«

»

DEZNA CONSULTING: Protectia la foc a constructiilor civile si industriale. Vopsele cu valente superioare (I)

Share

Amploarea deosebita a constructiilor din lemn, metal sau cadre de beton, atat in sectorul constructiilor civile cat si industriale, impune o atentie deosebita in ceea ce priveste protectia la foc. Normele in domeniul protectiei impotriva incendiilor sunt severe, iar respectarea lor are o actiune eficace atunci cand, la nivelul unei cladiri, exista un potential de risc la incendiu.

Societatea Dezna Consulting SRL din Arad prezinta in cele ce urmeaza firma Starkem SRL din Italia cu care colaboreaza si produsele acesteia. Combinarea exigentelor estetice, tehnice si de siguranta a produselor pentru vopsire, realizate de Starkem, a reusit pe deplin daca este sa judecam dupa rezultatele obtinute.

• Starkem®, societate cu sediul in Vittorio Veneto (provincia Treviso), este specializata in productia de vopsele intumescente si de vopsele fireblock® pe baza de apa, certificate de institute de prima marime italiene si europene, in masura sa intarzie transmiterea flacarilor la structura agresata de foc si la incaperile inconjuratoare. Acestea permit incadrarea tuturor structurilor portante in categoria celor intumescente de tip R60/90 pentru otel, R 60/90/120 pentru lemn si R 60/90/120/180 pentru beton.

• Vopselele din gama fireblock® nu sunt inflamabile nici macar in faza lichida, se aplica usor si pot fi utilizate intre un strat si celalalt, garantand un rezultat estetic excelent. De asemenea, produsele fireblock® au fost declarate corespunzatoare la testele de durata in timp, efectuate de CATAS.

• Starkem® ofera, de asemenea, si un produs special de acoperire – starblock amianto®, tot pe baza de apa, pentru tratarea obiectelor din azbociment, in conformitate cu Decretul Ministerial din 20/08/1999.

• Starkem® colaboreaza cu birouri importante din domeniul constructiilor, pentru calculul cantitatilor de produs necesare pentru obtinerea certificatului CERT.REI si a referatului aferent Rel. REI, asa cum este solicitat de normele in vigoare in prezent.

• Starkem® are un sistem de management al calitatii, certificat UNI EN ISO 9001/2000.

 

VOPSELE IGNIFUGE

Reactia la Foc este capacitatea unui obiect de a participa si de a contribui la propagarea flacarii, in caz de incendiu. Se masoara in clasele 0-1-2-3-4-5. Cu cat este mai mare clasa si deci cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mare contributia obiectului la propagarea flacarii. Apartin clasei 0 obiectele care nu sunt combustibile (marmura, beton etc.).

O structura normala din lemn are, prin natura sa intrinseca, o Reactie la Foc din clasa 4 sau 5. Dupa tratamentul cu vopsele ignifuge, aceasta structura dobandeste caracteristici de Reactie la Foc din clasa 1.

Vopselele ignifuge trebuie sa fie utilizate in toate cazurile in care structurile din lemn trebuie sa aiba caracteristici de Reactie la Foc din clasa 1, si anume atunci cand sunt destinate:

– spatiilor pentru spectacol;

– cladirilor pentru cazare, cum ar fi hoteluri, sate turistice, camine studentesti, cabane agroturistice, case si apartamente de vacanta;

– cladirilor publice – spitale, sanatorii, scoli, teatre, cinematografe etc.;

– structurilor amenajate pentru targuri;

– cand clientul solicita o protectie adecvata in caz de incendiu, cu avantaje in ceea ce priveste siguranta si prime de asigurare mai mici;

– servesc pentru reincadrarea in clasa 1 de reactie la foc pardoseli din lemn, scari, acoperiri din lemn, copertine, obiecte din lemn, decoruri de teatru, structuri amenajate pentru targuri.

Vopsele ignifuge Clasa 1 pe baza de solvent (transparente)

IGF VPK TR 30 G + CAT. B 201

– Vopsea ignifuga cu doua compo­nente, transparenta, satinata, opaca, pentru vopsirea mobilelor, amenajarilor interioare, copertinelor, standurilor din cadrul targurilor etc.

– Omologata in Clasa 1 de Reactie la Foc.

– Certificat de Proba al Ministerului de Interne, CSE nr. RFV/068 din 06.08.1999.

– Randament – 510 g/mp, se va aplica in trei straturi de 170 g/mp fiecare.

IGF VLX PARQUET + CAT. B 202

– Vopsea ignifuga cu doua componente, transparenta, satinata, opaca, pentru vopsirea parchetului, estra­delor si scarilor.

– Omologata in Clasa 1 de Reactie la Foc.

– Certificat de Proba al Instituto  Giordano Spa, nr. 111147 din 03.10.1997.

– Randament – 450 g/mp, se va aplica intr-un numar de trei straturi de 200 g/mp fiecare.

IGF VPK PARQUET + CAT. B 202

– Vopsea ignifuga cu doua componente, transparenta, opaca, pentru vopsirea parchetului, estradelor si scarilor.

– Omologata in Clasa 1 de Reactie la Foc.

– Certificat de Pro­ba al Ministe­rului de Interne, CSE nr. RF/759 din 11.07.2001.

– Randament – 450 g/mp, se va aplica intr-un numar de trei straturi de 150 g/mp fiecare.

Vopsele ignifuge Clasa 1 pe baza de solvent (pigmentate)

IGF KROMAT + CAT. B 203

– Vopsea ignifuga cu doua componente – pigmentata – opaca, pentru vopsirea mobilelor – usilor – amenajarilor interioare – standurilor.

– Omologata in Clasa 1 de Reactie la Foc.

– Certificat de Proba al Ministerului de Interne, CSE nr. RFV/063 din 13.03.1999.

– Randament – 510 g/mp, se va aplica in trei straturi de 170 g/mp fiecare.

Vopsele ignifuge Clasa 1 pe baza de apa

FIREBLOCK® 1001

– Vopsea ignifuga, cu un singur component, alba, pe baza de apa.

– Omologata in Clasa 1 de Reactie la Foc.

– Certificat de Proba al Ministerului de Interne, CSE nr. RFV/119 din 21.05.2002.

– Randament – 500 g/mp, se va aplica intr-un strat cu dispozitiv airless sau intr-un numar de 2 straturi de 250 g/mp fiecare, aplicare reali­zata cu trafaletul sau cu pensula.

– Usor de colorat, pentru obtine­rea tuturor nuantelor pastel, prin adaugarea unui simplu concentrat.

– Adecvata pentru amenajarile din cadrul targurilor, standuri, decoruri etc.

– Este usor de aplicat si de transportat pentru ca NU ESTE ADR, este usor de reciclat si de curatat.

Ciclul FIREBLOCK® F1

– Vopsea ignifuga, cu doua componente, pe baza de apa, transpa­renta + un strat de finisaj transparent.

– Omologata in Clasa 1 de Reactie la Foc.

– Certificat de Proba al Ministerului de Interne, CSE nr. RFV/124 din 17/10/2002.

– Aplicarea se va face conform schemei din tabelul 1.

Ciclul FIREBLOCK® F1 este indicat in special pentru suporturi din lemn, copertine si pereti despartitori din lemn, acolo unde se doreste pastrarea si punerea in valoare a culorii naturale a esentei utilizate. Este recomandat, de asemenea, pentru amenajarile din cadrul targurilor, standuri, decoruri teatrale etc.

(Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 28 – iulie 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/07/09/dezna-consulting-protectia-la-foc-a-constructiilor-civile-si-industriale-vopsele-cu-valente-superioare-i/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.