«

»

Autostrada… lumanarilor!

Share

A trebuit sa mai treaca in lumea cealalta (speram fara grijile de pe la noi) inca un om, pentru ca „elita“ din administrarea cailor rutiere sa catadicseasca sa ia niste masuri pentru stoparea tragicelor accidente care, parca, nu mai au un sfarsit.
Din pacate, sfarsitul la care ne referim nici nu poate avea un… sfarsit, atata vreme cat drumurile si autostrazile noastre sunt niste lucrari artizanale, lucrari executate – cu indulgenta spus – mestesugareste.
In cele mai multe cazuri, peisajul de baza pe santierele de infrastructura este de la o posta dominat de imaginile cu lopeti si tarnacoape in care se sprijina… forta de munca atunci cand zice ca munceste si nu se afla in prelungitele pauze de masa sau de… somn.
De unde si seriozitatea cu care sunt privite aceste genuri de lucrari atat de necesare tarii pentru a-i crea, si pe aceasta baza, conditiile unei eficiente sporite de productie si comercializare.
„Buba“ se sparge atunci cand un accident rutier genereaza, din scopuri „intime“, discutii si dispute pentru gasirea si nominalizarea vinovatului sau a vinovatilor (vezi cazurile de pe Autostrada… lumanarilor, pardon, Autostrada… Soarelui).
Sigur, se spune ca mortul e de vina; oare numai el?
Sa stam putin la… priveghi si sa rememoram unele dintre cele mai elementare situatii peste care nu trebuie sa treaca cu vederea nimeni, de la proiectant si executant pana la cel ce urmeaza sa administreze un drum si, mai ales, o autostrada. Iertandu-l anticipat pe proiectant care s-ar putea sa prevada tot ceea ce trebuie executat, nu putem face acelasi lucru cu constructorul si beneficiarul care, fie ca nu respecta cu rigurozitate datele din proiect, fie ca le executa in dorul lelii. In acest mod genereaza, de la bun inceput, lucrari cu risc de periculozitate.
Altfel nu se explica de ce deplasarea pe asemenea drumuri seamana (exagerat putin) din cauza denivelarilor, cu mersul pe joantele de la calea ferata. Lucru usor de perceput chiar pe autostrada spre Constanta.
De cealalta autostrada (Bucuresti-Pitesti), daca se poate numi autostrada – ce sa mai spunem – acolo situatia este hilara fie si pentru simplul motiv ca se tot reabiliteaza an de an sau mai des, iar rezultatele sunt cele cu care se necajesc zi de zi participantii la trafic.
In urma accidentelor de pe Autostrada Soarelui, incep sa apara si vinovatii, altfel lucrurile puteau ramane „ca-n tren“. Ca nu s-au prevazut cutare lucrari, ca altele nu s-au executat, iar cele executate nu functioneaza, ca furtul de parapeti, sisteme de semnalizare etc., totul a devenit ceva normal. Pai daca noi nu reusim sa administram 100-200 km de autostrada, de ce ne mai incumetam la mai mult? Nu-i vorba de pesimism, pentru ca de autostrazi este si va fi nevoie sine die, dar „cineva“ (oare cine?) trebuie sa puna ordine si la acest capitol.
Desele schimbari la conducerea ministerelor de resort (transporturi si administratie) cu oameni nu de meserie, ci doar veleitari politici, au influentat si influenteaza existenta unui program coerent si, mai ales, eficient pe o perioada medie si lunga.
Fiecare dintre „unsii“ la cele doua ministere intervine energic denigrand, in primul rand, ceea ce a dorit predecesorul si impunand ideile proprii. Asa se face ca progresul pe linia infrastructurii rutiere este, de fapt, o stagnare sau chiar un regres.
Si asta in situatia in care tarile pline de autostrazi construiesc intruna, lor adaugandu-li-se si mai noile intrate in UE. Singura care face exceptie de la aceasta situatie, mereu originala, este Romania.
Din statisticile existente, in Europa – Olanda si Belgia sunt cel mai bine „dotate“ ca numar de kilometri raportati la suprafata tarii, intrecand chiar si Germania, lider in cifre absolute (Germania 12.200, Franta 12.000, Spania 10.200, Italia 6.600, Marea Britanie 3.657, Olanda 2.342, Portugalia 1.800, Belgia 1.747… Ungaria 570, Polonia 552, Cehia 500, Cipru 268, Romania 211).
Daca tinem cont si de suprafata tarii, autostrazile noastre sunt mai rare chiar si decat cele din Bulgaria.
Cum s-ar zice, construim si putin si in timp indelungat si, ce-i mai rau, si pagubos.
Contractele se analizeaza si reanalizeaza mereu cu castig intotdeauna pentru executanti.
Si asta n-ar fi mai nimic daca lucrarile ar fi la standarde internationale.
Numai cine nu a fost pe o autostrada din Europa Occidentala poate sa creada ca autostrazi sunt cele spre Constanta, ca sa nu mai vorbim de Pitesti.
Ati vazut dvs. sisteme de avertizare, telefoane care sa functioneze, panouri de protectie, mijloace de intretinere si curatire a partii carosabile etc.? Si-atunci, ne lamentam atata si atata dupa ce apar si nedoritele accidente. Pentru asemenea situatii in care de vina nu-s conducatorii auto, in alte tari „cad capete“ insemnate din ierarhia tarii. La noi, doar… acarul Paun, in unele cazuri chiar nevinovat.
Si atunci, daca dorim ceva cat de cat serios, sa facem in asa fel incat Autostrada Soarelui sa nu fie… Autostrada… lumanarilor!Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/08/03/autostrada-lumanarilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.