«

»

Komatsu D51EX/PX-22 – un „super buldozer“ pentru „super vizibilitate“

Share

Komatsu a creat modelul D51EX/PX-22, un nou buldozer de 13 tone, care ofera operatorului o perspectiva fara precedent asupra echipamentului de lucru. Pentru a usura munca si a reduce timpul de lucru, Komatsu a introdus un design revolutionar pe care l-a denumit „buldozerul cu bot super tesit”. D51EX/PX-22 devine astfel primul buldozer din lume din a carui cabina se pot vedea toate laturile lamei. Aceasta trasatura unica permite operatorului sa vada perfect zona de lucru din jurul lamei si determina operatii mai rapide si mai sigure in multe dintre aplicatiile care necesita o foarte buna vizibilitate.

 

Noul buldozer a fost inzestrat cu un motor puternic cu consum redus de combustibil, iar operatorului ii asigura confort sporit si un nivel foarte scazut de zgomot in interiorul cabinei.

Radiatorul si ventilatorul sistemului de racire sunt pozitionate in partea din spate a utilajului, astfel, praful nu se va mai depune pe geamul cabinei riscand sa limiteze vizibilitatea.

D51EX/PX-22 are o cabina spatioasa ce indeplineste standar­dele de siguranta ROPS/FOPS. Cabina este montata mult mai in fata, spre deosebire de buldozerele obisnuite, mai aproape de centrul de greutate al utilajului, punct in care vibratiile sunt minime. Aceasta trasatura asigura confortul operatorului si, mai ales, vizibilitatea totala asupra lamei de buldozer. In plus, suspen­siile cabinei, model exclusiv Komatsu, izoleaza si mai mult vibratiile sporind confortul si reducand nivelul de zgomot la interior la numai 76 dB.

Motorul lui D51EX/PX-22 este ECOT3, ecologic si in concordanta cu reglementarile privind emisia de noxe EU Stage IIIA. Directia hidrostatica de ultima generatie confera tractiune excelenta chiar si in timpul virarilor bruste si cu sarcina maxima. Motorul ECOT3, impreuna cu directia hidrostatica si cu sistemul hidraulic CLSS controlat electronic, transforma D51EX/PX-22 in cel mai eficient si mai puternic buldozer din clasa sa.

Specialistii de la Komatsu au conceput o noua contragreutate cu tija de oscilatie speciala, care inlesneste executarea lina a opera­tiilor si netezirea de mare finete a suprafetelor.

D51EX/PX-22 beneficiaza de nenumaratele avantaje ale sistemului de localizare si monitorizare Komtrax, incorporat in varianta standard a utilajului.

 

Topcon – precizie fara egal

Designul inovator „botul super tesit” ii asigura lui D51EX/PX-22 o vizibilitate nemaiintalnita pana acum, dar specialistii Komatsu au mers cu un pas mai departe inzestrandu-l si cu un sistem de control al lamei Komatsu – Topcon pentru maximalizarea preciziei de lucru. In varianta sa standard, buldozerul este dotat cu toate cablurile, garniturile, elementele hidraulice si setarile necesare instalarii sistemului Topcon. Ca optiune, fiecare proprietar poate alege una dintre variantele sistemului Topcon, in functie de aplicatie.

Topcon reprezinta cea mai buna metoda de automatizare a miscarilor efectuate de lama. In functie de sistemul de control ales, miscarea lamei poate fi comandata manual sau complet automat. Miscarile automate ale lamei de buldozer sporesc considerabil productivitatea utilajului, precum si acuratetea nivelarilor si, prin urmare, chiar si cei mai putin experimentati operatori vor efectua lucrari rapide si calitative.

Topcon are integrat sisteme laser si GPS, iar toate informatiile transmise de acestea se vor regasi pe monitorul din cabina. Operatorul poate sa vada din cabina imaginea de ansamblu a suprafetelor, unghiu­rilor, terasamentelor, precum si coordonatele corespunzatoare celor doua laturi ale lamei, gradul de acuratete pe orizontala si pe verticala. Sistemul calculeaza in permanenta corectii ale lamei, in functie de un punct de referinta laser sau de o „configuratie digitala predefinita“, si le trimite direct sistemului hidraulic. Senzorii Topcon sunt extrem de versatili si permit lucrul in panta cu inclinatie intre -100% si +100%.

Cunoscand diversitatea mare de aplicatii pentru care clientii sai au nevoie de buldozere, Komatsu s-a gandit la un sistem modular de setare care permite in orice moment adaptarea si upgradarea sistemului Topcon, in functie de necesitate.

Exista doua variante de control al lamei: Sistemul bidimensional (2D), pe baza de senzori laser, care permite configurarea de suprafete plane si uneori chiar si pante si Sistemul tridimensional (3D), pe baza de GPS si laser, care ofera posibilitatea de a configura terenul in orice forma dorita.

Sistemul Topcon este disponibil pentru intreaga gama de buldozere Komatsu. De asemenea, exista si o varianta Komatsu – Topcon pentru excavatoare, care indica modul optim de manevrare, iar in functie de acestea, operatorul va modifica manual pozitia cupei sau a lamei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/07/komatsu-d51expx-22-un-super-buldozer-pentru-super-vizibilitate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.