Tehnologia Uretek a fost dezvoltata pentru repararea structurilor de la cladiri alunecate, drumuri, rambleuri de drumuri, terasamente si piloni de poduri, precum si pentru stabilizarea altor structuri. De asemenea, tehnologia Uretek permite remedierea problemelor cauzate de slabirea subsolului sau de realizarea necorespunzatoare a constructiilor. Cu tehnologia Uretek se pot repara surparile accidentale fara a fi necesara demolarea intregii structuri ori a unor parti din ea sau fara saparea unor santuri prealabile in vederea stabilizarii. Stabilizarea structurilor deteriorate care au suferit surpari sau ridicarea nivelului acestora poate fi urmarita pe intreg parcursul procesului de injectare, proces care, in caz ca e necesar, poate fi intrerupt pe loc.
Cazurile cele mai frecvente de deteriorare a cladirilor, care pot fi remediate prin injectare
• Sol umplut
Cand solul este excavat in procesul de construire si este depozitat tranzitoriu, apoi reasezat, capacitatea de rezistenta scade fata de starea initiala. In cazul cladirilor construite cu subsol pot aparea diferente in nivelul de surpare, care pot provoca intr-o perioada de timp medie sau lunga (mai mult de 10 ani) crapaturi, chiar substantiale, in peretii cladirilor,
• Spargerea de tevi, furtunuri si alte conducte
Una dintre cauzele principale ale surparii solului este spalarea subsolului in urma lichidelor scurse din conductele subterane.
• Structura de baza alcatuita necorespunzator
Una din situatiile frecvente care provoaca surparea solului apare atunci cand sarcina transmisa pe sol de fundatie este mai mare decat rezistenta permisa de catre sol. O alta cauza este consolidarea greoaie, lenta a solurilor coezive.
• Lucrarile in pamantul de langa cladiri
Lucrarile in pamantul din vecinatatea cladirilor, in special in soluri necoezive (nisip si pietris), sau lucrarile efectuate fara precautie pot cauza, de asemenea, surpari periculoase ale terenului.
• Uscarea straturilor apropiate de suprafata
In timpul perioadelor indelungate fara precipitatii, solul poate elimina o cantitate insemnata de apa (ex. prin evaporare), proces in urma caruia sub nivelul terenului, pana la aproximativ 2 m adancime, pot aparea contractari ale solului, respectiv micsorari ale volumului. Aceste contractii nu sunt niciodata uniforme, deoarece subsolul are o structura eterogena, iar razele soarelui nu ajung direct si uniform de la suprafata.
Exista multe alte cauze care pot duce la deteriorarea cladirilor. Rezumam doar cateva:
• solurile care se surpa, situatie care necesita verificarea prealabila, marind suprafata de cercetare;
• modificarile din sensul scurgerii apelor si a debitului lor; acestea sunt, de exemplu, urmari ale constructiilor in curs, de pe langa terenurile deteriorate;
• diferentele intre diferitele incaperi si adancimi de baza ale cladirilor, care sunt in concordanta directa cu criteriile de proiectare utilizate;
• lipsa unei structuri de baza la dimensiunile necesare, mai ales in cazul monumentelor istorice sau al acelor cladiri ale caror parti au fost construite in perioade diferite;
• suprasarcina formata din greutatea unei cantitati de pamant din vecinatatea unei constructii, (de exemplu cand se construiesc gradini ornamentale);
• influentele dinamice: vibratiile cauzate de circulatia vehiculelor de mare tonaj sau de utilaje mari;
• diferentele de compozitie si densitate ale solului datorate diferitelor etape de consolidare;
• soluri compuse din diferite forme de pietris.
Conditii de utilizare a tehnologiei Uretek
Tipuri de sol
Tehnologia Uretek poate fi utilizata in aproape orice tip de sol. O exceptie foarte rara o constituie solurile cu preponderenta organica (soluri care contin o cantitate mare de materie organica). Acestea sunt soluri usor comprimabile. In unele cazuri chiar poate fi aplicata aceasta metoda, dar atunci trebuie avute in vedere si alte interventii. In cazul solurilor cu compozitie organica sau de lut si al solurilor plastice, se recomanda sa se efectueze cercetari mai amanuntite si de adancime mai mare pentru a verifica daca e posibila o compactare. La unele structuri foarte deteriorate s-ar putea sa fie necesare unele lucrari de intarire. Interventiile de ridicare mai mare a structurilor (de ordinul centimetrilor), fac neaparat necesara verificarea rezistentei si flexibilitatii acestora astfel ca, la proiectarea ridicarii, sa se poata avea in vedere aceste date, pentru a se evita o eventuala deteriorare a structurii.
Surparile de sol cauzate de alunecari de teren pot fi tratate doar daca aceste miscari se stabilizeaza, sau daca injectarea cu Uretek este insotita de alte interventii suplimentare de stabilizare, care trebuie sa fie permanent supravegheate de specialistul clientului.
Tehnologia de injectare Uretek
La injectarea Uretek, caracteristicile substantelor componente ale rasinii determina aparitia unei presiuni care depinde de particularitatile mediului in care se face injectarea. De aceea, rezistenta lor poate sa depaseasca 50 t/m2 (500 kPa) capacitate portabila la presiune. Presiunea cu care este injectata rasina in sol este de cativa bari. Astfel, se poate evita deteriorarea mai grava a elementelor, a structurilor afectate care urmeaza sa fie consolidate/stabilizate.
Solidificarea rasinii se face intr-un timp foarte scurt (15 minute). Dupa ce reactia intre cele doua componente se finalizeaza, caracteristicile rasinii, respectiv volumul si capacitatea portanta, ajung la forma finala. Caracteristicile rasinii nu se schimba semnificativ nici in prezenta apei.
In cei peste 30 de ani de cand au fost injectate, rasinile au fost supuse la un sir de teste si examene prin care a fost controlata capacitatea de rezistenta in timp. Concluzia: caracteristicile chimico-fizice nu au suferit schimbari semnificative in aceasta perioada.
Societatea noastra accepta comenzi din Romania si Republica Moldova.
O prima operatiune consta intr-o evaluare gratuita a pagubelor cladirii de catre specialistul firmei Uretek Ro.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 28 – iulie 2007
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns