:  cca 6,0 kg/m².

Etapa 3 – Egalizarea denivelarilor

Eventualele denivelari ale suportului vor fi egalizate cu Sanier – PORENAUSGLEICHS PUTZ 208.

Produs: HASIT – PORENAUSGLEICHSPUTZ 208.

Consum: dupa necesitate.

Etapa 4 – Aplicarea tencuielii pentru asanare

Peretii se tencuiesc cu Sanier – WANDPUTZ 200. Este recomandata aplicarea manuala a materialului. Pentru aplicare mecanizata, sunt necesare utilaje specifice punerii in opera a acestui tip de produs.

Se recomanda armarea rosturilor cri­tice ale zidariei, a fisurilor sau a liniilor electrice cu o plasa de armare cu rezistenta alcalina. De asemenea, vor fi armate suplimentar, in diagonala, colturile ferestrelor, ale usilor etc., precum si colturile propriu-zise ale constructiei.

Pozarea acestei plase de armare se va face la cca 5 mm in interiorul tencu­ielii, de la partea superioara a acesteia spre interior.

Dupa maturizarea stratului de tencuiala Sanier – WANDPUTZ 200 si premergator aplicarii altui fel de tencuiala, se impune frecarea suprafetei cu o drisca gratar, pentru eliminarea sinte­rizarilor de suprafata.

Grosimea minima de aplicare = 20 mm/strat.

Timp de uscare necesar = 1 zi pentru 1 mm grosime de tencuiala.

Produs: HASIT – WANDPUTZ 200.

Consum: cca 26 kg/m².

Etapa 5 – Aplicarea urmatorului strat de tencuiala

Pentru continuarea sistemului nostru de asanare – renovare, ca tencuiala suport pentru finisaj si protectie a sistemului de asanare, recomandam LEICHTPUTZ 260.

Procedura de aplicare a materialului este identica celei descrise la etapa 4.

Produs: HASIT – LEICHTPUTZ 260.

Consum: cca 20 kg/m².

Etapa 6 – Aplicarea finisajului

Ca tencuiala decorativa structurata, minerala, care va constitui finisajul obiectivului, va sta la dispozitie toata gama grupei de produse 700.

Recomandam ca aceasta tencuiala decorativa minerala sa aiba o granulatie de min. 2 mm.

Materialul pulverulent, gata colorat din fabrica in functie de optiunea beneficiarului, se amesteca cu apa, dupa care se aplica pe suport cu ajutorul fierului de glet inoxidabil si se structureaza cu drisca de plastic.

Fisa tehnica a produsului include toate informatiile suplimentare de care aveti nevoie.

Produs: LITHIN – EDELPUTZ  700-730.

Consum: In functie de granulatia si structura materialului.

5. Materiale si etape specifice protectiei soclului si fundatiei

Etapa 1 – Protectia soclului si a fundatiei

Soclul si fundatia vor fi tencuite cu SOCKEL – und FUNDAMENTPUTZ 203. Grosimea maxima a stratului de tencuiala este de 15 mm. Dupa maturizare, este necesara frecarea suprafetei cu drisca gratar, pentru eliminarea sinte­rizarilor de suprafata.

Daca acest produs ramane ca ultim strat de protectie a soclului, se va finisa prin aplicarea unui al doilea strat, in grosime de max. 5 mm, care se va driscui.

Produs: HASIT – SOCKEL und FUNDAMENTPUTZ 203.

Consum: cca 23 kg/m²/15 mm.

Etapa 2 – Protectia zonelor de contact cu solul

Suprafetele tencuite ce vin in contact direct cu solul trebuie etansate cu SOCKELFLEX.

Suprafata de aplicare trebuie sa acopere min. 5 cm de la sol, in zona de contact a apei pluviale cu soclul, daca drenajul este asigurat cu pietris, si min. 30 cm de la sol daca protectia hidro este realizata cu gudron sau membrana bituminoasa.

Produs: HASIT – SOCKELFLEX.

Consum: cca 5 kg/m².

Etapa 3 – Finisarea soclurilor

Pentru realizarea corecta a sistemului nostru pana la final, pentru finisarea soclurilor recomandam utilizarea vopselelor SILIKAT – Aussenanstrich 790, respectiv SILIKONHARZ Fassadenfarbe 770.

Se impune utilizarea unuia din cele doua produse mentionate pentru eli­minarea incompatibilitatilor din punct de vedere fizico-chimic cu alte materiale componente ale sistemului.

Produs: HASIT – SILIKAT Aussenanstrich 790, respectiv HASIT – SILIKONHARZ Fassadenfarbe 770.

Consum: cca 0,15 – 0,25 l/strat.

Produs: SILIKAT Verdunner 792, respectiv SILIKONHARZ Tiefengrund 772.

Consum: cca 0,2 l/strat.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/07/hasit-sisteme-de-restaurare-a-monumentelor-istorice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.