«

»

O noua generatie de anrobate bituminoase, la temperaturi scazute, pentru imbracaminti rutiere

Share

Anrobatele bituminoase preparate la temperaturi scazute reprezinta o alternativa avantajoasa fata de anrobatele traditionale. Ele permit, datorita procedeului de fabricatie specific, scaderea temperaturii de fabricatie in centrale cu cca 90 0C, deci cu 70–80 0C fata de temperaturile practicate in mod obisnuit. Aceasta solutie este in momentul de fata cea mai economica si se adapteaza perfect instalatiilor industriale existente – statii continue sau discontinue de fabricare a mixturilor asfaltice – genereaza economii de energie in centralele de fabricare de 40–50% si o reducere considerabila a emisiilor de gaze. Inventia apartine cercetatorilor francezi si, incepand cu acest an, este propusa spre aplicare pe scara industriala constructorilor rutieri.

 

Principiul de fabricatie

Realizarea anrobatelor la temperaturi scazute se bazeaza pe urmatorul principiu: se usuca partial amestecul de agregate care formeaza scheletul mineral al anrobatului bituminos astfel incat sa se extraga partial apa naturala a granu­lelor, restul fiind utilizata in etapa urmatoare, respectiv in procesul de anrobare a granulelor. Pentru reusita anrobarii, poate fi facut chiar un aport de apa inaintea introducerii bitumului, astfel incat sa fie mai bine controlat continutul rezidual in apa al amestecului. Uscarea partiala a agregatului reduce considerabil energia necesara eliminarii apei. Apa reziduala realizeaza o spumare naturala a bitumului, creand astfel spontan autospumarea bitumului si anrobarea granulelor de agregat.

Autospumarea bitumului (care poate fi favorizata prin adaos de aditivi specifici), ca si continutul in apa reziduala a mixturii bituminoase la 90 0C (de preferinta cuprinsa intre 0,2 si 0,7%) tind sa diminueze vascozitatea amestecului, conferindu-i astfel o buna maniabilitate, chiar la acest nivel de temperaturi scazute.

 

Punerea in opera a mixturilor asfaltice preparate la temperatura scazuta

Temperatura mixturilor la iesirea din statiile de preparare este de 90 0C (+/-10 0C). Mixtura este incarcata in camioane acoperite cu prelate si transportata la locul de punere in opera.

Punerea in opera se face conform tehnologiei clasice (strat de amorsare, finisor, compactor). Temperatura de aplicare si de compac­tare este cuprinsa intre 70 si 90 0C.

In ceea ce priveste energia de compactare necesara pentru a atinge compactitatea impusa de normele aplicate mixturilor asfaltice la cald, aceasta trebuie sa fie putin mai ridicata, respectiv numarul de treceri al compactoarelor sa fie mai mare.

Dupa finisare, aspectul suprafetei stratului realizat este comparabil cu cel al unei mixturi clasice la cald traditio­nala (rugozitatea geometrica HS este cuprinsa intre 0,55 si 0,85 mm).

Este important faptul ca timpul de racire a unui anrobat de acest tip este de doua ori mai mic decat cel al unui anrobat la cald, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita distantelor de transport admisibile.

Redam mai jos schema de principiu pentru fabricarea anrobatelor la temperaturi scazute.

Anrobate la cald

Uscare totala (180 0C) « Anrobare (160 0C) « Stocare (150-160 0C) « Punere in opera (130-140 0C)

Anrobate la rece

Uscare partiala (95 0C) « Anrobare (90 0C) « Stocare (90 0C) Punere in opera (70-90 0C)

 

Aplicarea industriala a procedeului

Aplicarea in centralele de fabricare a mixturilor asfaltice a noului procedeu presupune adaptari minore. Astfel, este necesara montarea unei rampe pentru apa, echipata cu un debitmetru pentru controlul continu­tului de apa al agregatelor inaintea spumarii bitumului in faza numita „malaxare umeda”.

Adaptarea se aplica indiferent de tipul centralei de fabricatie: in flux continuu (in echicurent sau in contracurent) sau discontinuu.

Mixturile pot fi stocate timp de 4 ore de la fabricatie in bene incalzite.

Prin noul procedeu se pot realiza toate tipurile de mixturi asfaltice.

In anul 2006, tehnologia a fost extinsa pe teritoriul Frantei, oferind beneficiarilor o solutie economica si nepoluanta.

Un calcul facut in Franta privind evaluarea economiei de energie in conditiile aplicarii noii tehnologii a condus la urmatoarea concluzie: la fabricarea unei tone de anrobat bituminos la temperatura scazuta se realizeaza 50% economie de energie, ceea ce corespunde la circa 40 kWh. Concomitent scade si emisia de CO2/t.

In cadrul lucrarilor de valorificare a noii tehnologii, s-a utilizat bitum pur 35/50 sau 50/70 aditivat cu un aditiv multifunctional in scopul optimizarii spumarii bitumului, calitatii anrobarii si insesi performantelor mixturii la rece.

Fezabilitatea procedeului a fost verificata si cu lianti 20/30 si 70/100. Validarea procedeului cu lianti elastomeri (gama liantilor Appia) a fost experimentata numai in laborator.

 

Avantajele aplicarii anrobatelor preparate la temperaturi scazute

La prepararea anrobatelor, temperatura de fabricare este practic divizata in doua.

Aceasta antreneaza un confort de punere in opera, disparitia aproape completa a fumului si a mirosului iritant de pe santier, deci un confort al echipelor de lucru si riveranilor. Mixtura preparata la temperaturi scazute nu se lipeste de bena camioanelor, de malaxor, de finisor, ceea ce reduce utilizarea solventilor.

Este important de subliniat ca procedeul de fabricare a acestui tip de anrobate este compatibil cu utilizarea agregatelor provenite din anrobate reciclate. Se pot astfel economisi resursele naturale de materiale si contribuie la reducerea emisiilor.

Bineinteles, mixturile preparate la temperatura scazuta sunt ele insesi reciclabile.

Verificarea caracteristicilor mecanice, a rezistentei la ornieraj si la oboseala a acestui tip de mixturi la rece a demonstrat ca aceste caracteristici sunt similare celor obtinute pe mixturile fabricate prin procedeul clasic, la cald, in conditiile utilizarii acelorasi materiale si dozaje.

 

Concluzii si perspective

Mixturile asfaltice la temperaturi scazute pentru drumuri reprezinta o solutie ecologica si economica. Astfel, costul energetic (consumul de combustibil) si efectul asupra mediului inconjurator (emisiile de gaze) la prepararea acestor mixturi este mult mai redus (la jumatate) fata de mixturile clasice, evitandu-se in acelasi timp supra-incalzirea inutila a materialelor si tratandu-se cu grija pierderea apei libere si legate in jurul temperaturii de 100 0C. In plus, aceasta solutie se adapteaza perfect echipamentelor industriale existente fara modificari costisitoare de utilaje.

Mixturile la rece reprezinta o veritabila alternativa fata de anrobatele traditionale, in masura in care intr-un bilant general acestea prezinta un bilant de mediu corespunzator, conservand totodata performantele mecanice, echivalente cu cele ale anrobatelor la cald.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 27 – iunie 2007

 

Autor:
ing. Gabriela Giusca – SC Consilier Construct SRL

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/06/07/o-noua-generatie-de-anrobate-bituminoase-la-temperaturi-scazute-pentru-imbracaminti-rutiere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.