«

»

SCHIEDEL: Stop improvizatiilor! Cosuri de fum performante

Share

Cosurile de fum sunt componente importante ale unei instalatii de incalzire. Ele au rolul de a evacua in deplina siguranta, deasupra acoperisurilor, fumul si gazele de ardere toxice, provenite din diferite surse de caldura.

Statisticile arata ca, in anul 2006, cosurile de fum defecte sau necuratate au fost cauza a peste 1.500 de incendii produse, in urma carora s-au inregistrat pagube materiale importante si au decedat 23 de persoane, dintre care 2 copii. Numarul deceselor cauzate de intoxicatii cu monoxid de carbon este de 69, dintre care 5 au fost copii.

Caracteristicile cosurilor de fum, respectiv inaltimea si sectiunea, vor fi stabilite doar de catre specialisti. Materialele din care se executa trebuie sa fie de calitate corespunzatoare, adica sa dispuna de certificate de conformitate, din care sa rezulte ca sunt adecvate utilizarii in acest scop.

Din punctul de vedere al exploatarii, cosurile de fum vor fi prevazute la baza, obligatoriu, cu o usita de curatire pentru verificarea sectiunii libere si curatirea periodica a canalului de fum.

Sistemele de cosuri de fum prefabricate in trei straturi au urmatoarea componenta:

• tubulatura interioara din samota;

• placi de vata minerala bazaltica, semirigida si incombustibila;

• mantale exterioare, turnate din beton usor.

Aceste tipuri de cosuri de fum prezinta avantaje multiple, cum ar fi:

• tiraj optim, functionarea sursei de caldura la randament maxim, reducerea consumului de combustibil si, implicit, a costurilor pentru caldura;

• siguranta la foc (incendiu), rezistenta la socuri termice;

• etanseitate la scaparile de gaze arse toxice;

• rezistenta la coroziunea chimica cauzata de condensul acid format in canalul de fum;

• montaj simplu si rapid, un cos pentru o casa putand fi ridicat in maximum 2–3 zile.

Prin prevederea unui asemenea tip de cos de fum, se asigura confortul termic si siguranta casei si familiei proprietarilor pe termen lung, producatorii acordand o garantie pentru materiale de 30 de ani.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/05/07/schiedel-stop-improvizatiilor-cosuri-de-fum-performante/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.