«

»

LEIER: Produse de calitate superioara. Sistemele de cosuri de fum Leier

Share

Cresterea continua a preturilor energiei determina, in mod direct, evolutia instalatiilor de incalzire ale locuintelor. Instalatiile din ce in ce mai moderne sunt capabile sa utilizeze cea mai mare parte a energiei pentru incalzirea locuintelor, iar procentul de caldura care paraseste instalatia impreuna cu gazele de ardere este din ce in ce mai mic.

Din cauza schimbarii cerintelor, sistemele de cosuri de fum fabricate si comercializate de firma Leier au trecut printr-un proces de dezvoltare. Tehnologia de fabricatie moderna da posibilitatea de a realiza peretele cosului tip sandwich, care uneste toate caracteristicile avantajoase ale componentelor.

Sistemele de incalzire cu spatiul de ardere inchis, racordate la cosul de fum Leier Turbo, primesc aerul necesar arderii din canalul de introducere a aerului al cosului de fum, iar gazele de ardere sunt evacuate prin canalul de evacuare special conceput pentru asa ceva. Astfel, spatiul de ardere al sistemului de incalzire este despartit ermetic de incapere, iar reintoarcerea gazelor de ardere in spatiul incaperii este exclusa. Aceasta solutie este optima, in special, in cazul noilor locuinte sau al locuintelor renovate, in care au fost utilizate ferestrele, usile bine izolate, asa-numitele termopane.

Utilizarea sistemelor de incalzire traditionale, cu spatii de ardere deschise in aceste cladiri, se poate realiza din punctul de vedere al introducerii aerului necesar arderii doar prin utilizarea orificiilor auxiliare de introducere a aerului proaspat. In anotimpurile reci, acest lucru ar insemna energie termica utilizata in surplus.

 

Componentele cosurilor de fum Leier

Structura de invelis

Mantaua cosurilor de fum Leier este alcatuita din elementele de invelis din beton usor. Betonul reali­zat din materialele de baza, amestecate conform scopului, asigura pe langa greutatea mica si o rezistenta potrivita, iar multumita aditivilor sai si o termoizolatie buna.

 

Burlanul de samota

Materialul de captusire a cosurilor de fum Leier, a canalului de fum propriu-zis este tubul de samota fabricat de catre HART Keramik in Germania. Samota de o excelenta calitate, produsa dupa traditiile germane, rezista chiar mai multe decenii la toate coroziunile, la actiunile acizilor produse in urma exploatarii foarte intense, totodata este rezistenta la temperaturi foarte inalte fara a se deteriora. Pe baza acestor caracteristici, cosurile de fum Leier se pot utiliza in cazul oricarui sistem de incalzire, cu orice fel de combustibil, se pot evita focurile si efectele negative ale depunerii de umiditate.

 

Termoizolatia

Reducerea cantitatii de umiditate depusa in canalul de fum se poate atinge prin perfectionarea termoizolatiei cosului de fum. Cosurile de fum Leier au doua variante de termoizolatie.

In cazul tipului LK, stratul de aer aflat intre manta si tubul de samota izoleaza termic si asigura libera miscare de dilatatie termica. In cosul de fum LSK, se afla vata minerala ca element termoizolator, a carei suprafata exterioara – avand in vedere structura de manta – este permanent aerisita.

Gradul de termoizolare trebuie ales in functie de gazele de ardere, care intra in cosul de fum, si de temperatura mediului exterior.

Cosurile de fum Leier au fost dezvoltate in special pentru sistemele de incalzire a locuintelor. Elementele care compun mantaua asigura montarea unui sau a doua canale de fum, precum si realizarea orificiului de ventilatie al cosului de fum.

Cosul de fum si instalatia de incalzire sunt elementele unui sistem. Randamentul optim se poate obtine doar prin dimensionarea corespunzatoare a elementelor acestui sistem de incalzire. In dimensionarea sectiunii, trebuie avute in vedere dimensiunile cladirii, felul combustibilului si randamentul termic al instalatiei de incalzire.

Datorita proprietatilor termoizolante ale cosurilor, incalzirea imobilelor devine mult mai economica, obtinandu-se astfel, anual, in medie, un procent de economie a energiei de 5-7%.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 29 – august 2007

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2007/08/09/leier-produse-de-calitate-superioara-sistemele-de-cosuri-de-fum-leier/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.