«

»

DEZNA CONSULTING: Protectia la foc a constructiilor civile si industriale. Vopsele cu valente superioare (II)

Share

(Continuare din numarul anterior)

 

VOPSELE INTUMESCENTE

Rezistenta la Foc – este capacitatea unei structuri de a-si pastra functia sa portanta si de a retine flacarile si gazele in spatiul in care s-a declansat incendiul, in ciuda temperaturilor inalte generate de acesta. Timpul de rezistenta la foc depinde de tipul de vopsea, de grosimea acesteia si de tipul structurii care trebuie protejate; se exprima in R-RE-REI 30-60 (90 doar in cazuri exceptionale) pentru otel, in R-RE-REI 30-60-90-120-180 in cazul betonului si in R-RE-REI 30-60-90-120 pentru lemn. „R“ indica stabilitatea, „E“ etanseitatea la fum si „I“ izolarea fata de caldura in caz de incendiu; numerele urmatoare indica minutele.

Vopselele intumescente nu se aprind, nu propaga flacarile, la 200 0C sufera un proces de autoexpandare (fenomenul de intumes­centa), cu formare de spuma care prezinta rezistenta la flacara si cu mare putere izolatoare, intarziind incalzirea structurii.

Gazele care sunt eliberate prin reactia chimica violenta, consecinta temperaturii inalte a incendiului, impiedica combustia si provoaca expandarea spumei.

Spuma are grosime proportionala cu micronii de pelicula uscata de vopsea intumescenta aplicata. Cantitatea de vopsea de utilizat este stabilita prin studiul de inginerie respectiv, in functie de rezistenta la foc solicitata.

 

Vopsele intumescente pe baza de apa

Vopsele pentru structuri din lemn

FIREBLOCK® 2000/W

– Vopsea transparenta, intumescenta, pe baza de apa, cu doua componente.

– Certificata de CSI din Bollate in clasa R 60, prin raportul de proba nr. CSI0895RF din 14.07.2000, utili­zand o grinda din lemn de brad de sectiune dreptunghiulara, cu dimensiuni de 284 mm pe 182 mm, greutate proprie 236 N/m, la un consum de 0,7 kg/mp.

Pentru profile diferite fata de cel certificat, pe baza datelor structurale si a referatului de calcul, este posibil sa se efectueze o verificare analitica a cantitatilor de vopsea de aplicat, in functie de rezistenta la foc solicitata.

Vopsele pentru structuri din beton

FIREBLOCK® 2000/C

– Vopsea alba, intumescenta, pe baza de apa, cu un singur component.

– Certificata de CSI din Bollate in clasa R 180, prin raportul de proba nr. CSI0925RF din 18.04.2001, utili­zand o grinda din beton armat precomprimat, la un consum de 1,4 kg/mp.

Pentru alte profile contactati-ne, furnizandu-ne datele structurale si referatul de calcul, pentru a putea efectua in acest fel o verificare analitica cu respectarea normei UNI 9502, precum si a Eurocodurilor 1, 2 si a normei CNR nr. 192 din 28.12.1999.

Vopsele pentru structuri din metal

FIREBLOCK® 2000

– Vopsea alba, intumescenta, pe baza de apa, cu un singur component.

– Certificata de CSI din Bollate, prin raportul de proba nr. CSI0838RF din 25.10.1999:

– pentru o grinda HEB 180 in sarcina, la un consum de 1,9 kg/mp, R 60;

– pentru o grinda IPE 200 fara sarcina, la un consum de 1,2 kg/mp, R 60;

– pentru o grinda HEA 200 fara sarcina, la un consum de 1,2 kg/mp, R 60.

Pentru alte profile contactati-ne, furnizandu-ne datele structurale si referatul de calcul, pentru a putea efectua in acest fel o verificare analitica cu respectarea normei UNI 9503, precum si a Eurocodurilor 1, 2, 3 si 5 si a normei CNR nr. 192 din 28.12.1999.

Vopsele pentru structuri din  zidarie

FIREBLOCK® 2004/P

– Vopsea alba, intumescenta, pe baza de apa, cu un singur component.

– Certificata de CSI din Bollate in clasa REI 90, prin raportul de proba nr. CSI1144RF din 19.07.2004, utilizand un perete din caramizi cu orificii de 8 cm + 1,5 cm de mortar pe ambele parti, la un consum de 2 kg/mp.

Pentru profile diferite fata de cel certificat, pe baza datelor structurale si a referatului de calcul, este posibil sa se efectueze o verificare analitica a cantitatilor de vopsea de aplicat, in functie de rezistenta la foc solicitata.

Pentru informatii suplimentare, se face trimitere la fisa tehnica a produsului.

Toate produsele Starkem® sunt certificate de institute europene si internationale de prima marime. Starkem dispune de un serviciu eficient de asistenta tehnica in legatura cu un birou de inginerie a constructiilor de prima marime care, pe baza unui proiect, determina cantitatea de vopsea intumescenta (FIREBLOCK® 2000, FIREBLOCK® 2000/C, FIREBLOCK® 2000/W) de aplicat pe metru patrat de suprafata care trebuie protejata, in vederea obtinerii certificarii (in functie de diversele R-RE-REI).

Acelasi birou se ocupa apoi de emiterea certificatului CERT.REI si a referatului cu privire la rezistenta la foc, care sa fie prezentate la VVF.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 29 – august 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/08/09/dezna-consulting-protectia-la-foc-a-constructiilor-civile-si-industriale-vopsele-cu-valente-superioare-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.