«

»

DOKA: Sistemul DOKA pentru plansee

Share

Sistemul DOKA pentru plansee este destinat realizarii constructiilor supraterane, constructii civile – birouri, locuinte, constructii in cadre, garaje subterane. In combinatie cu schelele portante Doka STAXO 100 si d2, pot fi rezemate sigur chiar si planseele spatiilor foarte inalte – poduri, viaducte.

Acest sistem este realizat in mai multe subsisteme constructive:

Dokaflex 1-2-4 – sistem flexibil si manual pentru plansee;

Mese Dokaflex – sistem de cofrare suprafete mari;

Mese Dokamatic – sistem de cofrare super rapida al planseelor;

Doka Xtra – sistem manual cu tehnica integrata de decofrare.

 

Dokaflex 1-2-4

Este cel mai simplu, rapid si flexibil sistem de cofrare si ofera solutii constructive facile pentru cele mai diferite sectiuni de baza din planseu: grinzi, iesinduri ale planseului, plansee fili­granate iar alegerea libera a asterelii satisface toate cerintele arhitectilor referi­toare la aspectul betonului.

Panourile de cofrare tristrat din molid 3-SO confera o imagine uniforma betonului. Grinzile H 20 Top au intariri de capat, de asemenea fabricate din poliuretan, care constituie amortizor in cazul caderilor accidentale, prelungindu-le astfel mult durata de folosire.

Grinzile au marcaje triunghiulare pe fiecare muchie care echivaleaza cu o banda de masurare integrata. Pentru plansee de pana la 30 cm grosime, grinzile transversale se pozitioneaza la un marcaj distanta, popii la 2 marcaje, iar grinzile longitudinale la maximum 4 marcaje departare. Instalarea poate fi facuta deci, fara desen si fara asistenta tehnica, de catre operatori.

Sistemul este completat de popi reglabili Eco de 20 kN si 30 kN portanta, omologati dupa EN 1065, care, prin geometria speciala a filetului de reglaj al inaltimii, permit desprinderea, respectiv decofrarea, chiar fiind sub sarcini mari.

Accesoriile sistemului sunt trepiezi pentru fixare popi, capete de sustinere si decofrare, coltare pentru cofrarea grinzilor, prelungitoare si scule ajutatoare.

 

Produse concepute de Doka pentru plansee mari

Masa Dokaflex

Formatele standard care pot fi furnizate sunt 2,5 (2,00) x 4,00 m si 2,5 (2,00) x 5,00 m cu grosimea asterelii de 21 sau 27 mm. La cerere, se pot livra si formate dimensional speciale, dupa necesitatile clientului.

Masa Dokaflex este un modul mai mare al sistemului 1-2-4 cu care este si perfect compatibil pentru zonele de completare si compensari.

Fixarea popilor de masa Dokaflex se face utilizand doar niste simple pene de asamblare.

 

Masa Dokamatic

Ca structura, Masa Dokamatic are formatele standard cu Masa Dokaflex, deosebirea constand in existenta riglelor metalice longitudinale si capul Dokamatic 40, alaturi de grinzile H 20 Top – transversale si popii Eco si Eurex.

Capul pivotant Dokamatic 40 este prevazut cu mecanism de rabatere, usor de actionat,  care permite blocarea in siguranta a popilor meselor Dokamatic in pozitia de lucru si in doua pozitii de repaus rabatate lateral, la 850 si 900.

Datorita riglelor metalice, sistemului i se pot atasa elemente auxiliare necesare lucrului in siguranta: elemente de compensare, adaptarile de margine planseu, platformele de lucru cu latimi de pana la 1,50 m, solutii tehnice pentru adaptarea la orice inaltimi de planseu.

Manevrarea meselor Dokamatic este usor de realizat cu:

• furca si schela in consola pentru ridicarea simpla sub planseu;

• chinga textila – pentru urcarea pe planseul urmator si incarcare/descarcare pe autovehicul;

• caruciorul de mutare telescopic, cu care o singura persoana poate muta masa asamblata cu toate accesoriile – inclusiv popii – pe un alt amplasament.

Ambele sisteme utilizeaza popii Eco si Eurex de 30 kN portanta, care sunt omologati conform Standardului European EN 1065 si sunt adecvati pentru sustinerea planseelor de pana la 85 cm grosime.

Cadrul pentru mesele de cofraj Dokaflex/Dokamatic extinde domeniul prin utilizarea popilor de 7 m, iar la plan­see mai inalte de 7 m masa se poate combina fara probleme cu esafodajele Staxo 100.

Constructia compacta a acestor mese permite un transport eficient, pana la 6 nivele de stivuire pe verticala si pana la 18 mese pe un autovehicul – deci costuri reduse de transport.

 

Doka Xtra

Este un istem ce utilizeaza doar 3 piese diferite, complet compatibile:

• grinda Doka H 20 Top de 2,65 m lungime, ca grinda longitudinala si transversala, cu amortizoare de capat antisoc;

• capul de decofrare Doka Xtra  permite decofrarea timpurie a materialului adiacent, cu ramanerea popilor in sarcina, pentru sustinerea elementului structural;

• popi Eco si Eurex cu numerotarea gaurilor – 20 si 30 kN portanta.

De mentionat ca alegerea asterelii ramane la latitudinea utilizatorului, pentru orice imagine a betonului se doreste.

Popii Eco si Eurex indeplinesc cerintele standardului EN 1065 si, prin geometria speciala a filetului, pot fi desprinsi din lucrare chiar sub sarcini mari. Numerotarea gaurilor reduce timpii de cofrare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 27 – iunie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/06/07/doka-sistemul-doka-pentru-plansee/

1 ping

  1. Lisneanu constantin a spus:

    buna ziua.ma numesc Lisneanu constantin si doresc o lista de preturi pentru toate accesoriile ce intra an sistemul de cofrare Dokaflex1-2-4 pentru o constructie de aproximativ 10/10 si duplex de 10/15. multumesc

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.