«

»

MARCOM: Sistem unic de control al productivitatii utilajelor – de la Komatsu. Revolutionarul Komtrax

Share

Komatsu a creat o solutie unica in industria utilajelor de constructii, care localizeaza utilajul in orice moment oriunde s-ar afla si care indica cu precizie cate ore lucreaza acesta zilnic sau daca este in stare buna de functionare. Sistemul se numeste Komtrax.

 

Informatiile sunt transmise prin sistemul GPS o data pe zi via satelit catre Komtrax.

Proprietarul nu are de facut decat sa acceseze sistemul Komtrax pe calculatorul propriu cu ajutorul unei parole si va vedea informatii si rapoarte zilnice, saptamanale, lunare si anuale.

Komtrax este singurul care poate oferi raspunsul la intrebarea care framanta de atata timp pe toti proprietarii de utilaje: oare utilajul tau produce efectiv bani in acest moment?

Komtrax arata exact felul in care este valorificat utilajul intr-un anumit interval de timp.

Indica zilnic modul si intervalul de lucru, gradul de productivitate al utilajului, precum si al operatorului. Diagrama, conceputa special pentru a fi usor de interpretat, prezinta numarul de ore in care motorul este pornit, precum si numarul de ore in care s-a lucrat efectiv cu atasamentele. Aceste date va ajuta sa tineti sub control activitatea utilajului, precum si sa eliminati timpii morti sau utilizarea neautorizata.

 

Localizarea utilajului

Komtrax foloseste o retea de sateliti pentru localizare globala, prin care se poate afla in orice moment locatia utilajului. Pozitia acestuia este determinata fie pe o harta, fie in functie de latitudine si longitudine. Pozitionarea pe harta are o precizie de pana la 100 m.

Puteti afla chiar si numele strazii pe care se afla utilajul cu ajutorul functiei „zoom“.

Pozitionarea pe harta ajuta la organizarea intregii flote Komatsu. Toate utilajele pot fi vizualizate in acelasi timp. Este posibila chiar si localizarea utilajelor aflate in tari diferite. Harta flotei are, de asemenea, optiuni care permit verificarea intregii flote si determinarea utilajelor care nu lucreaza, care au nevoie de interventii sau se deplaseaza de la un punct de lucru la altul.

 

Consumul de combustibil

Komtrax arata cantitatea de combustibil consumata zilnic de fiecare utilaj. Aceste informatii sunt preluate direct din sistemul de control al motorului. Le puteti utiliza pentru a va temporiza mai bine activitatea de aprovizionare cu combustibil si pentru a reduce costurile. Daca veti cumula aceste informatii cu cele cuprinse in registrul cu ore efective de lucru, veti afla in cel mai scurt timp eficienta utilajului si veti lua deciziile potrivite pentru reducerea costurilor.

Optiunea de blocare a motorului de la distanta

Optiunea de a bloca sau debloca motorul garanteaza faptul ca utilajul lucreaza numai in zilele si intervalul orar prestabilit. Acest lucru se poate realiza direct din sistemul Komtrax, iar in cazul anumitor utilaje chiar si de pe panoul de comanda din cabina.

 

Alarma de deplasare

Komtrax foloseste sistemul GPS pentru a verifica pozitia reala a utilajului. Dupa ce utilajul s-a deplasat in afara acestei zone, sistemul transmite o notificare on-line. In acest moment, pe harta vor fi semnalate toate pozitiile succesive ale utilajului Komatsu. Dupa finaliza­rea transportului, utilajul va transmite un semnal de indata ce motorul este repornit, pentru a semnala ca este iarasi gata de lucru.

 

Semnalarea defectiunilor

Komtrax inregistreaza toate semnalele de avertizare privitoare la defectiunile tehnice mai grave sau mai putin grave emise de utilaj, cauza lor, momentul aparitiei si durata.

Pentru a spori productivitatea utilajului si a scurta timpul alocat lucrarilor de intretinere, sistemul va indica momentul in care este necesar sa inlocuiti componentele utila­jului precum: filtre sau uleiuri. De fiecare data cand semnalul pentru inlocuirea componentelor este inre­gistrat pe panoul de control al utilajului, informatia va fi automat transmisa si in Komtrax.

In baza de date a Komtrax va ramane intotdeauna stocata intreaga istorie a utilajului privind modul de intretinere, defectiunile, modul in care a fost utilizat. Aceasta permite stabilirea valorii reale a utilajului in momentul in care este revandut.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 27 – iunie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/06/07/marcom-sistem-unic-de-control-al-productivitatii-utilajelor-de-la-komatsu-revolutionarul-komtrax/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.