Multe si tracasante sunt situatiile de care au parte in ultimii ani participantii la traficul rutier din tara noastra, din cauza starii carosabilului. S-au facut si se fac destule improvizatii tehnice si tehnologice care continua sa aiba un efect negativ asupra rezultatelor scontate „macinand“ in gol sume de bani deloc de neglijat.
Exista si modalitati de iesire dintr-un asemenea impas? Noi zicem ca da, prezentandu-va unele materiale recomandate pentru repararea suprafetelor si a partilor carosabile.
Sistemul MH PAGEL – pe baza de ciment – se foloseste la repararea suprafetelor carosabile supuse solicitarilor dinamice, conform normativului german ZTV–SIB TL/TP–BE PCC.
Domenii de utilizare
Sistemul de reparatii MH PAGEL este utilizat la: pardoseli pe care urmeaza sa se aplice un strat de acoperire sau o imbracaminte, la repararea suprafetelor orizontale a tunelurilor si ca strat de egalizare la poduri. Sistemul se mai poate folosi pentru repararea de gauri, muchii (exemplu: trotuare, parapeti) si crapaturi.
Sistemul este format din urmatoarele materiale:
• MH02 PAGEL – Material de protectie contra coroziunii si strat de aderenta.
• MH20/80 PAGEL – Mortare de reparatii.
Avantaje
Repararea suprafetelor si a partilor carosabile cu sistemul MH PAGEL prezinta urmatoarele avantaje: rezistente mecanice deosebite, reduce patrunderea CO2 si a umiditatii, este permeabil la vaporii de apa, rezistent la inghet-dezghet, in acelasi timp are actiune anticorosiva si este stabil la saponificare.
Un avantaj deosebit este acela ca sistemul se aplica „umed pe umed“, ceea ce inseamna eliminarea timpilor de asteptare intre aplicarea straturilor succesive.
Componentele sistemului MH PAGEL sunt uscate, ele amestecandu-se numai cu apa in cantitatea prescrisa de producator.
In functie de adancimea degradarilor, se pot folosi:
• MH20 PAGEL pentru adancimi cuprinse intre 6 mm si 40 mm;
• MH80 PAGEL pentru adancimi mai mari de 30 mm.
Daca se doreste o rezolvare durabila pentru lucrari urgente de reparare a suprafetelor si partilor carosabile, recomandam sistemul R PAGEL.
Domenii de utilizare
Sistemul R PAGEL – pe baza de ciment – se foloseste la reparatii rapide cu o utilizare a suprafetei dupa 2 h (incepand de la 5 0C), la reparatii de betoane, sape, gauri, muchii (exemplu: trotuare, parapeti), crapaturi etc.
Avantaje
Repararea suprafetelor carosabile cu sistemul R PAGEL prezinta urmatoarele avantaje: mortarul poate fi pus sub sarcina dupa 2 h (incepand de la 5 0C), prezinta rezistente initiale si finale mari, nu contine cloruri sau ciment aluminos, reduce patrunderea CO2, este rezistent la inghet-dezghet si la saruri de dezghet.
Un avantaj deosebit este acela ca mortarul reduce perioadele de intrerupere a circulatiei la lucrari de reparatie a partilor carosabile si diminueaza considerabil costurile. De asemenea, mortarul se prelucreaza foarte usor (se amesteca doar cu apa), adera la aproape orice strat suport pe baza de ciment si are o mare rezistenta la frecare.
Sistemul este alcatuit din urmatoarele materiale:
R20/02 PAGEL – Masa fina de spaclu rapida;
R20/05 PAGEL – Masa de spaclu rapida;
R20/10 PAGEL – Mortar fin rapid;
R20/20 PAGEL – Mortar rapid de reparatie;
R20/40 PAGEL – Mortar rapid de reparatie;
R20/80 PAGEL – Mortar rapid de reparatie.
In functie de adancimea degradarilor, sistemul se clasifica astfel:
R20/02 PAGEL – pentru degradari cuprinse intre 0,5 si 5 mm;
R20/05 PAGEL – pentru degradari cuprinse intre 2 si 6 mm;
R20/10 PAGEL – pentru degradari cuprinse intre 3 si 20 mm;
R20/20 PAGEL – pentru degradari cuprinse intre 6 si 30 mm;
R20/40 PAGEL – pentru degradari cuprinse intre 20 si 50 mm;
R20/80 PAGEL – pentru degradari cuprinse intre 30 si 100 mm.
Tot in domeniul rutier, pentru subturnarea capacelor de canal si a gratarelor in scopul scurgerii apelor pluviale, se pot folosi: V1 PAGEL – Mortar de subturnare, sau V2 PAGEL – Mortar rapid de subturnare.
In urmatorul numar al revistei, va vom prezenta un articol referitor la sistemul nostru de reparare a recipientilor de apa potabila, precum si un sistem de protectie a retelelor de canalizare.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007
Autor:
Ioan SOLACOLU – director executiv Pagel Romania
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns