Aderarea Romaniei la UE face ca fenomenul promotional sa capete noi dimensiuni si demersuri pentru ca produsele, tehnologiile si serviciile existente sa fie mai bine cunoscute si aplicate pe piata concurentiala. Romexpo este poate cea mai reprezentativa institutie cu un rol activ si determinant si in domeniul constructiilor, motiv pentru care ne-am adresat domnului presedinte – director general George Cojocaru, care a raspuns cu amabilitate intrebarilor noastre.
Ciprian Enache: Reprezentati Romania in mai multe foruri internationale cu scopuri promotionale. Cum suntem perceputi din acest punct de vedere dupa aderarea la UE?
George Cojocaru: Cele mai importante foruri internationale in care ROMEXPO este prezenta activ sunt Asociatia Mondiala a Organizatorilor de Targuri – UFI si Alianta Targurilor din Europa Centrala – CEFA. Societatea noastra a fost perceputa, inca din 1993, cand a fost admisa in UFI, ca un partener viabil si eficient, capabil sa contribuie la dezvoltarea asociatiei. Pentru a va face o imagine corecta asupra modului in care Romexpo este perceputa in cele doua foruri, voi enumera cateva dintre initiativele pe care le-am avut la cele mai recente sedinte ale conducerii UFI, respectiv CEFA.
In zilele de 15 si 16 martie 2007, am participat, in Istanbul, la sedinta Consiliului de Conducere UFI care reuneste 4.500 de expozitii din 76 de tari de pe 6 continente. La aceasta sedinta, au fost dezbatute si aprobate o serie de materiale legate de conducerea organizatiei, dar si in ceea ce priveste necesitatea si realizarea unui sistem transparent in domeniul statisticilor din industria targurilor, a cercetarii si a educatiei lucratorilor din aceasta industrie, dar si a expozantilor. Cu acest prilej, am sugerat si s-a cazut de acord asupra intensificarii activitatii de audit statistic, mai ales pentru manifestarile noi. Totodata, am informat ca in Romania se va lansa, la Bucuresti, un curs on-line in colaborare cu Universitatea „Spiru Haret“: „Dezvoltarea strategica prin targuri si expozitii”.
Romexpo a sprijinit demersurile Moldexpo din Chisinau de a deveni membru UFI.
Consiliul de Conducere UFI a fost informat cu evolutia pregatirii Congresului anual care va avea loc in octombrie la Paris.
Tot la Istanbul, a avut loc si sedinta Comitetului UFI pentru Europa unde detin functia de vicepresedinte. Principala tema a fost dezbaterea evolutiei industriei targurilor in Uniunea Europeana, si Romexpo a initiat si insistat pentru ideea lansarii unor evenimente anuale orientate spre imbunatatirea relatiilor dintre organizatorii de targuri si autoritatile locale, respectiv constientizarea acestora din urma in ceea ce priveste beneficiile pe care le genereaza expozitiile in diversele comunitati locale si necesitatea ca autoritatile sa sprijine efectiv eforturile expozantilor.
In aceeasi perioada, am participat la o reuniune a Comitetului Director al Aliantei Targurilor din Europa Centrala (CEFA), la Belgrad. Agenda de discutii a cuprins mai multe teme: relansarea site-ului CEFA (activitate CEFA sustinuta/propusa de Romexpo), promovarea activa a newsletter-ului CEFA, informarea asupra rezultatelor delegatiei CEFA la Bruxelles (28.02.2007), stabilirea detaliilor intalnirii CEFA-EU la Bruxelles (22–23.10.2007), stabilirea programului Adunarii Generale CEFA (München, 14–15.06.2007), prezentarea programului Seminarului „Young professionals“ (Plovdiv, 2–4.07.2007).
Am propus relansarea site-ului CEFA in cadrul unei conferinte de presa, avand in vedere acoperirea media de care nu doar site-ul in sine s-ar bucura, dar si CEFA, ca organizatie si fiecare membru al sau. Am propus ca site-ul sa fie completat cu doua sectiuni, una destinata membrilor CEFA si una pentru public care sa cuprinda stiri, date despre membri si targurile organizate de acestia, platforma de matchmaking pentru firme mici/mijlocii din tarile CEFA etc., astfel incat firmele sa se poata contacta reciproc si coopera, in functie de interese. Totodata, am propus ca newsletter-ul CEFA sa nu fie transmis doar membrilor CEFA, ci si tuturor clientilor acestora. In acest mod, informatiile continute in newsletter, privind activitatile si proiectele CEFA, ar avea un impact mai mare, pentru ca ar ajunge la clientii aflati in bazele de date ale membrilor CEFA.
Creata in 1995, Alianta Targurilor din Europa Centrala (CEFA) are in prezent 16 membri, dintre cei mai prestigiosi organizatori de targuri din aceasta regiune: Belgrade Fair, Bolzano Fair, Incheba a.s. Bratislava, Hungexpo Budapest, Graz Messe, Klagenfurt Messe, Liublijana Fair, München Messe, Novi Sad Fair, Incheba Prague, Sarajevo Fair, Skopje Fair, Vienna – Reed Exh, Zagreb Fair si Plovdiv Fair. Tinandu-se cont de contributia sa in plan regional, Romexpo a devenit membru CEFA in 2003, prin acordul unanim al Adunarii Generale reunite la Viena. In contextul extinderii procesului de globalizare, Alianta a fost creata pentru a oferi solutii de viitor membrilor sai, dar mai ales clientilor acestora. Astfel, toti protagonistii industriei de targuri si expozitii beneficiaza, in cadrul CEFA de: acces facil la pietele internationale, informatii complete despre cele 16 complexe expozitionale, potential de vanzare crescut pentru expozanti, o varietate mai mare de exponate prezentate vizitatorilor etc.
Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana este un moment de rascruce pentru companiile romanesti, pentru ca din acel moment se va vedea care sunt cele cu adevarat competitive, deci capabile sa reziste pe piata unica. Cei care nu s-au adaptat din vreme conditiilor impuse de Uniunea Europeana vor intampina dificultati de adaptare, probabil ca va aparea un val de fuziuni si concentrari la nivelul companiilor. Pe de alta parte, daca vom sti sa gestionam corect resursele interne si pe cele comunitare, la nivel national, regional si chiar al firmelor, vom avea numai de castigat. Nu este suficient sa cunoastem regulile jocului, trebuie sa le si aplicam. Primindu-ne in marea familie europeana, statele membre dovedesc ca au incredere in Romania. Trebuie, la randul nostru, sa fim increzatori in noi insine, in potentialul national.
C.E.: Odata cu Construct Expo – Ambient se incheie primul ciclu expozitional de trei manifestari consacrate sectorului de constructii. Cum apreciati acest „experiment“?
G.C.: Nu as numi experiment. Intregul concept are la baza o analiza amanuntita si un sondaj de opinie in randul expozantilor.
Ca un succes anticipat. Incepand cu anul 1993, Romexpo organizeaza, dupa cum stiti, Expozitia internationala de arhitectura, tehnologii, echipamente, instalatii, scule, dispozitive si materiale de constructii – Construct Expo. De-a lungul celor 12 editii desfasurate pana in anul 2005, manifestarea expozitionala s-a dezvoltat continuu, inregistrand in anul 2005 peste 1.200 de prezente din 22 de tari, pe o suprafata expozitionala de 62.000 mp. Pornind de la solicitarile tot mai numeroase ale firmelor de profil, in anul 2005 s-a luat decizia organizarii a doua manifestari avand acelasi profil, dar cu tematica diferita. Astfel, au luat nastere manifestarile expozitionale internationale Construct Expo – Antreprenor, dedicata materialelor, sistemelor si echipamentelor pentru constructii si Construct Expo – Ambient, o expozitie pentru amenajari interioare, materiale de finisaj, acoperiri murale si pardoseli, usi si ferestre, tamplarie si vitraje, decoratiuni si corpuri de iluminat. In continuare, am luat decizia ca de anul acesta sa organizam trei manifestari expozitionale Construct Expo, adaugand celor doua existente din 2006, inca una, Construct Expo – Utilaje, avand ca tematica echipamentele pentru constructii si unelte de mana, pentru a asigura o mai buna punere in valoare a celor trei mari componente ale manifestarii – cea antreprenoriala, dedicata materialelor si sistemelor de constructii, cea ambientala, adresata firmelor de tamplarie, finisaje si decoratiuni interioare si cea de utilaje pentru constructii si unelte de mana, pentru a crea conditii optime de stabilire a contactelor de afaceri intre expozanti si publicul specialist, precum si pentru a concorda tendinta de extindere a suprafetei expozitionale solicitate cu cea disponibila a Complexului Expozitional.
C.E.: Ce masuri va ganditi sa luati pentru ca participarea la cele trei Construct Expo sa fie mai numeroasa, intrucat in acest an s-a observat ca au ramas pavilioane si platforme neocupate?
G.C.: Dupa cum va spuneam, unul dintre motivele pentru care am luat decizia organizarii unei a treia manifestari expozitionale pe tema constructiilor a fost tocmai „aglomeratia“ din anii precedenti. Foarte multi expozanti prezenti in anii anteriori la expozitiile internationale Construct Expo insistau sa isi mareasca suprafata expozitionala, dar din lipsa de spatiu, nu le puteam satisface dorintele. Totodata, multe firme au renuntat sa participe la expozitiile de constructii tocmai din cauza ca nu existau suficiente spatii de expunere. Prin cresterea numarului manifestarilor expozitionale din domeniul constructiilor la trei, s-a reusit satisfacerea tuturor dorintelor expozantilor, legate de suprafata de expunere, iar manifestarile expozitionale sunt „mai aerisite“.
Totusi, Construct Expo – Utilaje 2007 a reunit peste 200 de firme, din 13 tari: Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Republica Ceha si Turcia, care au ocupat o suprafata de peste 40.000 mp.
Construct Expo – Utilaje s-a desfasurat in pavilioanele 2 si 30 – dedicate uneltelor de mana si pe platformele exterioare delimitate de intrarea A (Piata Presei), intrarea B (B-dul Expozitiei), platforma din jurul pavilionului 1 si platformele 16, 17, 18, ocupand aproape toate platformele exterioare ale complexului.
Construct Expo – Antreprenor 2007 a reunit peste 500 de firme, din 19 de tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Olanda, Polonia, Republica Ceha, Romania, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia, Ungaria, pe o suprafata de peste 27.000 mp.
De remarcat ca, in conditiile in care componenta de utilaje s-a desprins, devenind expozitia de sine statatoare Construct Expo – Utilaje, numarul participantilor s-a mentinut la acelasi nivel, fiind chiar in usoara crestere fata de anul trecut.
Construct Expo – Antreprenor s-a desfasurat in pavilioanele 1, 2, 12, 20 – 21, 23 – 25, 29 – 30 si pe platformele exterioare 1, 16 (bazin), 17, 20 – 21, 23 – 25, 26 – 28, 33, ocupand aproape intreaga suprafata expozitionala exterioara.
Chiar si asa, ne gandim sa crestem numarul manifestarilor expozitionale de constructii, respectiv sa continuam „adancirea“ specializarii tot la cererea expozantilor.
C.E.: Cum apreciati faptul ca, de cativa ani incoace, manifestarile Construct Expo nu sunt onorate la inaugurare la nivel prezidential sau guvernamental cu toate ca ele sunt de nivel national si international?
G.C.: Prin insasi adresabilitatea lor, manifestarile expozitionale, in sine, urmaresc dezvoltarea domeniilor de activitate abordate. Asadar, ele vizeaza latura economica si nu pe cea politica. De altfel, deschiderile oficiale la care faceti referire au un caracter festivist si sunt organizate, cu precadere, pentru a marca anumite evenimente, cum ar fi editiile jubiliare. Romexpo remite, cu ocazia fiecarei manifestari expozitionale pe care o organizeaza, informari catre institutiile publice din administratia centrala si locala, menite sa conduca la o corecta percepere a evenimentelor ce se desfasoara la Romexpo si care, la randul lor, reflecta evolutia economica a diverselor domenii de activitate. Totodata, in timpul manifestarii, nu o data au fost cazurile in care s-au primit numeroase vizite oficiale.
C.E.: Dupa parerea noastra evenimentele de care aminteam mai inainte nu sunt suficient mediatizate, fapt ce se concretizeaza si in numarul din ce in ce mai redus de vizitatori. Veti intreprinde ceva si din acest punct de vedere?
G.C.: Ma vad nevoit sa subliniez, inca o data, faptul ca manifestarile expozitionale organizate de Romexpo SA au un grad de adresabilitate din ce in ce mai focalizat, ca urmare a tendintelor de superspecializare impuse de necesitatile pietei. Ele ii vizeaza, in primul rand, pe specialistii din domeniile de referinta, si va asigur ca acesti specialisti sunt prezenti la toate expozitiile care abordeaza sectoarele lor de activitate. La randul lor, manifestarile care vizeaza publicul larg, si ma refer la TIBCO – Targul intregii familii, cele doua targuri de turism, sau KIDEX, au vizitatorii lor, al caror profil este foarte bine conturat: sunt cei care vin sa se informeze asupra noutatilor din domeniul bunurilor de larg consum, sa-si identifice destinatia viitoarelor vacante, sau sa le ofere celor mici cateva ore intr-o lume, numai a lor.
Din punct de vedere statistic, pentru ca in ultima instanta, cifrele sunt cele care vorbesc de la sine, numarul celor care au trecut pragul Complexului Expozitional Romexpo in decursul anului trecut, 2006, s-a cifrat la cca 400.000, ceea ce inseamna o crestere cu peste 30% fata de anul precedent. Dintre acestia, peste 30% au reprezentat-o vizitatorii specialisti, cu 50% mai multi decat in 2005, fapt ce confirma ca specializarea de care vorbeam se dovedeste a fi extrem de benefica.
Iar daca luam in calcul cei peste 10.000 de vizitatori de la Construct Expo – Utilaje, expozitie aflata la prima sa editie, atunci e cat se poate de evident ca numarul vizitatorilor la expozitiile din domeniul constructiilor inregistreaza cresteri apreciabile.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 26 – mai 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns