«

»

BAUMIT: Sisteme MUREXIN pentru piscine

Share

Piscina: lux sau necesitate !?

Vara asta, mai mult ca niciodata parca, „se poarta“… foarte cald. Fericiti cei ce au piscine si pot sa se racoreasca; cei care le-au inceput deja se grabesc sa le finalizeze ca sa mai prinda o parte din “sezon”, iar cei care nu au inca, dar ar avea posibilitatea sa-si faca, sigur se gandesc sa schimbe prioritatile pentru anul viitor. Iar celor mai multi, care nu au unde si/sau nu au posibilitati sa construiasca o piscina, nu le ramane decat sa viseze ca undeva, in viitor, cine stie…?

Cei ce locuiesc la bloc ar putea sa se gandeasca la o piscina pe undeva prin spatiul dintre blocuri si, de ce nu, chiar pe terasele-acoperis (ar da autoritatile aprobarile necesare?).

Mai in gluma, mai in serios, iata deci ca piscina s-ar putea sa nu mai fie considerata un lux, ci sa devina chiar o necesitate.

Pana atunci, poate reusim sa „supravietuim“ cu iesirile la strandurile, raurile si lacurile din apropiere, iar in concediu… cine stie, poate chiar la mare, la noi sau in strainatate.

 

Sistemul Murexin pentru placarea piscinelor

Am mai „insistat“ si in alte articole asupra ideii de sistem si a necesitatii rezolvarii unei probleme, gandind in acest sens. Inseamna sa ai la dispozitie „un set“ de produse compatibile intre ele,  a caror comportare a fost verificata in prealabil atat in laboratoarele de specialitate, cat si in practica – care sa-ti permita, ca meserias profesionist, sa rezolvi problema in totalitate – „de la cap la coada“ cum se mai spune.

Pentru a intelege sistemul Murexin pentru placarea piscinelor, trebuie sa va imaginati ca sunteti un astfel de meserias, chemat de un Client care va duce in fata unui bazin din beton si va arata o poza dintr-o revista, sau de la rude/vecini, sau va „povesteste“ cum ar vrea sa arate in final piscina sa, de multe ori „placajul“ fiind deja cumparat. In ultima vreme este la moda placajul tip mozaic din placute ceramice, sticla, portelan etc.

Daca betonul – din pereti si/sau de pe fundul bazinului – nu prezinta segregari, rosturi de turnare, iar suprafata lui este in general plana, fara bavuri de la cofraje, atunci sunteti un om fericit; altfel trebuie inceput cu lucrarile de corectare a tuturor defectelor – mai mari sau mai mici – ale suprafetei din beton, de adancime sau de suprafata, locale sau generale etc. Nu sunt putine cazurile in care pana la urma se apeleaza la tencuirea peretilor si la nivelarea fundului bazinului cu o sapa suplimentara. Aceasta inseamna timp si bani.

Exista o gama larga de mortare uscate Murexin, special create pentru a ajuta ca lucrarile de pregatire a suportului, indiferent de natura defectelor, sa se faca usor si rapid; prezentarea acestora se va face si in Revista Constructiilor.

Componentele principale ale sistemului Murexin pentru placarea pis­cinelor, pe care le puteti observa si in imaginile prezentate, sunt urmatoarele:

• Pentru hidroizolarea interioara a piscinei:

Tiefengrund LF/Amorsa LF – se aplica cu trafaletul, uniformizeaza absorbtia, intareste suportul, leaga praful;

Dichtfolie/Folie de etansare – hidroizolatie acrilica bicomponenta, se aplica cu fierul de glet – se recomanda armarea cu plasa din fibre de sticla; dupa intarire formeaza o membrana continua si elastica;

Dichtband /Banda de etansare – se aplica la colturi pentru etansare suplimentara;

• Pentru lipirea placajelor:

Flexklebemörtel Weiss/Adeziv flexibil alb clasa C2TE-S1, folosit in special la lipirea placajelor tip mozaic sau a celor de culoare deschisa cu risc de patare;

Flexklebemörtel Grau/ Adeziv flexibil gri, clasa C2 TE-S1, folosit la lipirea tuturor tipurilor de placaje  fara risc de patare;

• Pentru etansarea rosturilor:

Fugenmörtel Extrem/Chit Extrem, pentru rosturile din camp-bicomponent, rezistent chimic la substantele de dezinfectare, cu aviz pentru apa potabila;

Aqua Silikon/ Chit siliconic Aqua – pentru rosturile de dilatare, rosturile de contur si de colt; in cazul zonelor din jurul piscinelor placate cu piatra naturala, se recomanda folosirea chitului Natursteinsilikon – chit siliconic pentru piatra naturala;

• Pentru rezolvarea detaliilor:

Universal/Mortar epoxidic Universal, utilizat ca adeziv de lipire si chit de etansare, in special in zona rigolelor de scurgere, a sifoanelor si a rosturilor de dilatare.

Si… fiindca, aproape intotdeauna, detaliile fac diferenta, sunt prezentate si solutiile Murexin de rezolvare a catorva dintre acestea: rostul de dilatare, zona sifoanelor de scurgere, zona de la rigola.

 

Sistemul Murexin pentru piscine vopsite

In unele cazuri, la piscine mai mici, clientii prefera, in locul placajelor, o finisare a suprafetelor cu vopsea, caz in care atat costul materialelor, cat si cel al manoperei sunt mult mai mici.

Bineinteles ca lucrarile de pre­gatire a suportului raman valabile, fiind chiar mai pretentioase in ceea ce priveste planeitatea.

Sistemul Murexin pentru piscine vopsite cuprinde urmatoarele produse:

• Pentru hidroizolare:

Tiefengrund LF/ Amorsa LF – se aplica cu trafaletul, uniformizeaza absorbtia, intareste suportul, leaga praful;

Dichtungsschlämme/ Mortar de hidroizolare pe baza de ciment, care se aplica, dupa caz, cu pensula in 2-3 straturi sau chiar cu fierul de glet in anumite portiuni; mortarul se foloseste si pentru realizarea scafelor;

• Pentru finisare:

Florida Lack/ Vopsea pentru piscine pe baza de clorcauciuc, rezistenta chimic, colorata – bleu, vernil sau alb. Se aplica cu trafaletul /pensula in trei straturi; pentru primul strat cu rol de amorsa, vopseaua se „subtiaza“ cu diluant UV 80 in proportie de 10-20%.

Verdünnung UV 80/ Diluant pentru vopseaua Florida Lack; se utilizeaza pentru diluarea vopselei care se aplica in primul strat cu rol de grund-amorsa.

In loc de concluzii

Produsele componente ale sistemelor Murexin pentru piscine, importate din Austria de catre Baumit Romania, sunt produse care se situeaza in topul calitatii. Ca Partener de calitate, Baumit Romania asigura, atat prin Serviciul Tehnic cat si prin reprezentantii sai in teritoriu, consultanta, instruirea echipelor de lucru si asistenta tehnica pentru realizarea unor piscine durabile si frumoase. Si totul pentru… racoare, relaxare, fericire!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 29 – august 2007

 

Autor:
ing. Mihalache PAUN – Product Manager Murexin, Baumit
Romania

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/08/09/baumit-sisteme-murexin-pentru-piscine/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.