Dupa cum stiti, constructia de locuinte din ultimii ani, pe langa amploarea luata, a marcat si abordarea a cat mai multor solutii prin care cladirile noi sa-si asigure functionalitate, durabilitate si confort. A intrat in joc, cum se spune, imaginatia arhitectilor, a proiectantilor si constructorilor in a oferi solicitantilor o gama variata de tipuri potrivit… buzunarelor si exigentelor existente pe actuala piata concurentiala.
Asa se face ca, in peisajul edilitar, si-au facut aparitia o multitudine de cladiri cu destinatii dintre cele mai diferite.
O tenta speciala apartine de departe constructiei de locuinte unde varietatea formelor si, mai ales, a esteticii determina interminabile comentarii. Lasand la o parte insa detaliile pe aceasta tema, in cele ce urmeaza vom incerca, in primul rand pentru specialisti, sa aducem noi date concrete si aplicabile atunci cand varianta constructiva are in vedere folosirea structurilor din lemn. Pe aceasta tema, am mai publicat in paginile Revistei Constructiilor unele informatii care, speram, v-au interesat. Ele ne indeamna sa revenim cu noi elemente.
Din pacate, in ziua de azi, structurile din lemn isi gasesc la noi din ce in ce mai greu executanti. Chiar si inginerii de rezistenta se feresc sa calculeze structuri integrale de lemn, preferand sa ridice in mansarde structura de BA pe care, apoi, sa aseze lemnul.
De ce au rezistat sarpantele vechi de peste 100 de ani (unele de peste 200), fara sa beneficieze de tehnologiile si materialele de azi? Simplu: au fost respectate cu strictete principiile de baza in alcatuirea sarpantei si a imbinarilor.
Sa nu uitam structurile din lemn ale acoperisurilor bisericilor sau ale salilor marilor palate din Occident, unele, de-a dreptul impresionante pentru acel moment.
Fara nostalgii inutile, cred ca ar fi extrem de utila rememorarea unor moduri de alcatuire a sarpantelor, in situatia in care constructia de locuinte individuale a „explodat“, iar locatarii blocurilor isi doresc o mansarda in locul batranei terase, mizerabil executata.
Consider, de asemenea, ca numai casa de lemn, de tip american, dar cu structura europeana va putea rezolva criza actuala de locuinte.
Rapiditatea executiei, termoizolarea de buna calitate, varietatea partiurilor recomanda constructiile de lemn in acest moment.
Inca din 1885, in Germania, de exemplu, tara cu o bogata traditie in domeniu, problemele de sarpanta sau de grinzi se rezolvau prin solutii care au scos in evidenta, pe langa inventivitate si pragmatism, o fiabilitate care dainuie si in zilele noastre, facand… concurenta altor solutii specifice timpului in care traim. Important pentru noi ramane faptul ca, reconsiderand constructiile cu structuri din lemn, avem prilejul sa dam amploare aplicarii pe o scara tot mai larga a sarpantelor si grinzilor pe baza lemnoasa.
Iata cateva variante la dispozitia dvs, dintre care puteti alege pe cea convenabila investitiei edilitare pe care doriti sa o faceti.
• Un element de sarpanta cu pana si contravantuiri – cu rezemare simpla – in vedere si plan.
• Scaun de sarpanta cu contravantuiri
• Rezemari de grinzi pe deschideri medii si mari. Se observa stratificarea grinzilor, cu imbinari prin chertare si metalice.
• Nici grinzile cu zabrele nu au fost evitate rezolvand deschideri relativ mari, cu imbinari curente.
• Imbinari diverse pentru o structura clasica
• Sarpante cu deschideri medii, fara reazeme centrale, cu arbaletrieri, cu contravantuiri intermediare, pe reazeme de zidarie.
• Sarpante de mansardare, popi si contra-fise pe reazeme de zidarie
Sarpanta clasica pentru mansarde, cu conformatii in functie de deschidere, se determina la acel moment cu trasee geometrice, suficient de simple pentru a fi trasate pe santier.
Economia de lemn nu a fost criteriul principal in executarea sarpantelor pentru mansarde, imbinarile si sectiunile elementelor fiind atent studiate si executate, astfel incat, obtinandu-se conformatia dorita a mansardei, rezistenta sa fie maxima.
Atentia acordata lucrarilor executate din lemn este intotdeauna rasplatita prin rezistenta indelungata in timp si, nu de putine ori, un plafon spectaculos la interior, atunci cand structura este lasata aparenta.
Asadar, in masura in care ati studiat solutiile de sarpante si grinzi mentionate mai inainte si, daca v-am convins, ele trebuie sa va determine pentru a le include in proiectele dvs. privind constructiile pe care vi le doriti. Avantajele sunt de ordin tehnic si economic, obtinandu-se durabilitate, eficienta termoizolatoare si stoparea fenomenului de infiltratie a precipitatiilor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 29 – august 2007
Autor:
conf. dr. arh. Mircea-Silviu CHIRA
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns