Cresterea continua a volumului de trafic rutier – incluzand traficul vehiculelor de mare tonaj si, de asemenea, presiunile din ce in ce mai ridicate ale rotilor – adauga incarcari sporite straturilor de uzura ale drumurilor, toate acestea manifestandu-se, in primul rand, prin formarea fagaselor.
Cercetarile facute de-a lungul timpului pentru a gasi solutia realizarii unui strat de uzura rezistent au condus la aparitia mixturilor bituminoase stabilizate cu fibre.
Imbracamintile bituminoase cilindrate, executate la cald, realizate din mixturi asfaltice stabilizate cu fibre de celuloza sunt denumite cu simbolul MASF si sunt utilizate ca strat de uzura la drumuri.
Aceste tipuri de imbracaminti bituminoase au fost dezvoltate la jumatatea anilor `60 in Germania sub simbolul SMA (Stone Mastic Asphalt sau Stone Matrix Asphalt, cum sunt cunoscute in SUA), scopul lor fiind acela de a asigura un strat de uzura rezistent la traficul intens. Datorita caracteristicilor deosebite, mixturile MASF au fost folosite cu succes in toata lumea, indiferent de conditiile climaterice.
Mixturile asfaltice stabilizate cu fibre de celuloza sunt realizate prin procedeul la cald, fiind caracterizate printr-un continut ridicat de cribluri (minimum 72% din masa amestecului total), un continut de nisip de concasaj de minimum 15% din masa amestecului si 9-10% filer de calcar.
Fibrele de celuloza, avand rol de stabilizator, sunt adaugate in mixtura, urmarindu-se realizarea unui amestec omogen de agregate, filer si fibre prin malaxare uscata.
Dozajul de bitum se stabileste prin studii preliminare de laborator, recomandandu-se valori intre 6 si 7% fata de masa mixturii.
Imbracamintile bituminoase de tip MASF, adaptate la conditiile specifice tarii noastre au ca scop:
• imbunatatirea caracteristicilor de suprafatare prin sporirea rezistentei la lunecare, reducerea zgomotului in timpul rularii, imbunatatirea vizibilitatii pe timp de ploaie datorita reducerii efectului de orbire prin reflexie, evacuarea mai rapida a apelor si diminuarea efectului de aquaplanare;
• sporirea durabilitatii imbracamintilor bituminoase prin cresterea rezistentei la oboseala si imbatranire, precum si imbunatatirea caracteristicilor de stabilitate;
• sporirea stabilitatii la deformatii permanente prin asigurarea unei rezistente sporite la producerea fagaselor.
Imbracamintile bituminoase de tipul MASF se aplica in straturi mai subtiri decat mixturile conventionale, astfel punerea in opera fiind mai rapida si mai eficienta.
Datorita folosirii unei cantitati mai mari de bitum, a unor agregate superioare, precum si a fibrelor de celuloza, costurile initiale sunt mai mari in cazul folosirii MASF, insa, prin rezistentele sporite astfel obtinute, se asigura o durata de viata mai mare.
Reducerea costurilor de intretinere datorita scaderii duratei de intrerupere temporare a circulatiei pentru efectuarea reparatiilor, executarea unor straturi de grosimi mai reduse, dezvoltarea de rezistente sporite si extinderea duratei de viata recomanda, atat tehnic cat si economic, folosirea mixturilor asfaltice de tipul MASF.
Sc Iridex Group Plastic prin intermediul Departamentului FOSROC comercializeaza fibrele celulozice INNOCELL, produse de catre RUTHMANN GmbH.
Datorita structurii tridimensionale, fibrele de celuloza INNOCELL mentin o vascozitate ridicata a mortarului bituminos, prevenind scurgerea acestuia si segregarea in mixturile asfaltice depozitate, transportate si puse in opera la temperaturi ridicate. De asemenea, fibrele de celuloza asigura formarea unei acoperiri mai groase a agregatelor, prevenind oxidarea, penetrarea si ridicarea umezelii sau fisurarea agregatelor.
Fibrele INNOCELL sunt produse cu noua tehnologie cu turbina, care pastreaza structura originara a fibrei mult mai bine decat alte tehnologii conventionale. Principalul avantaj al noului proces tehnologic consta in reducerea continutului de praf, precum si obtinerea unui nivel ridicat de uniformitate a fibrelor.
Fibrele INNOCELL se gasesc si sub forma de microgranule. Forma microgranulara ofera avantajul unei distribuiri mai rapide in amestec, in timpul malaxarii uscate. Microgranulele se desfac in fibre de celuloza sigur si usor, asigurand astfel o eficienta ridicata, precum si o calitate imbunatatita a productiei. Microgranulele INNOCELL sunt perfect adaptate dozajului automat in statiile de mixturi asfaltice.
SC Iridex Group Plastic prin intermediul Departamentului FOSROC va sta la dispozitie, oferindu-va consultanta si o gama larga de materiale speciale de constructii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 27 – iunie 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns